Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich lat. Wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni! Na pewno będzie hitem na Waszym stole.

Ciasto 3 bit bez pieczenia – 3 kremy

Jestem wielbicielką prostoty. Lubię minimalistyczny wystrój, klasyczne ubrania i proste przepisy. Jeśli wiem, że przygotowanie jakiegoś przepisu będzie wymagało ode mnie kupienia kilkunastu składników i pozmywania później równie wielu garnków, misek i miseczek, to nie będzie mnie łatwo przekonać do takiego dania czy deseru. Są jednak takie przepisy, dla których warto poświęcić więcej czasu i czystych naczyń. Jednym z nich jest właśnie ciasto 3 bit.

W tym cieście mamy aż 3 rodzaje nadzieniamasę kajmakową, waniliowy krem budyniowy i bitą śmietanę. Na szczęście nie wszystkie z nich musimy przygotowywać od podstaw.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Krem budyniowy

W tym przepisie krem budyniowy jest robiony na bazie gotowych proszków budyniowych bez cukru – to pozwala zaoszczędzić nieco czasu. A jeśli użyjecie dobrej jakości gotowego budyniu, w smaku będzie taki sam jak domowy!

Masa kajmakowa

Masy kajmakowej też nie musicie przygotowywać sami – w sklepach jest szeroki wybór gotowych mas. U mnie najczęściej pojawia się masa krówkowa Helio Premium. Masy dostępne w różnych smakach, m.in. klasycznym kajmakowym, advocat czy słony karmel, dzięki czemu ciasto może za każdym razem smakować inaczej 🙂

Bita śmietana

Trzecim kremem jest po prostu bita śmietana. Wiem, że w wielu przepisach pojawia się dodatek Śmietan-fixów Śnieżek, a nawet żelatyny, ale wierzcie mi – ubijecie śmietanę także bez nich! Pamiętajcie tylko, by dobrze ją schłodzić przed ubijaniem. Ja zawsze wstawiam kremówkę na 4-5 minut do zamrażarki dla ekstra ochłodzenia.

Ciasto 3 bit bez pieczenia – najważniejsze składniki

Budyń waniliowy. Jeśli tylko macie czas i ochotę, jak najbardziej zachęcam Was do przygotowania budyniu od zera. Ja najczęściej wybieram szybszą, ale równie pyszną opcję, czyli kupny budyń waniliowy w proszku. Zwróćcie uwagę na to, by był bez dodatku cukru. Polecam Wam moje niedawne odkrycie, czyli budyń z dodatkiem prawdziwej wanilii – różnica w smaku jestem naprawdę znacząca.

Masło. Niezbędny składnik kremu budyniowego. Dla idealnego smaku i konsystencji najlepsze będzie masło o zawartości min. 82% tłuszczu.

Śmietana kremówka. Śmietana o zawartości min. 30% tłuszczu. Polecam Wam płynne, słodkie śmietanki, bez dodatku zbędnych konserwantów jak – niestety coraz popularniejsza w śmietanach – mączka chleba świętojańskiego. Ubijecie ją perfekcyjnie i bez dodatku usztywniaczy w proszku, jeśli będzie świeża i dobrze schłodzona.

Masa kajmakowa. Dzięki niej ciasto ma ten wspaniały, charakterystyczny smak. U mnie najczęściej pojawia się klasyczna masa krówkowa Helio Premium.

Herbatniki typu petite beurre. Co spędzicie czasu nad kremami, to zaoszczędzicie przy „blatach”. To ciasto bez pieczenia, więc klasyczne blaty biszkoptowe zastępujemy równo rozłożonymi herbatnikami. I wiecie co? To pyszny pomysł 🙂

Gorzka czekolada. Czekoladę ścieramy na tarce na pyszną posypkę do wykończenia ciasta. Ciasto 3 bit bez pieczenia jest samo w sobie dość słodkie, więc gorzka czekolada np. o zawartości 70% kakao idealnie równoważy jego słodycz.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO

4.88 na 8 głosów

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Hit każdej imprezy i świątecznego stołu! Pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia z trzema kremami – masą kajmakową, kremem budyniowym i bitą śmietaną – i przełożone herbatnikami.
Porcje 16 porcji
Całkowity czas przygotowania 3 godz.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki

Masa budyniowa

  • 135 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 30 g cukru (2,5 łyżki)

Masa śmietankowa

  • 400 g śmietany kremówki
  • 30 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 3-4 krople ekstraktu waniliowego

Pozostałe

  • 1 puszka masy kajmakowej np. masa krówkowa Helio Premium
  • 300 g herbatników typu petit beurre
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kroki

  • W misce wymieszaj proszki budyniowe, cukier i 150 ml mleka. Pozostałe 450 ml mleka wlej do garnka i zagotuj.
  • Zawartość miski wlej do gotującego się mleka, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu (by uniknąć przypalenia budyniu), cały czas mieszając.
  • Zestaw budyń z ognia, przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Puszkę z masą kajmakową wstaw na chwilę do garnka z gorącą wodą. Dzięki temu łatwiej będzie ją rozsmarować na herbatnikach.
  • Formę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, by ułatwić sobie późniejsze wyjęcie ciasta. Spód wyłóż ciasteczkami.
  • Rozłóż masę kajmakową na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
  • Na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową i przykryj kolejną warstwą ciastek.
  • Miękkie masło utrzyj w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty na niskie/średnie (w zależności od miksera) i łyżka po łyżce dodawaj budyń. Zmiksuj całość na gładki, puszysty krem.
  • Rozsmaruj krem budyniowy na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciastek.
  • Do miksera wlej śmietanę kremówkę i ubij na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie już puszysta dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  • Rozsmaruj bitą śmietanę na herbatnikach i wyrównaj. Posyp startą gorzką czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

Rady

  • Masło do kremu budyniowego musi być w temperaturze pokojowej, ale powinno samo taką temperaturę osiągnąć. Rozgrzewanie go w mikrofalówce czy w kąpieli wodnej może sprawić, że krem się nie uda.
  • Budyń, który dodajemy do ubitego masła, musi być wystudzony, ale cały czas powinien mieć temperaturę pokojową, aby krem się nie zważył. 
  • Żeby śmietana kremówka była idealnie puszysta i trwale ubita bez dodatku stabilizatorów, przed ubiciem warto ją dobrze schłodzić i wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki. 
  • Ciasto najlepiej smakuje po 24 godzinach w lodówce.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bita śmietana, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto na święta, ciasto przekładane, ciasto z kremem, kajmak

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 3 bit, to ciasto zawsze jako pierwsze znika ze stołu. Idealne do filiżanki aromatycznej kawy 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      Zgadzam się! Właśnie towarzyszy mi przy kubku kawy, bo za bardzo ją lubię, żeby bawić się w filiżanki 😉 Pozdrawiam,
      A.

  2. 5 stars
    Wyszło pysznie. krem nie popłynął a tego się obawialam. Polecam

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Pozdrawiam, Agnieszka.

  3. 5 stars
    Wszystko wyszło ładnie ale jak dla mnie za mało słodkie mimo 2 warstw kajmaku, wg mnie budyń powinien być z cukrem albo do śmietany więcej cukru pudru, zrobiłam wszystkie proporcje idealnie według powyższego przepisu, takie troszkę mdłe, ale bardzo efektowne, w każdym razie wiem że następnym razem ciut więcej oslodze. Mimo wszystko przepis dobry, wyszło, krem budyniowy i śmietana idealna konsystencja, nic się nie zważyło. Polecam 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      Aniu, bardzo się cieszę, że ciasto się udało! Mam nadzieję, że po dodaniu większej ilości cukru będzie dla Ciebie idealne 🙂 Pozdrawiam,
      Aga

  4. 5 stars
    Zrobiłam idealnie wg proporcji podanych w przepisie powyżej. Wyszło bardzo ładnie ale smakowo dla mnie mdłe. Wg mnie budyń lub śmietana powinien mieć więcej cukru co spraktykuje następnym razem. Mimo wszystko polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl