Deser z musem kajmakowym i jagodami

Deser z musem kajmakowym i jagodami to fantastyczny pomysł na wyjątkowe okazje jak Walentynki, święta czy uroczyste kolacje.

Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje tak, jakbyśmy spędzili pół dnia w kuchni.

Puszysty mus kajmakowy idealnie uzupełnia się z nieco mniej słodkim kremem wiśniowym na bazie mascarpone i soczystymi jagodami. Całość uzupełniają kakaowe herbatniki.

Po prostu niebo w gębie!

Szybki deser w pucharku

Niezapowiedziani goście, romantyczna kolacja walentynkowa czy po prostu potrzeba czegoś wyjątkowego – każda okazja jest dobra, by przygotować ten szybki deser z musem kajmakowym i jagodami.

Jego sekretem jest idealna, częściowo puszysta, a częściowo kremowa konsystencja i wyważony balans słodkości. Jest bowiem słodko, ale nie musicie się obawiać o totalne zasłodzenie po 2 łyżeczkach.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Deser z musem kajmakowym i jagodami – słodka uczta

Nie będę Was oszukiwać – deser z musem kajmakowym i jagodami nie jest niskokaloryczną propozycją. To prawdziwa słodka, ale jakże pyszna rozpusta.

Głównymi bohaterami są tu śmietana kremówka i ser mascarpone.

Kremówka jest jednym ze składników musu kajmakowego, natomiast mascarpone pojawia się zarówno w musie jak i w kremie wiśniowym.

Jak więc widzicie, mając w planach podanie tego deseru, można pomyśleć o nieco mniejszej porcji obiadu, bo bilans kaloryczny i tak będzie się zgadzał 😉

Mus kajmakowy

Żeby przyspieszyć przygotowanie tego deseru, możecie dodać gotową masę kajmakową z puszki.

Obecnie w sklepach dostępne są klasyczne lub smakowe masy kajmakowe. Możecie użyć tej, którą macie pod ręką, ale polecam Wam zwłaszcza masę o smaku advocata – delikatny posmak tego likieru fantastycznie łączy się z pozostałymi aromatami.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne i proste desery:

Ciasto rafaello bez pieczenia

Pączki z serka homogenizowanego

Ciasto 3 bit bez pieczenia

Kokosowe kulki mocy

Deser z musem kajmakowym i jagodami

Deser z musem kajmakowym i jagodami

Deser z musem kajmakowym i jagodami to prawdziwa rozpusta! Delikatny i puszysty mus kajmakowy w towarzystwie kremu wiśniowego z mascarpone, jagód i kakaowych herbatników. Idealny deser na wyjątkowe okazje.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

Mus kajmakowy

  • 200 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 200 g masy kajmakowej

Krem wiśniowy

  • 150 g mascarpone
  • 100 g wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo

  • 150 g owsianych ciasteczek kakaowych
  • 150 g jagód

Kroki

Mus kajmakowy

  • Schłodzoną śmietanę i ser mascarpone ubij na puszysty krem.
  • Dodaj masę kajmakową i ubij rózgą tylko do połączenia składników.

Krem wiśniowy

  • Zmiksuj mascarpone z wiśniami i cukrem pudrem na jednolitą masę.

Ułożenie

  • Ułóż deser w dużym pucharku lub szklance warstwami: pokruszone ciastka, mus kajmakowy, pokruszone ciastka, jagody, krem wiśniowy, pokruszone ciastka, mus kajmakowy, jagody, pokruszone ciastka.

Wskazówki

Owoce powinny być rozmrożone przed przygotowaniem deseru i odcedzone z nadmiaru soku.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser
Kuchnia: europejska, polska
Słowo kluczowe: angielski deser, deser czekoladowy, deser na święta, deser na walentynki, deser w pucharku, deser z jagodami, deser z kajmakiem, jagody, kajmak, masa kajmakowa, mus kajmakowy, na słodko, prosty deser, szybki deser, szybki deser bez pieczenia, szybki deser w pucharku, szybki deser z mascarpone

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl