Sernik z białą czekoladą – bez pieczenia, bez żelatyny

Ten kremowy sernik z białą czekoladą bez pieczenia to deser, który mogłabym jeść codziennie. W wersji na zimno, bez pieczenia idealnie sprawdzi się upalne dni.

Sernik – ciasto na każdą porę

Będę szczera – sernik zjem w każdej postaci. Pieczony? Super. Na zimno? Też fantastycznie. To po prostu jedno z tych ciast, na które zawsze jest dobra pora.

Z dzieciństwa pamiętam klasyczny, polski sernik – z dużą liczbą żółtek i obowiązkowo ubitą pianą z białek. Z piekarnika zawsze wychodził mocno podpieczony i wyrośnięty, po czym wyjęty z blachy lekko opadał i jego proste boki robiły się falowane. To było ciężkie, mocno słodkie ciasto, po które nie sięgałam zbyt często.

Dopiero gdy zaczęłam eksperymentować z pieczeniem jako nastolatka, odkryłam ogromne bogactwo i różnorodność w dziedzinie serników.

sernik z białą czekoladą

OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU

Sernik z białą czekoladą bez pieczenia i bez żelatyny

Nie jestem chyba w stanie zliczyć rodzajów serników, które do tej pory upiekłam. Nowojorski, londyński, wiedeński, limonkowy, czekoladowy, cytrynowy, z jagodami, w kąpieli wodnej… Ta lista mogłaby się jeszcze ciągnąć. Wszystkie te wersje łączy fakt, że były pieczone. Przez wiele lat w ogóle nie interesowałam się przepisami na sernik na zimno. Deser ten kojarzył mi się bowiem z mało serową, a bardzo słodką galaretą.

Nie mam nic do deserów w formie galaretki/budyniu (np. hiszpański flan to cudeńko), ale sernik powinien być intensywnie kremowy i serowy. Dodatek żelatyny do masy serowej często niweluje ten efekt.

I jakie było moje zaskoczenie, gdy zupełnie przypadkiem natknęłam się na przepis Nigelli Lawson na sernik z białą czekoladą bez pieczenia, w którym nie było ani słowa o żelatynie. Byłam niezwykle ciekawa, czy wystarczą zagęstniki w postaci gęstego, kremowego twarogu i czekolady, ale okazało się, że tak. Co więcej, sernik jest dokładnie taki, jak lubię – intensywny, niesamowicie kremowy, z wyczuwalnym smakiem sera. Już wiem, że będą częste powtórki.

Idealny ser na sernik

Przygotowując jakikolwiek sernik, niezależnie czy na zimno czy pieczony, powinniśmy wybrać twaróg, który sprawi, że ciasto będzie idealnie kremowe. Ser powinien być tłusty lub półtłusty. Możemy kupić twaróg i zmielić go samodzielnie w domu (koniecznie 3-krotnie, by rozbić wszystkie grudki) lub kupić już mielony. W sklepach możemy znaleźć też duży wybór twarogów w wiaderku. W ich przypadku należy dokładnie sprawdzać skład – wiele z nich to mieszanki z dodatkiem masła, cukru, mąki i zagęstników. Niektóre z nich przypominają też bardziej serek homogenizowany niż twaróg.

Ja najczęściej kupuję twaróg sernikowy Piątnicy w wiaderku. Ma gęstą konsystencję, jak prawdziwy, zmielony twaróg, jest neutralny w smaku lub lekko kwaśny i ma odpowiednią zawartość tłuszczu. Nigdy mnie do tej pory nie zawiódł i dlatego wykorzystałam go także w tym przepisie.

sernik z białą czekoladą

Sprawdź też inne przepisy na sernik:

Sernik królewski

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik borówkowy

Sernik czekoladowy

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą na zimno

Ten cudownie kremowy sernik z nutą białej czekolady przygotujesz bez dodatku żelatyny!
4.67 na 9 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 12 godziny
Czas przygotowania: 12 godziny 15 min.
Porcje: 8 porcji

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki 

Spód

  • 220 g ciastek pełnoziarnistych
  • 70 g masła

Masa serowa

  • 200 g białej czekolady
  • 400 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kroki

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ciastka wrzuć do blendera i krótko zmiksuj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zblenduj.
  • Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę ciasteczkową. Rozprowadź ją tak, by nachodziła też częściowo na boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Za pomocą drewnianej łyżki bądź silikonowej szpatułki wymieszaj ser z ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodaj do niego ostudzoną czekoladę w dwóch partiach.
  • Ubij lekko śmietanę kremówkę. Dodaj ją w 2-3 partiach do masy serowo-czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wylej masę na spód z ciasteczek, wyrównaj i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców.

Wskazówki

  • Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
  • Pamiętaj, że czekolada, którą dodajesz do sera nie może być gorąca.
  • Zamiast ekstraktu waniliowego możesz dodać nieco cukru z dodatkiem wanilii (nie polecam cukru wanilinowego).
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: ciasta, deser czekoladowy, letnie ciasto, proste ciasto, sernik, sernik bez pieczenia, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Oj bardzo bym jadła ❤️ Wyglada mega bosko!!!

    1. Agnieszka Author says:

      <3 <3 <3

  2. 4 gwiazdki
    Sernik w konsystencji wyszedł bardzo dobrze, ale dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego zupełnie zepsuły smak. Sernik na pewno zrobię jeszcze, ale już bez ekstraktu!

    1. Sernik wyszedł pyszny. Dałam na wierzch borówki amerykańskie i granat. Czy położenie galaretki jest dobrym pomysłem? Ciasto ją utrzyma?

  3. 5 gwiazdek
    Przepyszny sernik!! Szybko sie robi, pieknie zastyga. Smaczny, kremowy! Pycha.

  4. Katarzyna Kowaluk says:

    Zrobiłam dzisiaj z dziećmi bo mega prosty przepis – pycha! I to z ciemną czekoladą.

  5. Martyna Baczyńska says:

    W jakim stopniu ubić te śmietankę ? 😉

  6. 5 gwiazdek
    Świetny przepis, polecam też dodać do niego dwie łyżki herbaty Matcha i wtedy mamy egzotyczny sernik matcha ❤️

  7. Dzień dobry, poproszę o info czy śmietanka 30% Czy 36%. Pozdrawiam

    1. Aga Author says:

      Jedna i druga będzie ok 🙂

4.67 from 9 votes (5 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl