Faworki – tradycyjny przepis

Faworki, znane też jako chrust czy chruścik, to mój ulubiony przysmak na karnawał. Chrupiące, lekkie i delikatne – po prostu rozpływają się w ustach. Spróbujcie koniecznie!

Faworki – obowiązkowy przepis na karnawał

Pisałam ostatnio, że pączki to jeden z powodów, dla których nie warto rozpoczynać diety z początkiem nowego roku. Drugim powodem są faworki. Niekwestionowani zwycięzcy karnawałowego, słodkiego szaleństwa.

W moim rodzinnym domu raczej nie było pączków, ale zawsze były faworki. Moja mama, faworkowa mistrzyni, której przepisem dziś się z Wami dzielę, już enty rok z rzędu uruchamia w styczniu masową produkcję chruścików, która trwa aż do końca karnawału.

Nie ma się co martwić, że coś zostanie niezjedzone – na faworki zawsze są chętni. Ja pierwsza w kolejce oczywiście.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Faworki idealne

Idealne faworki są dla mnie cieniutkie i super kruche – wystarczy, że chwycimy je zbyt mocno w ręku i już się sypią na drobne kawałki.

Powinny też mieć mnóstwo mniejszych i większych purchli, które wskazują, że ciasto było dobrze zbite i odpowiednio się napowietrzyło. Uderzanie wałkiem w ciasto to chyba mój ulubiony etap przygotowywania faworków – fantastyczna metoda na wyładowanie się 😉

Zdecydowana większość faworków, które są do kupienia w sklepach i cukierniach, niestety w ogóle nie przypomina tych, które jadam w domu.

Sklepowe faworki są najczęściej grube, płaskie (tak jakby w ogóle zapomniano o biciu ciasta), a w opakowaniu z nimi znajdziemy więcej cukru pudru niż samych chruścików.

Dlatego zachęcam Was gorąco do przygotowania faworków w domu.

Smażenie faworków

Jak może wiecie faworki smaży się na głębokim tłuszczu, podobnie jak inny karnawałowy przysmak, czyli pączki.

W czasach naszych babć i prababć, do smażenia najczęściej wykorzystywało się smalec, ze względu na to, że był jednym z niewielu ogólnodostępnych tłuszczów o wysokiej temperaturze palenia.

Obecnie warto zrezygnować ze smalcu, który zawiera mnóstwo tłuszczów nasyconych, i zastąpić go olejem roślinnym np. rzepakowym. Jakość wypieków będzie jeszcze wyższa, a plusy dla naszego zdrowia niezliczone.

Faworki – najważniejsze składniki

Mąka. Do zrobienia chruścików najlepsza będzie mąką lekka, pszenna mąka np. mąka szymanowska typ 480 albo mąka tortowa typ 450. Dzięki takiej mące faworki mają większą szansę być delikatne i kruche.

Śmietana. Najlepsza będzie taka o zawartości tłuszczu 18-22 %.

Żeby przygotować tradycyjne faworki nie potrzeba proszku do pieczenia! Podkreślam to, bo widziałam zaskakująco przepisów z dodatkiem tego składnika. Napowietrzenie ciasta uzyskujemy bijąc w nie wałkiem (szczerze polecam, niezwykle oczyszczające zajęcie), a nie zbędną w tym przypadku chemią.

Żółtka. To jeden z tych przepisów, gdzie należy pamiętać o oddzieleniu białek od żółtek. Starajcie się wykorzystać wiejskie jajka lub od kur zielononóżek.

Spirytus. Klasyczny składnik słodkości smażonych na głębokim tłuszczu. Dodatek spirytusu zapobiega wchłanianiu tłuszczu w ciasto. Jeśli nie możecie nigdzie dostać spirytusu, wykorzystajcie inny alkohol wysokoprocentowy o neutralnym smaku, np. wódkę.

Faworki

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na domowe wypieki:

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Szarlotka na kruchym cieście

Rustykalna tarta z wiśniami

5 na 1 głos

Faworki – tradycyjny przepis

Pyszny, tradycyjny przepis na faworki (chrust). Idealnie kruche, napowietrzone i delikatne.
Porcje 5 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz.

Składniki

  • 250 g mąki
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 70 g śmietany 18%
  • 40 ml spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć na jednolitą masę.
  • Uformuj z ciasta kulę i rozpocznij napowietrzanie ciasta – energicznie uderzaj w ciasto wałkiem, aż się rozpłaszczy. Złóż placek na pół i powtórz czynność 10-15 razy.
  • Oddziel 1/4 ciasta, pozostałą część pozostaw w misce pod przykryciem.
  • Posyp delikatnie stolnicę mąką i możliwie jak najcieniej rozwałkuj ciasto (może nawet lekko prześwitywać).
  • Pokrój placek nożem lub radełkiem na prostokąty ok. 3×5 cm. W środku każdego zrób niewielkie nacięcie i przeciągnij przez nie jeden z końców. Odłóż na ściereczkę i przygotuj kolejne porcje.
  • W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej (będzie potrzebne 1-1,5 litra).
  • Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany*, zmniejsz ogień i włóż kilka faworków. Smaż je krótko – gdy tylko zrobią się jasnozłote, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 20-30 sekund.
  • Faworki przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju.
  • Gdy faworki będą już chłodne, posyp je solidnie cukrem pudrem.

Rady

*Żeby sprawdzić, czy olej jest dobrze rozgrzany, włóż do niego kawałeczek ciasta. Gdy od razu się uniesie i zacznie skwierczeć, to znaczy, że tłuszcz jest gotowy.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciastka, ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: deser czekoladowy, faworki, kuchnia polska, przepisy na karnwał, tradycyjne potrawy
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl