Sernik z białą czekoladą – bez pieczenia, bez żelatyny

Ten kremowy sernik z białą czekoladą to deser, który mogłabym jeść codziennie. W wersji na zimno, bez pieczenia idealnie sprawdzi się upalne dni.

sernik z białą czekoladą

Sernik – ciasto na każdą porę

Będę szczera – sernik zjem w każdej postaci. Pieczony? Super. Na zimno? Też fantastycznie. To po prostu jedno z tych ciast, na które zawsze jest dobra pora.

Z dzieciństwa pamiętam klasyczny, polski sernik – z dużą liczbą żółtek i obowiązkowo ubitą pianą z białek. Z piekarnika zawsze wychodził mocno podpieczony i wyrośnięty, po czym wyjęty z blachy lekko opadał i jego proste boki robiły się falowane. To było ciężkie, mocno słodkie ciasto, po które nie sięgałam zbyt często.

Dopiero gdy zaczęłam eksperymentować z pieczeniem jako nastolatka, odkryłam ogromne bogactwo i różnorodność w dziedzinie serników.

sernik z białą czekoladą

Sernik bez pieczenia i bez żelatyny

Nie jestem chyba w stanie zliczyć rodzajów serników, które do tej pory upiekłam. Nowojorski, londyński, wiedeński, limonkowy, czekoladowy, cytrynowy, z jagodami, w kąpieli wodnej… Ta lista mogłaby się jeszcze ciągnąć. Wszystkie te wersje łączy fakt, że były pieczone. Przez wiele lat w ogóle nie interesowałam się przepisami na sernik na zimno. Deser ten kojarzył mi się bowiem z mało serową, a bardzo słodką galaretą.

Nie mam nic do deserów w formie galaretki/budyniu (np. hiszpański flan to cudeńko), ale sernik powinien być intensywnie kremowy i serowy. Dodatek żelatyny do masy serowej często niweluje ten efekt.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


sernik z białą czekoladą

I jakie było moje zaskoczenie, gdy zupełnie przypadkiem natknęłam się na przepis Nigelli Lawson na sernik z białą czekoladą, w którym nie było ani słowa o żelatynie. Byłam niezwykle ciekawa, czy wystarczą zagęstniki w postaci gęstego, kremowego twarogu i czekolady, ale okazało się, że tak. Co więcej, sernik jest dokładnie taki, jak lubię – intensywny, niesamowicie kremowy, z wyczuwalnym smakiem sera. Już wiem, że będą częste powtórki.

Sernik z białą czekoladą – lepszy na zimno czy pieczony?

Sernik z białą czekoladą jest jedną z moich ulubionych wersji. Rozpuszczona czekolada nadaje ciastu całą słodkość i sprawia, że jest aksamitnie kremowe. Do tej pory gościła u nas tylko wersja pieczona w kąpieli wodnej, ale od teraz będę równie chętnie przygotowywać sernik z tego przepisu. W smaku i konsystencji niczym nie ustępuje ciastu z piekarnika. Co więcej, ma w sobie lekkość, która jest bardzo pożądana w upalne dni. Odpowiedź na pytanie, w której wersji sernik z białą czekoladą jest lepszy, jest prosta – oba są równie pyszne, kremowe i intensywnie serowe.

sernik z białą czekoladą

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO.


Idealny ser na sernik

Przygotowując jakikolwiek sernik, niezależnie czy na zimno czy pieczony, powinniśmy wybrać twaróg, który sprawi, że ciasto będzie idealnie kremowe. Ser powinien być tłusty lub półtłusty. Możemy kupić twaróg i zmielić go samodzielnie w domu (koniecznie 3-krotnie, by rozbić wszystkie grudki) lub kupić już mielony. W sklepach możemy znaleźć też duży wybór twarogów w wiaderku. W ich przypadku należy dokładnie sprawdzać skład – wiele z nich to mieszanki z dodatkiem masła, cukru, mąki i zagęstników. Niektóre z nich przypominają też bardziej serek homogenizowany niż twaróg.

sernik z białą czekoladą

Ja najczęściej kupuję twaróg sernikowy Piątnicy w wiaderku. Ma gęstą konsystencję, jak prawdziwy, zmielony twaróg, jest neutralny w smaku lub lekko kwaśny i ma odpowiednią zawartość tłuszczu. Nigdy mnie do tej pory nie zawiódł i dlatego wykorzystałam go także w tym przepisie.

5 na 1 głos

Sernik z białą czekoladą na zimno

Ten cudownie kremowy sernik z nutą białej czekolady przygotujesz bez dodatku żelatyny!
Porcje 8 porcji
Czas przygotowania 15 min.
Czas gotowania 12 godz.
Całkowity czas przygotowania 12 godz. 15 min.

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki

Spód

  • 220 g ciastek pełnoziarnistych
  • 70 g masła

Masa serowa

  • 200 g białej czekolady
  • 400 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kroki

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ciastka wrzuć do blendera i krótko zmiksuj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zblenduj.
  • Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę ciasteczkową. Rozprowadź ją tak, by nachodziła też częściowo na boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • Za pomocą drewnianej łyżki bądź silikonowej szpatułki wymieszaj ser z ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodaj do niego ostudzoną czekoladę w dwóch partiach.
  • Ubij lekko śmietanę kremówkę. Dodaj ją w 2-3 partiach do masy serowo-czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
  • Wylej masę na spód z ciasteczek, wyrównaj i wstaw do lodówki na całą noc.
  • Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców.
    sernik z białą czekoladą

Rady

  • Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
  • Pamiętaj, że czekolada, którą dodajesz do sera nie może być gorąca.
  • Zamiast ekstraktu waniliowego możesz dodać nieco cukru z dodatkiem wanilii (nie polecam cukru wanilinowego).
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: ciasta, deser czekoladowy, letnie ciasto, proste ciasto, sernik, sernik bez pieczenia, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Oj bardzo bym jadła ❤️ Wyglada mega bosko!!!

    1. Agnieszka Author says:

      <3 <3 <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl