Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Ten sernik z białą czekoladą i solonym karmelem mogłabym jeść na okrągło! Jest cudownie kremowy i aksamitny, a solony karmel idealnie kontrastuje z delikatną słodkością serowej masy.

Po prostu sernik idealny!

Sernik, który nie opada

Tradycyjny polski sernik charakteryzuje się dodatkiem piany z białek, która dodaje mu lekkości, ale niestety również sprawia, że ciasto jest bardziej narażone na opadanie.

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem przygotowuje się inaczej niż klasyczny sernik. Inna jest także metoda pieczenia.

Sernik pieczemy bowiem w kąpieli wodnej, która sprzyja temu, by ciasto było równe jak stół.

Przygotowując sernik należy też pamiętać, by wszystkie składniki mieszać ze sobą dość krótko i nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Krótkie mieszanie to większe szanse na płaski sernik.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jaki ser na sernik wybrać?

W sklepach znajdziemy mnóstwo produktów, których opakowania obiecują, że to właśnie „idealny na sernik”, ale te hasła często nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.

Jak więc wybrać idealny ser na sernik?

Twaróg

Nikt chyba nie ma wątpliwości, że najlepszy na sernik będzie twaróg. Zwłaszcza tłusty lub półtłusty, zmielony minimum trzykrotnie, by pozbyć się jakichkolwiek grudek.

Ważne, by nie był kwaśny ani wodnisty. Jeśli zdarzy Wam się kupić chudy twaróg, to też nic straconego – wystarczy dodać do niego nieco masła.

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Ser z wiaderka

Tu sytuacja nie jest taka prosta. Widziałam kilka opakowań, na których widniał napis „twaróg na sernik” lub „twaróg sernikowy”, a pod pokrywką znajdowałam rzadki serek homogenizowany.

Sprawdzajcie więc uważnie składy na opakowaniu, żeby nie przeżyć nieprzyjemnego rozczarowania. Bo jak się okazuje, na liście składników mogą się znaleźć m.in. mleko w proszku, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, a nawet… woda.

Jeśli korzystam z sera w wiaderku najczęściej są to Twaróg Sernikowy Piątnica i Mój Ulubiony z Wielunia. Gęste, dość tłuste, bardzo dobrze sprawdzają się w każdym przepisie.

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem – pieczenie w kąpieli wodnej

Tak jak wcześniej wspominałam, sernik z białą czekoladą i solonym karmelem pieczemy w kąpieli wodnej. Dzięki temu sernik jest ekstra kremowy, nie opada i nie wysusza się w piekarniku. Wiem, że może to niektórych odstraszać, ale uwierzcie mi – to nic skomplikowanego.

Piec w kąpieli wodnej możemy na dwa sposoby.

I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.

II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.

Sprawdź też inne pyszne przepisy na domowe wypieki:

Sernik nowojorski

Norweskie bułeczki cynamonowe

Ciasto 3 bit bez pieczenia

5 na 5 głosów

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem to sernik idealny – ekstra kremowy i aksamitny. Solony karmel przełamuje delikatną słodkość masy serowej.
Porcje 8 porcji
Całkowity czas przygotowania 2 godz. 30 min.

Sprzęt

  • Tortownica o średnicy 20 cm

Składniki

Spód

  • 150 g ciasteczek digestive (pełnoziarnistych)
  • 40 g masła

Masa serowa

  • 700 g twarogu
  • 3 jaja
  • 200 g białej czekolady
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 ml kremówki

Solony karmel

  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 60 ml kremówki
  • ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo

  • orzeszki ziemne do dekoracji

Kroki

  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
  • Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • W blenderze rozdrobnij ciasteczka, dodaj do nich masło i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  • Wysyp ciasteczkową masę do tortownicy i wyrównaj tak, żeby masa zachodziła też na boki foremki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  • W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy.
  • Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz w kąpieli wodnej przez 75-80 minut. Masa serowa może się nieco ruszać przy przesunięciu, ale wierzch powinien być ścięty.
  • Studź sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  • W międzyczasie przygotuj solony karmel. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier. Postaw garnek na małym ogniu i rozpuść cukier, mieszając regularnie silikonową łopatką, by nic nie przywarło.
  • Gdy cukier się rozpuści i będzie miał bursztynową barwę, dodaj masło. Mieszaj energicznie, aż składniki połączą się.
  • Wlej śmietankę i wymieszaj. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy, udekoruj orzeszkami ziemnymi i polej solonym karmelem. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Rady

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    • I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
       
    • II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska, europejska, polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto na święta, ciasto z czekoladą, kremowy sernik, proste ciasto, prosty przepis, przepis na święta, przepisy na karnwał, sernik, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą, sernik z solonym karmelem, solony karmel, szybkie ciasto
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Sernik wyśmienity, rozpływający się w ustach, idealnie kremowy. Zamiast polewy posypany jagodami, co nadało lekkiej kwaskowatości.

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂 Jagody to super pomysł! Pozdrawiam serdecznie!

  2. 5 stars
    Przepis pożenilam trochę z przepisem na sernik baskijski Rozkosznego, do tego dodałam mrożone maliny, jeżyny i nieco czarnej kawy… I wyszła bajka 🙂 Dziękuję za inspiracje!

    1. Aga Author says:

      Wow, brzmi fantastycznie! 😀 Pozdrawiam

  3. Karolina says:

    Dzień dobry. Czy można czymś zastąpić ekstrakt waniliowy ? 🙂

    1. Aga Author says:

      Dzień dobry, zamiast ekstraktu można dodać cukier z dodatkiem wanilii lub aromat waniliowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl