Babka marmurkowa – najprostsza

Babka marmurkowa to klasyczne ciasto na Wielkanoc, ale jest tak pyszne, że można je przygotowywać przez cały rok.

Babka z tego przepisu jest wilgotna, puszysta i długo zachowuje świeżość. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo prosta w przygotowaniu – zrobicie ją ze składników, które najpewniej macie w swojej kuchni.

Ciasto na Wielkanoc

Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki wielkanocnej na stole. Oczywiście, serniki, mazurki i babeczki są również mile widziane, ale babka to pozycja obowiązkowa.

Odkąd pamiętam w moim domu na święta zawsze była tradycyjna, drożdżowa baba wielkanocna, ale pewnego czasu dołączyła do niej ta przepyszna, wilgotna i puszysta babka marmurkowa.

Dwukolorowy efekt uzyskujemy dzieląc maślaną masę na dwie części i dodając do jednej z nich ciemne kakao. W tym przepisie ciemniejsza część ma intensywny, głęboki smak, dzięki czemu fantastycznie kontrastuje z delikatną, jasną partią ciasta.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Idealna babka marmurkowa – wskazówki

Wiem, że niektórzy z Was z obawy przed zakalcem unikają przepisów, które bazują na ucieranym maśle – zupełnie niepotrzebnie! Ciasta z dodatkiem masła mają wyjątkowy smak, a przygotowane z zastosowaniem kilku wskazówek, które znajdziecie poniżej, zawsze wyjdą bezbłędnie.

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. To najważniejsza zasada! Masło i jajka warto wyjąć z lodówki minimum 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta.

Masło z cukrem utarte na jasny puch. To pierwszy krok w przepisie i zaskakująco łatwo można się na nim wyłożyć 😉 Masło z cukrem uciera się dużo dłużej niż większość z nas myśli. Mój robot potrzebuje ok. 7-9 minut (w zależności od ilości składników), by masa osiągnęła pożądaną konsystencję. Idealnie utarte masło z cukrem jest nie tylko jasne, ale też puszyste. Zwróćcie na to uwagę.

Nie miksuj zbyt długo. O ile masło z cukrem możemy ucierać naprawdę długo, o tyle dodawanie suchych produktów powinno odbywać się tylko do połączenia składników. Mąkę i inne suche składniki najczęściej mieszam ręcznie, by nie napowietrzyć niepotrzebnie masy. Mocno zmiksowane ciasto pięknie wyrośnie w piekarniku, ale niestety po wyjęciu gwałtownie opadnie.

Pamiętaj o przesianiu mąki. Tak przygotowana mąka jest wolna od zanieczyszczeń i lepiej napowietrzona. Masa będzie delikatniejsza.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Sprawdź też inne pyszne pomysły na domowe wypieki:

Sernik Oreo na zimno

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Sernik nowojorski

Czekoladowa chmura

5 na 2 głosów

Babka marmurkowa – najprostsza

Babka marmurkowa to idealne ciasto na Wielkanoc i nie tylko. Jest pyszna, puszysta, wilgotna, o idealnym, maślano-kakaowym smaku. Przygotujecie ją z łatwo dostępnych składników.
Porcje 10 porcji
Czas przygotowania 20 min.
Czas gotowania 45 min.
Całkowity czas przygotowania 1 godz. 5 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia babki o średnicy 24 cm

Składniki

Ciasto

  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 225 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 225 g mąki pszennej typ 480 lub 450
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 35 g ciemnego kakao
  • 75 ml wrzątku

Polewa czekoladowa

  • 60 ml śmietany kremówki
  • 60 g gorzkiej czekolady

Kroki

  • Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
  • Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką.
  • W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Za pomocą miksera utrzyj masło z drobnym cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników (możesz to zrobić za pomocą silikonowej łyżki).
  • Połowę maślanej masy przełóż do innej miski.
  • W małej miseczce wymieszaj kakao z wrzątkiem do powstania gęstej pasty. Dodaj ją do jednej z części ciasta i wymieszaj.
  • Przełóż obie masy do formy na babkę, przekładając je: jasna-ciemna-jasna-ciemna. Długim patyczkiem lub widelcem zrób zygzaki w cieście.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika. Po 10 minutach przełóż ciasto na kratkę do pieczenia, do całkowitego ostygnięcia.
  • Posyp ciasto cukrem pudrem lub polej czekoladową polewą.

Polewa

  • Podgrzej w garnku śmietankę, ale nie gotuj.
  • Włóż do garnka czekoladę, nie mieszaj, odstaw na 2 minuty.
  • Po tym czasie dokładnie wymieszaj i polej ciasto.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Inspiracja: Mel At Home
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: babka, babka marmurkowa, ciastka czekoladowe, ciasto, ciasto marmurkowe, ciasto na święta, ciasto na Wielkanoc, ciasto ucierane, ciasto z czekoladą, potrawy wielkanocne, proste ciasto, szybkie ciasto, wielkanoc
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl