Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów ostatnich lat. Wygląda i smakuje jak z dobrej cukierni! Na pewno będzie hitem na świątecznym stole.

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit bez pieczenia – trzy kremy

Jestem wielbicielką prostoty. Lubię minimalistyczny wystrój, klasyczne ubrania i proste przepisy. Jeśli wiem, że przygotowanie jakiegoś przepisu będzie wymagało ode mnie kupienia kilkunastu składników i pozmywania później równie wielu garnków, misek i miseczek, to nie będzie mnie łatwo przekonać do takiego dania czy deseru. Są jednak takie przepisy, dla których warto poświęcić więcej czasu i czystych naczyń. Jednym z nich jest właśnie ciasto 3 bit.

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Krem budyniowy

W tym cieście mamy aż 3 rodzaje nadzienia – masę kajmakową, waniliowy krem budyniowy i bitą śmietanę. Na szczęście nie wszystkie z nich musimy przygotowywać od podstaw. W tym przepisie krem budyniowy jest robiony na bazie gotowych proszków budyniowych bez cukru – to pozwala zaoszczędzić nieco czasu.

Reklama

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Masa kajmakowa

Masy kajmakowej też nie musicie przygotowywać sami – w sklepach jest szeroki wybór gotowych mas. U mnie najczęściej pojawia się masa krówkowa Helio Premium. Masy dostępne w różnych smakach, m.in. klasycznym kajmakowym, advocat czy słony karmel, dzięki czemu ciasto może za każdym razem smakować inaczej 🙂

Bita śmietana

Trzecim kremem jest po prostu bita śmietana. Wiem, że w wielu przepisach pojawia się dodatek Śmietan-fixów Śnieżek, a nawet żelatyny, ale wierzcie mi – ubijecie śmietanę także bez nich! Pamiętajcie tylko, by dobrze ją schłodzić przed ubijaniem. Ja zawsze wstawiam kremówkę na 4-5 minut do zamrażarki dla ekstra ochłodzenia.

Reklama
Ciasto 3 bit bez pieczenia

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO

Ciasto 3 bit bez pieczenia – najważniejsze składniki

Budyń waniliowy. Jeśli tylko macie czas i ochotę, jak najbardziej zachęcam Was do przygotowania budyniu od zera. Ja najczęściej wybieram szybszą, ale równie pyszną opcję, czyli kupny budyń waniliowy w proszku. Zwróćcie uwagę na to, by był bez dodatku cukru. Polecam Wam moje niedawne odkrycie, czyli budyń z dodatkiem prawdziwej wanilii – różnica w smaku jestem naprawdę znacząca.

Masło. Niezbędny składnik kremu budyniowego. Dla idealnego smaku i konsystencji najlepsze będzie masło o zawartości min. 82% tłuszczu.

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Śmietana kremówka. Śmietana o zawartości min. 30% tłuszczu. Polecam Wam płynne, słodkie śmietanki, bez dodatku zbędnych konserwantów jak – niestety coraz popularniejsza w śmietanach – mączka chleba świętojańskiego. Ubijecie ją perfekcyjnie i bez dodatku usztywniaczy w proszku, jeśli będzie świeża i dobrze schłodzona.

Reklama

Masa kajmakowa. Dzięki niej ciasto ma ten wspaniały, charakterystyczny smak. U mnie najczęściej pojawia się klasyczna masa krówkowa Helio Premium.

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Herbatniki typu petite beurre. Co spędzicie czasu nad kremami, to zaoszczędzicie przy „blatach”. To ciasto bez pieczenia, więc klasyczne blaty biszkoptowe zastępujemy równo rozłożonymi herbatnikami. I wiecie co? To pyszny pomysł 🙂

Gorzka czekolada. Czekoladę ścieramy na tarce na pyszną posypkę do wykończenia ciasta. Ciasto 3 bit bez pieczenia jest samo w sobie dość słodkie, więc gorzka czekolada np. o zawartości 70% kakao idealnie równoważy jego słodycz.

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Hit każdej imprezy i świątecznego stołu! Pyszne i efektowne ciasto bez pieczenia z trzema kremami – masą kajmakową, kremem budyniowym i bitą śmietaną – i przełożone herbatnikami.
Porcje 16 porcji
Całkowity czas przygotowania 3 godz.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki

Masa budyniowa

  • 135 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 30 g cukru (2,5 łyżki)

Masa śmietankowa

  • 400 g śmietany kremówki
  • 30 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 3-4 krople ekstraktu waniliowego

Pozostałe

  • 1 puszka masy kajmakowej np. masa krówkowa Helio Premium
  • 300 g herbatników typu petit beurre
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kroki

  • W misce wymieszaj proszki budyniowe, cukier i 150 ml mleka. Pozostałe 450 ml mleka wlej do garnka i zagotuj.
  • Zawartość miski wlej do gotującego się mleka, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze chwilę na najmniejszym ogniu (by uniknąć przypalenia budyniu), cały czas mieszając.
  • Zestaw budyń z ognia, przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Puszkę z masą kajmakową wstaw na chwilę do garnka z gorącą wodą. Dzięki temu łatwiej będzie ją rozsmarować na herbatnikach.
  • Formę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia, by ułatwić sobie późniejsze wyjęcie ciasta. Spód wyłóż ciasteczkami.
  • Rozłóż masę kajmakową na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.
  • Na herbatnikach rozsmaruj masę kajmakową i przykryj kolejną warstwą ciastek.
  • Miękkie masło utrzyj w mikserze na jasną, puszystą masę na wysokich obrotach. Zmniejsz obroty na niskie/średnie (w zależności od miksera) i łyżka po łyżce dodawaj budyń. Zmiksuj całość na gładki, puszysty krem.
  • Rozsmaruj krem budyniowy na herbatnikach i przykryj kolejną warstwą ciastek.
  • Do miksera wlej śmietanę kremówkę i ubij na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie już puszysta dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  • Rozsmaruj bitą śmietanę na herbatnikach i wyrównaj. Posyp startą gorzką czekoladą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

Rady

  • Masło do kremu budyniowego musi być w temperaturze pokojowej, ale powinno samo taką temperaturę osiągnąć. Rozgrzewanie go w mikrofalówce czy w kąpieli wodnej może sprawić, że krem się nie uda.
  • Budyń, który dodajemy do ubitego masła, musi być wystudzony, ale cały czas powinien mieć temperaturę pokojową, aby krem się nie zważył. 
  • Żeby śmietana kremówka była idealnie puszysta i trwale ubita bez dodatku stabilizatorów, przed ubiciem warto ją dobrze schłodzić i wstawić na ok. 5 minut do zamrażarki. 
  • Ciasto najlepiej smakuje po 24 godzinach w lodówce.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: bita śmietana, ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto na święta, ciasto przekładane, ciasto z kremem, kajmak

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Reklama

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 3 bit, to ciasto zawsze jako pierwsze znika ze stołu. Idealne do filiżanki aromatycznej kawy 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      Zgadzam się! Właśnie towarzyszy mi przy kubku kawy, bo za bardzo ją lubię, żeby bawić się w filiżanki 😉 Pozdrawiam,
      A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl