Szybkie, puszyste, mocno czekoladowe i pełne owoców – tak można w skrócie podsumować to obłędnie pyszne, proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Nie ma lepszego towarzysza kubka jesiennej kawy!

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami – najprostsze ciasto na jesienny deser
Macie czasem tak, że nagle nachodzi Was ochota na coś słodkiego, domowego i potrzebujecie to na już? U mnie to standard. Robię sobie kawę i nagle myśl w głowie: Hmmm, przydałoby się ciasto. Wtedy przypominam sobie o tym przepisie na ekspresowe ciasto czekoladowe, które zawsze wychodzi.

Jesień obfituje w pyszne owoce, które idealnie pasują do ciast: jabłka, śliwki i właśnie gruszki. Dojrzałe, słodkie, z których aż leje się sok podczas krojenia, to prawdziwe cudeńko.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
W dzieciństwie zajadałam się gruszkami w budyniu – nie było lepszego deseru. Później polubiłam gruszki w wydaniu wytrawnym, np. z serami, w sałatkach. Jednak najbliższe mojemu sercu jest słodkie wydanie.

Czekolada i gruszki – małżeństwo idealne
Przez lata łączyłam gruszki głownie z wanilią – waniliowe sosy, budynie, kremy, ciasta. Jednak jako prawdziwy i dumny czekoladoholik musiałam spróbować kombinacji właśnie z czekoladą. I był to strzał w dziesiątkę! Soczyste, słodkie gruszki idealnie uzupełniają się z mocnym, wyrazistym smakiem kakao.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami – najważniejsze wskazówki
Gruszki. Aby ciasto wyszło jak najsmaczniejsze, wybierz dojrzałe, ale nie rozpadające się w rękach owoce. Jeśli gruszki będą zbyt miękkie, mogą popłynąć w cieście. Najlepsze będą takie sztuki, które są lekko miękkie. Bardziej zmiękną i pięknie skarmelizują się w trakcie pieczenia.

Kakao. Do tego ciasta używamy klasycznego, ciemnego kakao do wypieków. Gotowe, słodzone mieszanki kakaopodobne niestety się nie sprawdzą.
Olej. Wykorzystanie oleju roślinnego niesie ze sobą dwie ważne rzeczy: 1) sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne, 2) przygotowanie ciasta jest zdecydowanie szybsze i prostsze. Ja najczęściej wykorzystuję olej słonecznikowy, ale dobrze sprawdzi się też neutralny w smaku olej rzepakowy. Dodatek oliwy z oliwek sprawi, że ciasto będzie miało charakterystyczny posmak i zapach, co nie wszystkim musi przypaść do gustu.

Jogurt. W przepisie jest mowa o jogurcie greckim. Rodzaj jest dość istotny ze względu na późniejszą konsystencję ciasta. Jeśli nie masz akurat w lodówce jogurtu greckiego, możesz użyć zwykłego jogurtu naturalnego, ale w zależności od tego, jak bardzo jest płynny, możliwe, że będzie konieczne dodanie nieco większej ilości mąki.


Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Sprzęt
- Tortownica lub okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm
Składniki
- 2 duże gruszki
- 200 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g cukru
- 125 ml oleju roślinnego słonecznikowego albo rzepakowego
Kroki
- W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- W drugiej dużej misce ubij jajka i cukier na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając, powoli dodawaj olej.
- Zmniejsz obroty o dwa stopnie i dodawaj na zmianę jogurt i suche składniki. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
- Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na plastry.
- Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem lub masłem.
- Wyłóż ciasto do formy i ułóż na nim plastry gruszek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piecz przez 50 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!