Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Powiem nieskromnie – to prawdopodobnie najlepszy przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, jaki znajdziecie. Jest mega puszyste, wilgotne, pełne owoców i wspaniale maślane. A ta kruszonka! Miodzio.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – smak dzieciństwa

Niech podniesie rękę, kto jako dzieciak nie jadł placka ze śliwkami we wrześniu. Obstawiam, że może ze 3 takie osobniki się znajdą 😉

Przyznaję, że jako dziecko nie lubiłam ciasta drożdżowego. W wersji solo było zawsze suche i nudne. Ale placek drożdżowy ze śliwkami to zupełnie inna historia! Widok równiutko ułożonych śliwek sprawiał, że drożdżowe nabierało dla mnie zupełnie nowego wymiaru.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – wskazówki

Śliwki idealne

Żeby przygotować pyszne drożdżowe ze śliwkami, powinniśmy zadbać o jakość naszego głównego, owocowego bohatera. Najlepiej sprawdzą się tu klasyczne węgierki, ale przede wszystkim owoce powinny być świeże i jędrne.

Śliwki do ciasta możecie przekrajać tak jak ja (czyli jak na zdjęciu poniżej), czyli wzdłuż, ale możecie też spróbować metody mojej mamy, która kroi śliwki w poprzek, dzięki czemu mieści się ich jeszcze więcej w cieście (łasuch level pro).

wrzosy i śliwki do ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne, słodkie wypieki znajdziesz w zakładce CIASTO

Puszyste ciasto drożdżowe

Śliwki śliwkami, ale muszą się one na czymś znaleźć. Poniżej kilka najważniejszych wskazówek w przygotowaniu ciasta drożdżowego:

Temperatura składników. Dla tego rodzaju ciasta niezwykle ważne jest, by wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie więc o wyjęciu np. jajek z lodówki na ok. 4 godziny przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta.

Drożdże. Możecie użyć świeżych drożdży albo drożdży instant, tu zostawiam pełną dowolność. Ważne, by nie były zwietrzałe (drożdży instant nie powinno się trzymać zbyt długo otwartych, bo wypieki mogą nie wychodzić tak puszyste, jakbyście sobie tego życzyli).

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką na talerzyku

Masło to podstawa. Nigdy nie zgodzę się z tym, że ciasta drożdżowego wychodzą tak samo dobre przy użyciu margaryny jak i masła. Masło nadaje ciastu wyjątkowy smak i pozwala uzyskać lepszą konsystencję. Tak więc współczuję weganom, ale ja rekomenduję użycia masła.

Jajka. Będę jak zdarta płyta, bo już nie raz o tym pisałam – używajcie jajek 'zerówek’ albo wiejskich. Klatkowym 'trójkom’ mówimy stanowcze nie!

Mąka. Najczęściej piekę ciasto drożdżowe z dodatkiem mąki typu 550. Ciasto osiąga wtedy idealną, mięsistą, ale cały czas puszystą strukturę. Kilka razy, gdy pojawiła się nagła potrzeba wypieków, a w szafkach były pustki, korzystałam też z mąki tortowej typ 450 – ciasto było lżejsze, ale równie pyszne. Dopasujcie więc rodzaj mąki do preferencji Waszych i domowników.

Pieczenie. Po kilku (albo i kilkunastu próbach) pieczenia ciasta drożdżowego z termoobiegiem, zdecydowanie polecam jednak tryb góra-dół. Termoobieg ma tendencję do wysuszania potraw, więc bezpieczniejsze będzie klasyczne pieczenie.

5 na 2 głosów

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo puszyste, mocno maślane i pełne owoców ciasto z dodatkiem najlepszej na świecie kruszonki. Jesienna pozycja obowiązkowa!
Porcje 15 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 30 min.

Sprzęt

  • Forma do pieczenia o wymiarach 30 x 20 cm

Składniki

Ciasto

  • 750 g śliwek
  • 620 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 100 g masła
  • 35 g drożdży świeżych lub 17 drożdży instant
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka

Kruszonka

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 70 g cukru

Kroki

  • Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn*.
  • Mleko wlej do garnka, dołóż pokrojone w kostkę masło i podgrzej do rozpuszczenia tłuszczu. Odstaw do ostygnięcia (całość powinna być letnia, nie gorąca).
  • Wymieszaj rozczyn lub drożdże instant z mąką, mlekiem, masłem, cukrem i jajkami. Zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (u mnie zagniatanie trwało 10 minut za pomocą robota kuchennego). Ciasto będzie dość luźne, ale staraj się nie dosypywać mąki.
  • Przełóż ciasto do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie ciasto. Przykryj je przekrojonymi na pół śliwkami.
  • Przygotuj kruszonkę: mąkę, masło (zimne) i cukier włóż do blendera i zmiksuj, aż składniki się połączą i uzyskają konsystencję mokrego piasku.
  • Posyp ciasto kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (góra-dół). Piecz przez 1 godzinę.

Rady

* Przygotowanie rozczynu: 35 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 2-3 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasta, ciasto drożdżowe, ciasto z owocami, ciasto ze śliwkami, jesienne ciasto, śliwki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl