Ten kremowy sernik z białą czekoladą to deser, który mogłabym jeść codziennie. W wersji na zimno, bez pieczenia idealnie sprawdzi się upalne dni.

Sernik – ciasto na każdą porę
Będę szczera – sernik zjem w każdej postaci. Pieczony? Super. Na zimno? Też fantastycznie. To po prostu jedno z tych ciast, na które zawsze jest dobra pora.
Z dzieciństwa pamiętam klasyczny, polski sernik – z dużą liczbą żółtek i obowiązkowo ubitą pianą z białek. Z piekarnika zawsze wychodził mocno podpieczony i wyrośnięty, po czym wyjęty z blachy lekko opadał i jego proste boki robiły się falowane. To było ciężkie, mocno słodkie ciasto, po które nie sięgałam zbyt często.
Dopiero gdy zaczęłam eksperymentować z pieczeniem jako nastolatka, odkryłam ogromne bogactwo i różnorodność w dziedzinie serników.

Sernik bez pieczenia i bez żelatyny
Nie jestem chyba w stanie zliczyć rodzajów serników, które do tej pory upiekłam. Nowojorski, londyński, wiedeński, limonkowy, czekoladowy, cytrynowy, z jagodami, w kąpieli wodnej… Ta lista mogłaby się jeszcze ciągnąć. Wszystkie te wersje łączy fakt, że były pieczone. Przez wiele lat w ogóle nie interesowałam się przepisami na sernik na zimno. Deser ten kojarzył mi się bowiem z mało serową, a bardzo słodką galaretą.
Nie mam nic do deserów w formie galaretki/budyniu (np. hiszpański flan to cudeńko), ale sernik powinien być intensywnie kremowy i serowy. Dodatek żelatyny do masy serowej często niweluje ten efekt.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

I jakie było moje zaskoczenie, gdy zupełnie przypadkiem natknęłam się na przepis Nigelli Lawson na sernik z białą czekoladą, w którym nie było ani słowa o żelatynie. Byłam niezwykle ciekawa, czy wystarczą zagęstniki w postaci gęstego, kremowego twarogu i czekolady, ale okazało się, że tak. Co więcej, sernik jest dokładnie taki, jak lubię – intensywny, niesamowicie kremowy, z wyczuwalnym smakiem sera. Już wiem, że będą częste powtórki.


Sernik z białą czekoladą – lepszy na zimno czy pieczony?
Sernik z białą czekoladą jest jedną z moich ulubionych wersji. Rozpuszczona czekolada nadaje ciastu całą słodkość i sprawia, że jest aksamitnie kremowe. Do tej pory gościła u nas tylko wersja pieczona w kąpieli wodnej, ale od teraz będę równie chętnie przygotowywać sernik z tego przepisu. W smaku i konsystencji niczym nie ustępuje ciastu z piekarnika. Co więcej, ma w sobie lekkość, która jest bardzo pożądana w upalne dni. Odpowiedź na pytanie, w której wersji sernik z białą czekoladą jest lepszy, jest prosta – oba są równie pyszne, kremowe i intensywnie serowe.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO.
Idealny ser na sernik
Przygotowując jakikolwiek sernik, niezależnie czy na zimno czy pieczony, powinniśmy wybrać twaróg, który sprawi, że ciasto będzie idealnie kremowe. Ser powinien być tłusty lub półtłusty. Możemy kupić twaróg i zmielić go samodzielnie w domu (koniecznie 3-krotnie, by rozbić wszystkie grudki) lub kupić już mielony. W sklepach możemy znaleźć też duży wybór twarogów w wiaderku. W ich przypadku należy dokładnie sprawdzać skład – wiele z nich to mieszanki z dodatkiem masła, cukru, mąki i zagęstników. Niektóre z nich przypominają też bardziej serek homogenizowany niż twaróg.

Ja najczęściej kupuję twaróg sernikowy Piątnicy w wiaderku. Ma gęstą konsystencję, jak prawdziwy, zmielony twaróg, jest neutralny w smaku lub lekko kwaśny i ma odpowiednią zawartość tłuszczu. Nigdy mnie do tej pory nie zawiódł i dlatego wykorzystałam go także w tym przepisie.

Sernik z białą czekoladą na zimno
Sprzęt
- Tortownica o średnicy 24 cm
Składniki
Spód
- 220 g ciastek pełnoziarnistych
- 70 g masła
Masa serowa
- 200 g białej czekolady
- 400 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kroki
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
- Ciastka wrzuć do blendera i krótko zmiksuj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zblenduj.
- Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę ciasteczkową. Rozprowadź ją tak, by nachodziła też częściowo na boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Za pomocą drewnianej łyżki bądź silikonowej szpatułki wymieszaj ser z ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodaj do niego ostudzoną czekoladę w dwóch partiach.
- Ubij lekko śmietanę kremówkę. Dodaj ją w 2-3 partiach do masy serowo-czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
- Wylej masę na spód z ciasteczek, wyrównaj i wstaw do lodówki na całą noc.
- Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców.
Wskazówki
- Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
- Pamiętaj, że czekolada, którą dodajesz do sera nie może być gorąca.
- Zamiast ekstraktu waniliowego możesz dodać nieco cukru z dodatkiem wanilii (nie polecam cukru wanilinowego).
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!
Oj bardzo bym jadła ❤️ Wyglada mega bosko!!!
<3 <3 <3
Sernik w konsystencji wyszedł bardzo dobrze, ale dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego zupełnie zepsuły smak. Sernik na pewno zrobię jeszcze, ale już bez ekstraktu!
Sernik wyszedł pyszny. Dałam na wierzch borówki amerykańskie i granat. Czy położenie galaretki jest dobrym pomysłem? Ciasto ją utrzyma?
Przepyszny sernik!! Szybko sie robi, pieknie zastyga. Smaczny, kremowy! Pycha.
Zrobiłam dzisiaj z dziećmi bo mega prosty przepis – pycha! I to z ciemną czekoladą.