Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami

Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami laskowymi to pyszny i piękny pomysł na ciasto na Boże Narodzenie.

Puszyste, wilgotne, maślane ciasto w połączeniu z intensywną, nie za słodką masą czekoladową z dodatkiem prażonych orzechów laskowych to genialne połączenie.

Na wierzch wystarczy cukier puder lub szybki lukier i idealne ciasto na święta gotowe!

Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, którym zachwycisz rodzinę na Święta Bożego Narodzenia, to ten piękny i pyszny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami laskowymi musi trafić na Twoją listę.

Na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany w przygotowaniu, ale przekonacie się, że tak naprawdę zaskakująco prosto się go robi. Połowa sukcesu to dobrze zagniecione ciasto drożdżowe, dzięki któremu uzyskacie puszysty, mięciutki i wilgotny wieniec.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak przygotować świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą?

Nie martwcie się – nie trzeba być wprawionym cukiernikiem, by przygotować idealny świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą. Skorzystaj z poniższych wskazówek i to piękne ciasto na Boże Narodzenie za każdym razem wyjdzie piękne i przepyszne.

Puszyste ciasto drożdżowe

Nie ma smacznego wieńca z czekoladą i orzechami bez dobrego ciasta drożdżowego. Dokładne wskazówki na to, jak je przygotować znajdziecie w moim poradniku JAK PRZYGOTOWAĆ IDEALNE CIASTO DROŻDŻOWE. Poniżej podaję tylko kilka najważniejszych punktów w skrócie:

  • Drożdże lubią ciepło, więc staraj się przygotowywać ciasto z dodatkiem letniego mleka i pozostałych składników w temperaturze pokojowej.
  • Używaj wysokiej jakości produktów – jaja najlepiej “zerówki”, masło min. 82% tłuszczu (miksom tłuszczowym mówimy stanowcze “nie”)
  • Zagniataj tyle, ile będzie trzeba. Ciasto potrzebuje czasu, by nabrać sprężystości i idealnej konsystencji. Czasami może to potrwać nawet ponad 10 minut.
  • Nie pomijaj wyrastania. Ważne, by ciasto miało odpowiednio dużo czasu na wyrośnięcie przed uformowaniem i po uformowaniu.

Masa czekoladowo-orzechowa

Elementem, który sprawia, że ten świąteczny drożdżowy wieniec jest naprawdę wyjątkowy jest nadzienie czekoladowe z orzechami laskowymi. Dzięki połączeniu prażonych orzechów z gorzką czekoladą ciasto jest obłędnie pyszne i ma głęboki, dojrzały smak.

Jeśli brakuje Ci orzechów laskowych, możesz zastąpić je migdałami albo orzechami pekan. Nie zamieniałabym natomiast gorzkiej czekolady o min. 70% zawartości kakao na czekoladę mleczną. Ciasto byłoby mocno słodkie, a konsystencja masy zbyt płynna.

Sprawdź też inne pomysły na ciasto na święta:

Drożdżowa gwiazda z makiem

Sernik królewski

Metrowiec

Sernik nowojorski

Szybki piernik

Sernik czekoladowy

Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami

Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami

Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami laskowymi to idealny pomysł na przepyszne i piękne ciasto na Boże Narodzenie. Będzie pięknie prezentowało się na wigilijnym stole.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny 30 min.
Porcje: 12 porcji

Składniki 

Ciasto drożdżowe

  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 75 g cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka lekko ciepłego
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego w kostkę

Masa czekoladowa z orzechami

  • 60 g orzechów laskowych prażonych i posiekanych
  • 100 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Kroki

  • Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe zagnieć na miękką i elastyczną masę.
    400 g mąki pszennej, 7 g drożdży instant, 75 g cukru, 2 jaja, szczypta soli, 100 ml mleka, 100 g masła
  • Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • W międzyczasie przygotuj masę czekoladową. W rondlu z grubym dnem umieść masło, czekoladę i cukier i rozpuść na bardzo małym ogniu, mieszając regularnie, aż masa będzie gładka.
    100 g masła, 150 g drobnego cukru, 80 g gorzkiej czekolady
  • Zdejmij z ognia i dodaj kakao. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
    1 łyżka ciemnego kakao
  • Wyjmij ciasto z misy, przełóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt o wielkości ok. 40×55 cm.
  • Rozsmaruj na nim masę czekoladową i posyp orzechami.
    60 g orzechów laskowych
  • Zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku, a następnie przetnij na całej długości, by uzyskać dwa długie kawałki ciasta.
  • Ułoż dwa kawałki ciasta nadzieniem do góry i złącz je na końcach. Zacznij zaplatać ze sobą ciasto, układając naprzemiennie oba fragmenty.
  • Sklej ciasto tworząc okrąg, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 30 minut.
  • Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Wskazówki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto drożdżowe, ciasto na święta, ciasto z czekoladą, czekolada, orzechy laskowe, świąteczny wieniec drożdżowy, wieniec czekoladowy, wieniec drożdżowy, wieniec drożdżowy z czekoladą

Zmodyfikowany przepis na babkę czekoladową Paula Hollywooda.

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl