Babka marmurkowa to klasyczne ciasto na Wielkanoc, ale jest tak pyszne, że można je przygotowywać przez cały rok.
Babka z tego przepisu jest wilgotna, puszysta i długo zachowuje świeżość. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo prosta w przygotowaniu – zrobicie ją ze składników, które najpewniej macie w swojej kuchni.
Ciasto na Wielkanoc
Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki wielkanocnej na stole. Oczywiście, serniki, mazurki i babeczki są również mile widziane, ale babka to pozycja obowiązkowa.
Odkąd pamiętam w moim domu na święta zawsze była tradycyjna, drożdżowa baba wielkanocna, ale pewnego czasu dołączyła do niej ta przepyszna, wilgotna i puszysta babka marmurkowa.
Dwukolorowy efekt uzyskujemy dzieląc maślaną masę na dwie części i dodając do jednej z nich ciemne kakao. W tym przepisie ciemniejsza część ma intensywny, głęboki smak, dzięki czemu fantastycznie kontrastuje z delikatną, jasną partią ciasta.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Idealna babka marmurkowa – wskazówki
Wiem, że niektórzy z Was z obawy przed zakalcem unikają przepisów, które bazują na ucieranym maśle – zupełnie niepotrzebnie! Ciasta z dodatkiem masła mają wyjątkowy smak, a przygotowane z zastosowaniem kilku wskazówek, które znajdziecie poniżej, zawsze wyjdą bezbłędnie.
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To najważniejsza zasada! Masło i jajka warto wyjąć z lodówki minimum 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta.
Masło z cukrem utarte na jasny puch. To pierwszy krok w przepisie i zaskakująco łatwo można się na nim wyłożyć 😉 Masło z cukrem uciera się dużo dłużej niż większość z nas myśli. Mój robot potrzebuje ok. 7-9 minut (w zależności od ilości składników), by masa osiągnęła pożądaną konsystencję. Idealnie utarte masło z cukrem jest nie tylko jasne, ale też puszyste. Zwróćcie na to uwagę.


Nie miksuj zbyt długo. O ile masło z cukrem możemy ucierać naprawdę długo, o tyle dodawanie suchych produktów powinno odbywać się tylko do połączenia składników. Mąkę i inne suche składniki najczęściej mieszam ręcznie, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy. Mocno zmiksowane ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku, ale niestety po wyjęciu gwałtownie opadnie.
Pamiętaj o przesianiu mąki. Tak przygotowana mąka jest wolna od zanieczyszczeń i lepiej napowietrzona. Masa będzie delikatniejsza.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.


Sprawdź też inne pyszne pomysły na domowe wypieki:

Babka marmurkowa – najprostsza
Sprzęt
- Forma do pieczenia babki o średnicy 24 cm
Składniki
Ciasto
- 225 g masła w temperaturze pokojowej
- 225 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jaja w temperaturze pokojowej
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 225 g mąki pszennej typ 480 lub 450
- 12 g proszku do pieczenia
- 35 g ciemnego kakao
- 75 ml wrzątku
Polewa czekoladowa
- 60 ml śmietany kremówki
- 60 g gorzkiej czekolady
Kroki
- Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
- Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Za pomocą miksera utrzyj masło z drobnym cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę.
- Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników (możesz to zrobić za pomocą silikonowej łyżki).
- Połowę maślanej masy przełóż do innej miski.
- W małej miseczce wymieszaj kakao z wrzątkiem do powstania gęstej pasty. Dodaj ją do jednej z części ciasta i wymieszaj.
- Przełóż obie masy do formy na babkę, przekładając je: jasna-ciemna-jasna-ciemna. Długim patyczkiem lub widelcem zrób zygzaki w cieście.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Po 10 minutach przełóż ciasto na kratkę do pieczenia, do całkowitego ostygnięcia.
- Posyp ciasto cukrem pudrem lub polej czekoladową polewą.
Polewa
- Podgrzej w garnku śmietankę, ale nie gotuj.
- Włóż do garnka czekoladę, nie mieszaj, odstaw na 2 minuty.
- Po tym czasie dokładnie wymieszaj i polej ciasto.
Rady
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Inspiracja: Mel At Home
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej.