Te świąteczne ciasteczka korzenne z polewą z syropem klonowym to idealny bożonarodzeniowy wypiek, który przygotujecie z dziećmi.
Ciastka są lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie, ciągnące się w środku. Są bajecznie proste w przygotowaniu, a smakują wyjątkowo dzięki połączeniu wanilii i korzennych przypraw.
Świąteczne ciasteczka korzenne. Proste ciastka na Boże Narodzenie
Jeśli szukasz przepisu na proste ciasteczka na święta, to nie mogł*ś lepiej trafić. Te miękkie świąteczne ciasteczka korzenne to świetna propozycja dla początkujących domowych cukierników. Idealnie sprawdzi się też jako pomysł na przygotowanie słodkości z dziećmi.
Najważniejszym krokiem jest dokładne utarcie miękkiego masła z cukrem na puszystą, jasną masę, Później to już przysłowiowa bułka z masłem.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Korzenne ciasteczka na święta
Bez jakich wypieków nie wyobrażasz sobie Bożego Narodzenia? W moim domu nie może zabraknąć m.in. pierniczków alpejskich, sernika z białą czekoladą i solonym karmelem i makowca. Zawsze staram się jednak dodawać coś nowego do listy słodkości.
Jakiś czas temu nowością były właśnie te świąteczne ciasteczka korzenne. Tak przypadły nam do gustu, że od tamtej pory piekę je co roku zimową porą.
Szybkie ciasteczka świąteczne – wskazówki
Żeby upiec idealne miękkie świąteczne ciasteczka korzenne, warto pamiętać o kilku zasadach:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. To gwarantuje, że masa na ciasteczka dobrze się połączy i nie rozwarstwi. Składniki warto wyjąć na 2-3 godziny wcześniej z lodówki.
Dobrze utarte masło z cukrem. Powinna wyjść jasna i puszysta masa. W zależności od miksera ucieranie może trwać nawet 10 minut.
Schłodzone ciasto. Ciasteczka będą miały najładniejszy kształt i najlepszą konsystencję jeśli uformowane kuleczki schłodzisz przez minimum 30 minut w lodówce.
Sprawdź też inne przepisy na ciasto na święta:
Świąteczne ciasteczka korzenne
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki sody
- 150 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru drobnego
- 1 jajko
- 2½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier z syropem klonowym
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki wody
Kroki
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę i przyprawy.250 g mąki pszennej, ¾ łyżeczki sody, 2½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- W misie miksera utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.150 g masła, 150 g cukru
- Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i zmiksuj.1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dosyp suche składniki i krótko wymieszaj.
- Z ciasta uformuj 15 kulek równej wielkości i przełóż na tacę lub duży talerz. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie połowę schłodzonych kulek przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż je w dużych odległościach od siebie, bo pod wpływem temperatury rozpłaszczą się.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piecz przez 11-13 minut. Powtórz z drugą porcją ciasteczek.
- Ostudź ciastka na kratce.
- W misce wymieszaj energicznie (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) wszystkie składniki na polewę.150 g cukru pudru, 4 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki wody
- Udekoruj wystudzone ciastka polewą i świąteczną posypką.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!