Szybkie, puszyste, mocno czekoladowe i pełne owoców – tak można w skrócie podsumować to obłędnie pyszne, proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Nie ma lepszego towarzysza kubka jesiennej kawy!
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami – najprostsze ciasto na jesienny deser
Macie czasem tak, że nagle nachodzi Was ochota na coś słodkiego, domowego i potrzebujecie to na już? U mnie to standard. Robię sobie kawę i nagle myśl w głowie: Hmmm, przydałoby się ciasto. Wtedy przypominam sobie o tym przepisie na ekspresowe ciasto czekoladowe, które zawsze wychodzi.
Jesień obfituje w pyszne owoce, które idealnie pasują do ciast: jabłka, śliwki i właśnie gruszki. Dojrzałe, słodkie, z których aż leje się sok podczas krojenia, to prawdziwe cudeńko.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
W dzieciństwie zajadałam się gruszkami w budyniu – nie było lepszego deseru. Później polubiłam gruszki w wydaniu wytrawnym, np. z serami, w sałatkach. Jednak najbliższe mojemu sercu jest słodkie wydanie.
Czekolada i gruszki – małżeństwo idealne
Przez lata łączyłam gruszki głownie z wanilią – waniliowe sosy, budynie, kremy, ciasta. Jednak jako prawdziwy i dumny czekoladoholik musiałam spróbować kombinacji właśnie z czekoladą. I był to strzał w dziesiątkę! Soczyste, słodkie gruszki idealnie uzupełniają się z mocnym, wyrazistym smakiem kakao.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami – najważniejsze wskazówki
Gruszki. Aby ciasto wyszło jak najsmaczniejsze, wybierz dojrzałe, ale nie rozpadające się w rękach owoce. Jeśli gruszki będą zbyt miękkie, mogą popłynąć w cieście. Najlepsze będą takie sztuki, które są lekko miękkie. Bardziej zmiękną i pięknie skarmelizują się w trakcie pieczenia.
Kakao. Do tego ciasta używamy klasycznego, ciemnego kakao do wypieków. Gotowe, słodzone mieszanki kakaopodobne niestety się nie sprawdzą.
Olej. Wykorzystanie oleju roślinnego niesie ze sobą dwie ważne rzeczy: 1) sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne, 2) przygotowanie ciasta jest zdecydowanie szybsze i prostsze. Ja najczęściej wykorzystuję olej słonecznikowy, ale dobrze sprawdzi się też neutralny w smaku olej rzepakowy. Dodatek oliwy z oliwek sprawi, że ciasto będzie miało charakterystyczny posmak i zapach, co nie wszystkim musi przypaść do gustu.
Jogurt. W przepisie jest mowa o jogurcie greckim. Rodzaj jest dość istotny ze względu na późniejszą konsystencję ciasta. Jeśli nie masz akurat w lodówce jogurtu greckiego, możesz użyć zwykłego jogurtu naturalnego, ale w zależności od tego, jak bardzo jest płynny, możliwe, że będzie konieczne dodanie nieco większej ilości mąki.
Proste ciasto czekoladowe z gruszkami
Sprzęt
- Tortownica lub okrągła forma do pieczenia o średnicy 25 cm
Składniki
- 2 duże gruszki
- 200 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅔ łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g cukru
- 125 ml oleju roślinnego słonecznikowego albo rzepakowego
Kroki
- W jednej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- W drugiej dużej misce ubij jajka i cukier na puszystą, jasną masę. Dalej ubijając, powoli dodawaj olej.
- Zmniejsz obroty o dwa stopnie i dodawaj na zmianę jogurt i suche składniki. Na sam koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
- Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na plastry.
- Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem lub masłem.
- Wyłóż ciasto do formy i ułóż na nim plastry gruszek.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piecz przez 50 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Przepyszne:) następnego dnia jeszcze lepsze- bardziej mokre:) mniam:)
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga
Bardzo dobre ciasto ,piekę już ponad miesiąc i będę tak długo dopóki będą gruszki.Ciasto mokre i zawsze wychodzi, dziękuję za przepis
Jak mi miło! Bardzo się cieszę, że tak smakuje Danusiu 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka
Można zrobić z jabłkami, wiśniami 🙂
Pyszne ciasto , mocno czekoladowe
Bardzo się cieszę, że smakowało! Pozdrawiam, Aga
Pyszne, mocno czekoladowe
Muszę powtórzyć
Super, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga
Pyszne ciasto
Muszę powtórzyć
Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Aga
Super przepis. Wyszło bardzo smaczne.
Miło mi to słyszeć 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga
Czy zamiast jogurtu mozna dac smietane?
Tak, można 🙂 Pozdrawiam
Czy ciasto pieczemy z termoobiegiem ?
Polecam tryb góra-dół. Z termoobiegiem też da radę, ale wtedy zmniejszamy temperaturę pieczenia o 10 stopni 🙂 Pozdrawiam, Aga
Jeju, jadłam od razu z miski surowe ciasto. Trochę zmodyfikowałam przepis i dodałam ekstrakt migdałowy i brązowy cukier. Posypałam gruszki cynamonem, jest petarda!
Kasiu, jak miło się czyta takie komentarze 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Mój narzeczony, koneser i znawca ciast czekoladowych 🙂 ocenił to ciasto jako absolutnie najlepsze! Podobno pokonało w jego osobistym rankingu nawet ciasto babci! Przepis idealny, bardzo polecamy!
Wow! No żeby zdetronizowało ciasto babci? O kurczę, musiało Wam wyjść idealnie 🙂 Pozdrawiam!
Jestem osobą mało ciastkową, ale to ciacho jest ekstra. Dodatkowo dodaje posiekaną gorzka czekoladę. Do popołudniowej kawy – idealne 🙂
Bardzo mi miło Agata 🙂
Przepyszne ciasto, dziś upieczone i dziś zjedzone. Z pewnością będzie powtórka.
Bardzo się cieszę Aniu 🙂
Upiekłam je wczoraj i wyszło obłędne! Wilgotne, mocno czekoladowe i idealnie, bo nieprzesadnie słodkie. Mam tylko jedno pytanie-czy mogę zastąpić mąkę pszenną jakąś inną mąką i jeśli tak, to jaka byłaby najbardziej odpowiednia? 🙂
Bardzo się cieszę! Ada, jeszcze nie próbowałam z inną mąką, ale zaczęłabym eksperymenty od jasnej mąki orkiszowej 🙂
Świetny przepis, prosty i baaardzo smaczny. Rzeczywiście ciasto idealnie smakuje w towarzystwie porannej kawy 🙂 pozdr!
Jak mi miło Magda! Pozdrawiam!
pieke juz drugi raz. tym razem dodalalm czekoladowe chips. Ciasto jest mokre i dobre.
Zrobiłam je dzisiaj ze swoimi ekogruszkami a wierzch posypałam orzechami włoskimi, również z własnego podwórka. Uwielbiam kiedy dom wypełnia czekoladowy zapach. Ciasto rewelacja, dzięki Aga za inspirację;)
Jak miło się czytać takie komentarze 🙂 Już sobie wyobrażam to ciacho z domowymi gruszkami! Pozdrawiam 🙂
Jeszcze się nie upiekło, ale obawiam się że nie wyjdzie, bo cukier wrzuciłam do suchych składników, następnie jeszcze trochę dodałam do jajek :/
Bardzo dobre, proste ciasto polecam
Witam serdecznie masa wyszła mi bardzo gęsta, czy mogę dodać trochę mleka? Dziękuję i pozdrawiam
Anett, wybacz późne tempo odpowiedzi, ale wszystkie Wasze komentarze lądowały w spamie i dopiero je odkopuję. Masa na to ciasto jest dość gęsta, ale jeśli czujesz, że zbyt, to ufaj swojej intuicji 🙂
Bardzo dobre ciasto. Zaryzykowałam i piekłam w piekarniku parowym Electrolux. Ustawiłam temperaturę 170 stopni, minimalna ilość pary, czas pieczenia 40min. Wyszło bardzo puszyste i wysokie. Polecam, szkoda, że nie można dodać zdjęcia.
Czy mozna zastapic czymś olej, mój żołądek nie toleruje go w ciastach a mam taką chęć zrobić to ciasto
Nie robiłam tego ciasta bez oleju, ale można spróbować kombinacji z roztopionym masłem. Tylko wtedy powinno być go ok. 20% mniej wagowo niż oleju, a wilgotność ciasta warto uzupełnić dodatkową łyżką (lub dwiema) jogurtu.
Ciasto REWELKA. Do masy dodałam cynamonu a gruszki posypałam startą pomarańczą. Po wystudzeniu polukrowałam. Dziękuję za pyszny przepis. Pozdrawiam.
Cieszę się, że smakowało 🙂
Aga, upiekłam z podwójnej porcji i wyszło mi pięknie wyrośnięte! Pyszne połączenie gruszki i czekolada, masz rację!
Dzięki za przepis, patent idealny
Takie komentarze to miód na moje serducho, dziękuję 🙂 Pozdrawiam serdecznie! <3
Zrobiłam wersję X2 i chyba miałam za mała blaszkę, bo po 50 minutach środek był nieupieczony. Ostatecznie piekłam prawie półtorej godziny, ale wyszło!
Przepyszne ! Najlepsze jakie jadłam jeśli chodzi o czekoladowe ciasto . Wilgotne , mega czekoladowe i gruszki komponują się idealnie
Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu 🙂 Pozdrawiam!
bardzo szybkie smaczne ciasto!!! Polecam
Podane są również wersję x2 i X3. Czy jeśli wezmę podwójną porcję, mogę to zrobić na tej samej tortownicy, żeby ciasto było dwa razy wyższe? W takim przypadku, jak długo muszę pięć?
Czy skyr się nada zamiast jogurtu czy lepiej kwaśna śmietanę 18% ?
Czy skyr się nada zamiast jogurtu czy lepiej kwaśna śmietanę 18% ?
Lepiej śmietana.
Przepyszne ciasto. Pierwszy raz zrobilam na swięta i chyba się uzależnilam 😀 co trochę je piekę i znika ekspresowo. Najlepsze po 1 dniu bo wtedy nabiera najlepszego smaku i tekstury. Mniam
Świetny przepis, prosty i szybki, ciasto wilgotne, mocno czekoladowe. Na pewno na stałe włączę do mojej gamy wypieków 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!