Wieprzowina w cydrze z jabłkami

Wieprzowina w cydrze z jabłkami to fantastyczny pomysł na rozgrzewający obiad. Powoli duszona, a następnie zapiekana łopatka wieprzowa, skąpana w delikatnym cydrze, świeżych ziołach i kwaskowych jabłkach to po prostu niebo w gębie!

Duszona wieprzowina w cydrze z jabłkami. Jesienny comfort food

Ta wieprzowina w cydrze z jabłkami to idealny przykład na jesienny comfort food, czyli jedzenie, które sprawia, że robi się ciepło w brzuchu i na serduchu. Soczysta, delikatna, rozpływająca się w ustach łopatka wieprzowa i słodkie jabłka w aromatycznym sosie z puree ziemniaczanym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

To danie nie wymaga długiego, skomplikowanego przygotowania ani drogich, trudno dostępnych składników. Łopatkę wieprzową właściwie można kupić w przystępnej cenie, a jabłka to jedne z tańszych owoców, dostępnych przez cały rok. Najdroższy w tym zestawieniu będzie prawdopodobnie cydr, ale nawet butelka tego trunku rzemieślniczej produkcji nie powinna kosztować więcej niż 30 zł.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Duszona łopatka wieprzowa, czyli jak przygotować mięso, by rozpływało się w ustach

Duszenie to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowywanie mięsa. W pierwszym kroku kawałki mięsa smaży się z każdej strony na patelni, do zarumienienia, a następnie gotuje pod przykryciem w dowolnym sosie na bazie bulionu, wina, cydru czy innego alkoholu.

Ta metoda sprawia, że tkanka mięśniowa i kolagen powoli się rozpadają. Dzięki temu ta wieprzowina w cydrze z jabłkami jest niezwykle delikatna, super soczysta i pełna aromatu.

Wieprzowina w cydrze z jabłkami – z czym podawać?

Ta duszona wieprzowina w cydrze z jabłkami idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym. Bardzo dobrze pasują też do niej gruboziarniste kasze, jak np. pęczak czy kasza gryczana.

Z dodatków warzywnych idealna jest modro kapusta lub prosta sałata z młodych liści z winegretem z octem balsamicznym.

Sprawdź też inne pomysły na obiad dla całej rodziny:

Lasagne ze szpinakiem

Leczo z cukinii

Pieczone polędwiczki wieprzowe – prosty przepis

Soczysty pieczony kurczak w maślance

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Szarpana wieprzowina – pulled pork

Duszona Wieprzowina w cydrze z jabłkami

Wieprzowina w cydrze z jabłkami

Duszona wieprzowina w cydrze z jabłkami to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny i idealny, jesienny comfort food.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcje: 10 porcji

Składniki 

  • kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule pokrojone w grube plastry
  • 3 duże jabłka pokrojone w ósemki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 500 ml cydru
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Łopatkę wieprzową oczyść i przekrój na 4 równe części. Podsmaż mięso z każdej strony do zrumienienia i przełóż na talerz.
  • Na tej samej patelni podsmaż 1 cebulę, aż zmięknie. Dodaj czosnek i posyp wszystko mąką, wymieszaj.
  • Wlej cydr i bulion i dokładnie wymieszaj, zbierając wszystko, co przywarło do spodu patelni.
  • Dodaj musztardę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przełóż na patelnię mięso i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Dodaj do mięsa pokrojone jabłka i pokrojoną w grube plastry drugą cebulę.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piecz pod przykryciem przez 60 minut.
  • Podawaj z puree ziemniaczanym, modro kapustą czy pieczonymi marchewkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: cydr, duszona wieprzowina, duszone mięso, gulasz wieprzowy, klasyczny obiad, łopatka wieprzowa, mięso wieprzowe, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, pomysł na obiad multicooker, pomysł na obiad szybkowar, prosty obiad, rodzinny obiad, świąteczny obiad, tani obiad, wieprzowina

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 gwiazdek
    Wychodzi bardzo fajne, mięciutkie mięso w sosie o kwasowo-przyprawowej nucie. Aromatyczne i ciekawe, takie w staropolskim stylu. Ja dałam jeszcze do sosu rozmaryn i majeranek. Dwie uwagi: 1. Nie dałam od razu mąki, aby podczas duszenia mięso się nie przyklejało do garnka czy patelni i nie przypalało. 2. – po dwugodzinnym duszeniu nie ma sensu piec w piekarniku aż przez godzinę. Wystarczy pół. Albo po dodaniu jabłek poddusić jeszcze max pół godziny. Jabłka pozostaną lekko chrupiące i się nie rozpadną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl