Pączki to obowiązkowy punkt programu w tłusty czwartek, ale warto je przygotować nie tylko tego jednego dnia w roku. Idealne, domowe pączki są puszyste, sprężyste, i pełne nadzienia.

Pączki tradycyjne – donuty niech się chowają
Kto lubi pączki ręka do góry! Podejrzewam, że prawie każdy podniesie rękę. Bo czego tu nie lubić w tej puszystej kuleczce, pełnej pysznego nadzienia i oblanej lukrem? A jak jeszcze dodamy do tego domową skórkę pomarańczową, to mamy deser z oceną 10/10.

Pamiętam, gdy kilka lat temu pojawiła się w Polsce sieć Dunkin' Donuts ze swoimi kolorowymi, obsypanymi różnymi dodatkami donutami. Te pstrokate obwarzanki tak zauroczyły Polaków, że nasze tradycyjne pączki poszły nieco w odstawkę.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Na szczęście fascynacja kolorowymi pączkami rodem z USA trwała tylko chwilę. Dość szybko przekonaliśmy się, że donuty, w składzie których można znaleźć takie składniki jak dekstroza, lecytyna sojowa, olej palmowy, nie są tak dobre, jak klasyczne pączki.

Karnawał pełen słodkości
Jeśli chodzi o słodkości w karnawale, to mam naprawdę luksusowo – w puszyste pączki zaopatruje mnie teściowa, a w super chrupiące i delikatne faworki – mama. Dlatego wiem, że styczeń i luty to nigdy nie są u mnie dobre miesiące, by zaczynać dietę 😉
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO

Przepis na pączki, którym się dzisiaj z Wami dzielę, dostałam właśnie od mojej teściowej. Zawsze wychodzą puszyste, delikatne i sprężyste. Obowiązkowo muszą być polane lukrem (cukier puder dyskwalifikuje dla mnie klasycznego, tradycyjnego pączka), a na wierzchu posypane domową skórą pomarańczową. I przepyszna, rozpływająca się w ustach bomba smakowa (i kaloryczna) gotowa!

Pączki tradycyjne – przepis krok po kroku i składniki
Przygotowanie domowych pączków nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać, ale na pewno jest dość czasochłonne. Najważniejsze to zacząć od przygotowania wszystkich składników.
-> Jeśli nie przygotowywaliście wcześniej ciasta drożdżowego, polecam Wam zajrzeć do mojego poradnika:

Mąka. Do pączków najlepiej użyć mąki takiej, jak do przygotowywania standardowego ciasta drożdżowego. Sprawdzą się więc mąki o typie 500 – 650. Bardzo często będą opisane jako 'luksusowa' albo 'bułkowa'.
Cukier. Tu na szczęście nie ma wielkiej filozofii – zwykły biały cukier w zupełności wystarczy do przygotowania pysznych, klasycznych pączków.

Masło. Nie ma ciasta drożdżowego bez dodatku masła. Mimo tego, że pączki smażymy na głębokim tłuszczu, w samym cieście też musi się znaleźć odrobina prawdziwego masła. Tłuszcz dodaje smaku i sprężystości.
Drożdże. Możecie użyć drożdży świeżych albo instant – to zależy od Waszych preferencji. Pamiętajcie tylko, że ze świeżymi drożdżami należy przygotować rozczyn.

Jajka. W tym przepisie na pączki wykorzystujemy nie wykorzystujemy całych jajek, tylko żółtka. W miarę możliwości warto kupić jaja od szczęśliwych kurek. „Trójki” zostawcie w sklepie.
Mleko. Przyznaję, że gdy robię jakiekolwiek ciasto drożdżowe, staram się dodawać do niego mleko o wyższej zawartości tłuszczu niż to, które jem standardowo na śniadanie z płatkami. Nie jest to jednak żaden wymóg, ale im więcej procent tłuszczu, tym bardziej „luksusowe” staje się ciasto. Zawsze jednak jest to u mnie mleko bez laktozy. Jeśli więc kiedykolwiek mieliście wątpliwości, czy takie mleko nadaje się do wypieków, od razu je rozwiewam – wychodzą tak samo pyszne, jak z dodatkiem mleka z laktozą.

Spirytus. Sekretny składnik, dzięki któremu ciasto rzucone na głęboki tłuszcz, nie nasiąknie olejem, tylko będzie się w nim pięknie smażyć. Spirytus można też zastąpić innym, wysokoprocentowym alkoholem o neutralnym smaku, np. zwykłą wódką.

Pączki tradycyjne
Składniki
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 50 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży instant
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
Dodatkowo
- powidła lub dżem do nadziewana
- olej roślinny do smażenia
Kroki
- Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn*.
- Rozpuść masło oraz mlekko i odstaw do wystygnięcia (powinny być lekko ciepłe).
- Utrzyj jajka z cukrem na puszystą, jednolitą masę.
- Dodaj mąkę, rozczyn (lub drożdże instant), masło, mleko i zagnieć.
- Dodaj spirytus i zagnieć, aż ciasto będzie elastyczne.
- Odstaw w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony lekko mąką blat i krótko wyrób.
- Podziel ciasto na 20 porcji. Z każdej uformuj w dłoniach kulkę, rozpłaszcz ją i na środek dodaj 1 łyżeczkę konfitury lub powideł. Zlep dokładnie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
- Przygotowane pączki przykryj do ponownego wyrośnięcia na 20-25 minut.
- W garnku rozgrzej olej (w zależności od garnka może to być 1,5 – 2,5 litra).
- Gdy będzie odpowiednio rozgrzany, zmniejsz ogień i włóż pączki do garnka. Smaż przez ok. 2-2,5 minuty z każdej strony. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
- Gdy pączki nieco wystygną, polej je lukrem** i posyp skórką pomarańczową.
Rady
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- *Przygotowanie rozczynu: 50 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 1/2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
- ** Przygotowanie lukru: do miski wsyp 1 szklankę cukru pudru i wymieszaj dokładnie z 3 łyżkami gorącej wody.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!