Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami
Świąteczny drożdżowy wieniec z czekoladą i orzechami laskowymi to idealny pomysł na przepyszne i piękne ciasto na Boże Narodzenie. Będzie pięknie prezentowało się na wigilijnym stole.
Servings 12porcji
Całkowity czas przygotowania 2 hoursgodz.30 min.min.
Ingredients
Ciasto drożdżowe
400gmąki pszennej
7gdrożdży instant
75gcukru
2jaja
szczyptasoli
100mlmlekalekko ciepłego
100gmasłamiękkiego, pokrojonego w kostkę
Masa czekoladowa z orzechami
60gorzechów laskowychprażonych i posiekanych
100gmasła
150gdrobnego cukru
80ggorzkiej czekolady
1łyżkaciemnego kakao
Instructions
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe zagnieć na miękką i elastyczną masę.
400 g mąki pszennej, 7 g drożdży instant, 75 g cukru, 2 jaja, szczypta soli, 100 ml mleka, 100 g masła
Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotuj masę czekoladową. W rondlu z grubym dnem umieść masło, czekoladę i cukier i rozpuść na bardzo małym ogniu, mieszając regularnie, aż masa będzie gładka.
100 g masła, 150 g drobnego cukru, 80 g gorzkiej czekolady
Zdejmij z ognia i dodaj kakao. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
1 łyżka ciemnego kakao
Wyjmij ciasto z misy, przełóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i rozwałkuj na prostokąt o wielkości ok. 40x55 cm.
Rozsmaruj na nim masę czekoladową i posyp orzechami.
60 g orzechów laskowych
Zwiń ciasto wzdłuż krótszego boku, a następnie przetnij na całej długości, by uzyskać dwa długie kawałki ciasta.
Ułoż dwa kawałki ciasta nadzieniem do góry i złącz je na końcach. Zacznij zaplatać ze sobą ciasto, układając naprzemiennie oba fragmenty.
Sklej ciasto tworząc okrąg, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 30 minut.
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Notes
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.