Ciasto marchewkowe – najlepszy przepis

Ten sprawdzony przepis na najlepsze ciasto marchewkowe z wyjątkowym kremem z białej czekolady i serka śmietankowego pozwoli przygotować wilgotne, puszyste, aromatyczne i przepyszne ciacho.

To szybkie ciasto marchewkowe jest bardzo proste do zrobienia i nie wymaga użycia miksera. Wszystkie składniki mieszamy krótko w misce i przekładamy do formy. A ten krem… Po prostu obłęd!

Prosty przepis na Ciasto marchewkowe

Prosty przepis na ciasto marchewkowe

Szybkie ciasto marchewkowe jest świetne na każdą okazję – na Wielkanoc, na weekend z rodziną i na każdy inny dzień tygodnia 😉 Jest puszyste, wilgotne i proste do zrobienia. Chyba nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie kilku dodatkowych marchewek.

Prosty przepis na Ciasto marchewkowe-1419

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Najlepszy krem do ciasta marchewkowego

To pyszne, bogate i wilgotne ciasto marchewkowe robię od lat według tego samego, sprawdzonego przepisu, który znajdziecie poniżej. Zazwyczaj dekorowałam lub przekładałam je tradycyjną polewą z serka śmietankowego typu Philadelphia i cukru pudru.

Jednak jakiś czas temu natrafiłam na przepis na krem z białej czekolady i serka śmietankowego (white chocolate cream cheese frosting) autorstwa Rose Levy Beranbaum i wiedziałam, że muszę go spróbować.

I tak jak myślałam – to był totalny game changer jeśli chodzi o ciasto marchewkowe. Ten krem zachowuje idealny balans między słodkością i delikatnością białej czekolady a kwaskowością i świeżością serka.

Do tego subtelna nuta wanilii i krem idealny gotowy. Z nim proste ciasto marchewkowe staje się super luksusowym deserem z wyższych sfer.

Prosty przepis na Ciasto marchewkowe-1419

Jak zrobić proste ciasto marchewkowe bez zakalca?

Właściwie każde ciasto ucierane – tak jak to szybkie ciasto marchewkowe – jest obarczone ryzykiem zakalca. Zapewniam jednak, że nie macie czego się obawiać, bo przygotowałam dla Was listę najważniejszych wskazówek, dzięki którym przygotujecie pyszne ciasta bez zakalca.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To podstawowy krok podczas przygotowania ciasta ucieranego. Jaja, olej i inne dodatki, które mogą być trzymane w chłodzie, najlepiej wyjąć z lodówki na 3-4 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.

Krótkie miskowanie. Dodawanie suchych produktów powinno odbywać się jak najkrócej, tylko do połączenia składników. Mąkę i pozostałe suche składniki najczęściej mieszam za pomocą silikonowej szpatułki, a nie mikserem, by nie napowietrzać masy. Mocno zmiksowane ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku, ale niestety po wyjęciu gwałtownie opadnie i puszyste ciasto marchewkowe stanie się plackiem.

Nie otwieraj piekarnika bez potrzeby. Każde uchylenie drzwiczek piekarnika to zmiana temperatury w środku i zaburzenie procesu pieczenia. Trzymaj się czasu pieczenia podanego w przepisie (chyba, że wiesz, że Twój piekarnik ma specjalne wymagania – wtedy oczywiście dostosuj ten czas zgodnie ze swoimi doświadczeniami).

Prosty przepis na Ciasto marchewkowe-1419

Sprawdź też inne przepisy na łatwe ciasta:

Proste ciasto z jabłkami. Apfelkuchen

Sernik królewski

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Rustykalna tarta z wiśniami

Sernik nowojorski

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Prosty przepis na Ciasto marchewkowe-1419

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady i serka śmietankowego

To puszyste, wilgotne ciasto marchewkowe w połączeniu z kremem z białej czekolady i serka to prawdziwe niebo w gębie! A jego przygotowanie zajmie Wam ok. 10 minut (bez pieczenia oczywiście).
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 godzina 30 min.
Porcje: 20 porcji

Sprzęt

  • 1 Forma do pieczenia o wymiarach 33×27 cm

Składniki 

Ciasto marchewkowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 300 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan zmiksowanych krótko w blenderze lub drobno posiekanych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek namoczonych w Cointreau lub w soku pomarańczowym
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 4 duże jaja
  • 1 pomarańcza do starcia z niej skórki

Krem z białej czekolady i serka śmietankowego

  • 300 g serka śmietankowego
  • 100 g masła miękkiego
  • 300 g białej czekolady
  • łyżki kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kroki

Ciasto marchewkowe – przygotowanie

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.*
  • W drugiej dużej misie utrzyj olej z cukrem.
  • Dodawaj jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie mieszając.
  • Dodaj zawartość miski z mąką i wmieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie dodaj startą marchewkę, posiekane orzechy, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy i rodzynki (pamiętaj, by odcedzić je przed dodaniem do masy). Delikatnie i krótko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz przez przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na kratkę do wystudzenia.

Krem z białej czekolady i serka śmietankowego

  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia (powinna mieć temperaturę pokojowej, gdy będziesz dodawać ją do pozostałych składników kremu).
  • W misie miksera umieść serek śmietankowy, masło, śmietanę i zmiksuj. Dodaj wystudzoną białą czekoladę i ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  • Na sam koniec wlej ekstrakt waniliowy i krótko wymieszaj.
  • Rozsmaruj krem na wystudzonym cieście marchewkowym.

Wskazówki

*Wszystkie składniki zarówno ciasta jak i kremu powinny być w temperaturze pokojowej.
Inspiracja: NYT Cooking
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska, angielska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto, ciasto marchewkowe z kremem, ciasto na jesień, ciasto na lato, ciasto na oleju, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, ciasto ucierane, ciasto z kremem, jesienne ciasto, krem z białej czekolady, letnie ciasto, potrawy wielkanocne, proste ciasto, proste ciasto marchewkowe, prosty przepis na ciasto marchewkowe, przepis na święta, sernik z białą czekoladą, szybkie ciasto, szybkie ciasto marchewkowe, wielkanoc

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl