Chałka – prosty przepis

Jeżeli do tej pory chałka kojarzyła Wam się z pracochłonnym, skomplikowanym wypiekiem, ten przepis zmieni Wasze zdanie. Standardowe składniki, prosta instrukcja, a efekt przepyszny!

chałka

Chałka – smak dzieciństwa

Chałka to jeden z najważniejszych smaków mojego dzieciństwa. Uwielbiałam ją jeść na śniadanie czy jako słodką przekąskę na podwieczorek. Nie raz też byłam ratunkiem na wieczorną potrzebę słodkości. Najbardziej lubiłam ją jeść po prostu z masłem, zwłaszcza jeśli sama była mocno słodka. Gdy trafiała się chałka z mniejszą ilością cukru, wtedy musiał pojawić się też dżem – najchętniej jagodowy albo porzeczkowy.

chałka

Najlepsza mąka do chałki

Moja idealna chałka powinna mieć mięsiste wnętrze, lekko rumianą skórkę, a jej słodycz powinna pochodzić przede wszystkim z delikatnej kruszonki. Nie przepadam za chałkami, które właściwie niczym nie różnią się od zwykłego ciasta drożdżowego. Zdecydowanie wolę te bardziej „chlebowe”. By upiec właśnie taką chałkę należy użyć odpowiedniej mąki.

chałka

Aby chałka była gęsta, mięsista, ale też puszysta, należy użyć mąki pszennej z wysoką zawartością białka. Może to być np. mąka pszenna chlebowa typ 720 lub 750, która idealnie nadaje się do drożdżowych wypieków. Dobrze też poradzi sobie mąka bułkowa typ 650. Uwierzcie mi, warto poświęcić nieco czasu i poszukać dobrej mąki w sklepie. Jej rodzaj i jakość całkowicie zmieniają smak wypieku.

Jeśli nie piekłaś/eś wcześniej ciasta drożdżowego albo czujesz, że potrzebujesz podszkolić się w technice, sprawdź koniecznie mój poradnik „Jak upiec idealne ciasto drożdżowe”

chałka

Chałka z kruszonką

Ja jestem fanką klasycznej chałki z kruszonką, ale posypcie ją tym, co najbardziej lubicie – będzie smakować równie pysznie z dodatkiem sezamu lub maku. Możecie wtedy jednak zwiększyć nieco ilość cukru, bo w tym przepisie głównym dostarczycielem słodkości jest właśnie wspomniana kruszonka.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

chałka

SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na wypieki słodkie i słone znajdziesz w zakładce WYPIEKI.

5 na 1 głos

Domowa chałka

Ten prosty przepis pozwoli Wam przygotować 2 duże, idealnie maślne i puszyste chałki.
Porcje 2 chałki
Całkowity czas przygotowania 3 godz. 30 min.

Składniki

Ciasto

  • 560 g mąki pszennej o wysokiej zawartości białka
  • 25 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant
  • 350 ml mleka
  • 80 g masła
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko

Kruszonka

  • 50 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

Kroki

  • Jeżeli przygotowujesz chałkę ze świeżymi drożdżami przygotuj rozczyn i pozostaw go na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Mleko wlej do garnka i zacznij lekko podgrzewać. Dodaj masło, niech rozpuści się w ciepłym mleku. Uważaj tylko, żeby się nie zagotowało! Zestaw z ognia do przestygnięcia.
  • Na stolnicy lub w robocie kuchennym wymieszaj mąkę, lekko ciepłe mleko z masłem, cukier, drożdże instant lub zaczyn i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste.
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw do wyrośnięcia na 1-2h. Ważne jest, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • Po wyrośnięcie podziel ciasto na pół, a następnie każdą z tych połówek na trzy części. Każdą z tych 3 części rozwałkuj palcami (jak plastelinę) na paski długości ok. 35 cm.
  • Złącz wszystkie 3 paski na samych końcach i zacznij je przeplatać jak warkocz. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępuj dokładnie tak samo z drugą połową ciasta.
  • Uformowane chałki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie masa przypominająca gruboziarnisty piasek.
  • Gdy chałki wyrosną, posmaruj je jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody i posyp kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 35 minut.
    chałka
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser
Kuchnia: polska, żydowska
Słowo kluczowe: na słodko, śniadania na słodko, wypieki
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    fajny przepis, pierwszy raz piekłam chałkę i wyszła super!

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że się udało 🙂 Pozdrawiam, A.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl