Ten sernik z białą czekoladą i solonym karmelem mogłabym jeść na okrągło! Jest cudownie kremowy i aksamitny, a solony karmel idealnie kontrastuje z delikatną słodkością serowej masy.
Po prostu sernik idealny!
Sernik, który nie opada
Tradycyjny polski sernik charakteryzuje się dodatkiem piany z białek, która dodaje mu lekkości, ale niestety również sprawia, że ciasto jest bardziej narażone na opadanie.
Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem przygotowuje się inaczej niż klasyczny sernik. Inna jest także metoda pieczenia.
Sernik pieczemy bowiem w kąpieli wodnej, która sprzyja temu, by ciasto było równe jak stół.
Przygotowując sernik należy też pamiętać, by wszystkie składniki mieszać ze sobą dość krótko i nie napowietrzać niepotrzebnie masy. Krótkie mieszanie to większe szanse na płaski sernik.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jaki ser na sernik wybrać?
W sklepach znajdziemy mnóstwo produktów, których opakowania obiecują, że to właśnie „idealny na sernik”, ale te hasła często nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.
Jak więc wybrać idealny ser na sernik?
Twaróg
Nikt chyba nie ma wątpliwości, że najlepszy na sernik będzie twaróg. Zwłaszcza tłusty lub półtłusty, zmielony minimum trzykrotnie, by pozbyć się jakichkolwiek grudek.
Ważne, by nie był kwaśny ani wodnisty. Jeśli zdarzy Wam się kupić chudy twaróg, to też nic straconego – wystarczy dodać do niego nieco masła.

Ser z wiaderka
Tu sytuacja nie jest taka prosta. Widziałam kilka opakowań, na których widniał napis „twaróg na sernik” lub „twaróg sernikowy”, a pod pokrywką znajdowałam rzadki serek homogenizowany.
Sprawdzajcie więc uważnie składy na opakowaniu, żeby nie przeżyć nieprzyjemnego rozczarowania. Bo jak się okazuje, na liście składników mogą się znaleźć m.in. mleko w proszku, skrobia modyfikowana, syrop glukozowo-fruktozowy, a nawet… woda.
Jeśli korzystam z sera w wiaderku najczęściej są to Twaróg Sernikowy Piątnica i Mój Ulubiony z Wielunia. Gęste, dość tłuste, bardzo dobrze sprawdzają się w każdym przepisie.


Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem – pieczenie w kąpieli wodnej
Tak jak wcześniej wspominałam, sernik z białą czekoladą i solonym karmelem pieczemy w kąpieli wodnej. Dzięki temu sernik jest ekstra kremowy, nie opada i nie wysusza się w piekarniku. Wiem, że może to niektórych odstraszać, ale uwierzcie mi – to nic skomplikowanego.
Piec w kąpieli wodnej możemy na dwa sposoby.
I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Przygotowujemy dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, układamy je na sobie na krzyż i stawiamy na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy.


Sprawdź też inne pyszne przepisy na domowe wypieki:

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem
Sprzęt
- Tortownica o średnicy 20 cm
Składniki
Spód
- 150 g ciasteczek digestive (pełnoziarnistych)
- 40 g masła
Masa serowa
- 700 g twarogu
- 3 jaja
- 200 g białej czekolady
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 ml kremówki
Solony karmel
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 60 ml kremówki
- ¼ łyżeczki soli
Dodatkowo
- orzeszki ziemne do dekoracji
Kroki
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
- Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- W blenderze rozdrobnij ciasteczka, dodaj do nich masło i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
- Wysyp ciasteczkową masę do tortownicy i wyrównaj tak, żeby masa zachodziła też na boki foremki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników, by nie napowietrzyć zbytnio masy.
- Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni (góra-dół). Piecz w kąpieli wodnej przez 75-80 minut. Masa serowa może się nieco ruszać przy przesunięciu, ale wierzch powinien być ścięty.
- Studź sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
- W międzyczasie przygotuj solony karmel. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier. Postaw garnek na małym ogniu i rozpuść cukier, mieszając regularnie silikonową łopatką, by nic nie przywarło.
- Gdy cukier się rozpuści i będzie miał bursztynową barwę, dodaj masło. Mieszaj energicznie, aż składniki połączą się.
- Wlej śmietankę i wymieszaj. Dodaj sól i dalej mieszaj. Gdy zacznie się gotować, zdejmij z ognia i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Wystudzony sernik wyjmij z tortownicy, udekoruj orzeszkami ziemnymi i polej solonym karmelem. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
Rady
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
- I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
- II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
- I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Sernik wyśmienity, rozpływający się w ustach, idealnie kremowy. Zamiast polewy posypany jagodami, co nadało lekkiej kwaskowatości.
Bardzo się cieszę, że sernik smakował 🙂 Jagody to super pomysł! Pozdrawiam serdecznie!
Przepis pożenilam trochę z przepisem na sernik baskijski Rozkosznego, do tego dodałam mrożone maliny, jeżyny i nieco czarnej kawy… I wyszła bajka 🙂 Dziękuję za inspiracje!
Wow, brzmi fantastycznie! 😀 Pozdrawiam
Dzień dobry. Czy można czymś zastąpić ekstrakt waniliowy ? 🙂
Dzień dobry, zamiast ekstraktu można dodać cukier z dodatkiem wanilii lub aromat waniliowy 🙂
robiłam, wyszedł pyszny! goście zachwyceni 🙂
Sernik wyszedł PRZEpyszny piekłam metoda II z obawy przed dostaniem się wody do tortownicy, mimo wszystko masa była puszysta i delikatna.
Do dekoracji dodałam maliny, które idealnie przełamały słodycz karmelu. Sama rozkosz!
Brzmi bosko z malinami! Pozdrawiam!
Czy ustawić piekarnik na termoobieg?
Góra-dół.
Witam. Chcę zrobić ten sernik za kilka dni. Wygląda pyyysznie. Potrzebuję większą ilość. Czy jeśli zrobię podwójną porcję składników to muszę piec dużej?
Na pewno, ale nie próbowałam go przygotować w większej formie, więc niestety nie pomogę z dokładnymi liczbami.
A czekoladę wcześniej rozpuścic?
Krok pierwszy przepisu: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia.
Pozdrawiam 🙂
Mi niestety opadł sernik. Co mogło pójść nie tak ?
Aleksandra, możliwości jest wiele: składniki w różnych temperaturach, zbyt szybkie mieszanie, zbyt długie mieszanie, studzenie poza piekarnikiem, otwieranie drzwiczek piekarnika podczas pieczenia.
Witam serdecznie. Czy na biszkoptach się uda?
Tak jeszcze nie próbowałam 🙂
Dzień dobry. Jeśli chciałabym zrobić sernik na “dużej blaszce”, powinnam podwoić wszystkie składniki?
A jak duża dokładnie ta blacha? 🙂
Śmietana kremówka to 30 % czy 36
Zwyczajowo 30%, ale obie się nadają.
Przepyszny i bardzo kremowy
Czy ten sernik powinien urosnąć? Mi wyszedł dość niski 🙁
Aggie, sernik powinien wyjść praktycznie o takiej samej wysokości, jak był podczas wkładania do piekarnika. W jakiej formie był pieczony? W przepisie jest mowa o średnicy 20 cm.
Sernik wyśmienity i bardzo łatwy w przygotowaniu. Piekę już drugi raz ale tym razem wersję z nutella. Wszystko mnie w nim zachwyca….. smak, konsystencja i to że jest idealny rozmiarowo. Przepis jest również bardzoooo dobrze opisany Dziękuję z całego serca ❤️ Jestem na etapie próbowania kolejnych przepisów
Obłędnie pyszny. Na 10* Wyszedł mi idealny,więc może zrobić go każdy z Was!
Bardzo się cieszę 🙂
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie masy serowej. Czy jajka mam wbić całe czy tylko żółtka?
Dodajemy całe jajka.
Poprostu REWELACYJNY. Zrobiłam tak jak zaproponowałaś ze słonym karmelem. Fantastycznie się komponuje Na święta robię ponownie i myślę, że nie po raz ostatni
Bardzo się cieszę 🙂
Poprostu REWELACYJNY. Zrobiłam tak jak zaproponowałaś ze słonym karmelem. Fantastycznie się komponuje Na święta robię ponownie i myślę, że nie po raz ostatni
Serdecznie dziękuję za przepis! Martwiłam się że nie wyjdzie bo miałam tylko waróg “President” z niską zawartością tłuszczu i konsystencją serka homogenizowanego ale udało się! Zrobiłam z całego wiaderka, bo mam tortownicę 24, dodałam 1 dodatkowe jajko, podwoiłam ilość cukru (czekoladę białą miałam tylko 80 gr) i dałam 100 ml śmietanki. Ciasto piekłam 80 minut, metodą II. Sernik wyszedł równiutki jak z obrazka 🙂 pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje! Pozdrawiam bardzo ciepło i przesyłam dużo dobra.
Witam. Serniczek rewelacja . Mam pytanie jakie proporcje na dużą blachę 41x30x6
Ostatnio robiłam ten sernik krok po kroku jak w przepisie wyszedł ok ale uważam że jest nieco za suchy i się rozpada podczas krojenia, następnym razem dodałam serek mascarpone i łyżkę budyniu i konsystencja po upieczeniu o wiele lepsza. Pozdrawiam
Jeśli chodzi o konsystencję, wiele zależy od użytego sera – im tłustszy, tym bardziej kremowy będzie. Pozdrawiam!
przepis SZTOS ❤️
sernik wyszedł idealny, rozpływał się dosłownie w ustach, karmel jest jego na torcie. Goście w milczeniu się zagadali….. po prostu ich zamurowało
Sernik rewelacja. Bym chciała zrobić go na dużej blaszce wym.41×30, jakie proporcje składników na taką blachę. Pozdrawiam.
Sernik wyszedł przepyszny, zrobiłam na tortownicę 21cm i dodałam 1 kg sera i 4 jajka – wyszło idealnie jedynie dla mnie ciut za słodkie ale to kwestia gustu
Cieszę się, że smakował 🙂