Zapiekany kurczak po grecku

Zapiekany kurczak po grecku to idealny pomysł na obiad z piekarnika. Super soczyste ćwiartki lub udka z kurczaka, mnóstwo kolorowych warzyw pachnących świeżymi ziołami, a do tego cytrynowy kuskus z miętą.

To wszystko sprawia, że podając to danie na stół, przeniesiecie się na słoneczne południe Europy.

Zapiekany kurczak po grecku. Pomysł na obiad z piekarnika

Lubię takie obiady, które nie wymagają trudno dostępnych składników i długiego stania przy kuchni. Ten zapiekany kurczak po grecku zdecydowanie spełnia moje wymagania o obiedzie idealnym. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w sklepach, a przygotowanie go zajmie ok. 30 minut.

Kluczem do sukcesu tego dania jest marynata do mięsa, a dokładnie użycie w niej świeżych ziół. Oczywiście, z braku laku możecie wykorzystać suszone zioła, ale uwierzcie mi – użycie świeżego oregano i tymianku to game changer, który zmieni ten zwykły obiad w danie godne dobrej greckiej restauracji.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zapiekany kurczak po grecku z warzywami. Soczysty i pyszny

Tak jak wspominałam, ogromną rolę w przygotowaniu tego dania odgrywa marynata inspirowana smakami Grecji. Jest w niej oliwa, świeże oregano, świeży tymianek, orzeźwiający sok z cytryny, odrobina musztardy i aromatyczny czosnek.

Mięso kurczaka (najlepiej udka lub ćwiartki) natarte taką marynatą i pozostawione w niej na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc w lodówce), staje się delikatne, kruche, pełne smaku i niesamowicie soczyste.

Jakie warzywa do kurczaka po grecku?

Ten zapiekany kurczak po grecku nie byłby tak samo pyszny bez towarzystwa kolorowych warzyw. Ja zazwyczaj dodaję do niego:

  • pomidory koktajlowe
  • cukinię
  • paprykę
  • czerwoną cebulę
  • ziemniaki
  • oliwki

Warzywa nie potrzebują większego przygotowania. Wystarczy pokroić je w większą kostkę lub plastry, ułożyć w formie do zapiekania, skropić oliwą i gotowe. Dzięki zapiekaniu staną się słodkie i miękkie.

Kurczak po grecku – z czym podawać?

Ten zapiekany kurczak po grecku idealnie smakuje w towarzystwie cytrynowego kuskusu z miętą, na który przepis znajdziecie poniżej.

Możecie go też podać z inną kaszą, np. bulgur, z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub makaronem orzo. Świetnie pasuje też do niego odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem.

Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych kuchni świata:

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Tacos z szarpaną wieprzowiną

Łosoś teriyaki z makaronem soba

Afelia. Gulasz wołowy z Cypru

Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy

Zapiekany Kurczak po grecku

Zapiekany kurczak po grecku z warzywami

Ten zapiekany kurczak po grecku z warzywami i cytrynowo-miętowym kuskusem to prosty i pyszny pomysł na obiad z piekarnika.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Kurczak po grecku

    Marynata do kurczaka:

    • duża garść świeżego oregano
    • duża garść świeżego tymianku
    • 1 cytryna do wyciśnięcia soku
    • 3 ząbki czosnku
    • szklanki oliwy
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • sól, pieprz

    Pozostałe:

    • 4 ćwiartki z kurczaka
    • 100 g sera feta
    • 250 g pomidorów koktajlowych
    • 2 cukinie
    • czerwonej papryki
    • 1 czerwona cebula
    • 1 cytryna
    • oliwa
    • sól, pieprz

    Cytrynowy kuskus z miętą:

    • 200 g kaszy kuskus
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • sok z 2 cytryn
    • garść świeżej mięty
    • 2 łyżki oliwy
    • sól

    Kroki

    Przygotowanie kurczaka po grecku

    • W moździerzu rozgnieć świeże oregano i tymianek.
    • Dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, musztardę, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj.
    • Natrzyj marynatą kurczaka i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
    • Dużą formę do pieczenia nasmaruj oliwą.
    • Pokrój w grube plastry cukinię. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę na ćwiartki.
    • Ułóż w formie pokrojone warzywa, dodaj pomidorki. Polej oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.
    • Na warzywach ułóż kurczaka z marynatą.
    • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół) i piecz przez 45-55 minut.
    • Po tym czasie posyp danie pokruszoną fetą i piecz jeszcze 10 minut.
    • Gdy kurczak się piecze, przygotuj cytrynowy kuskus.

    Przygotowanie cytrynowego kuskusu z miętą

    • W rondlu zagotuj bulion z sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą.
    • Przesyp kuskus do miski i zalej gorącym bulionem. Przykryj na 5-7 minut, aż kasza wchłonie płyn.
    • Wymieszaj z posiekaną, świeżą miętą.
    Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
    Posiłek: obiad
    Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
    Słowo kluczowe: kurczak, kurczak po grecku, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, pieczone udka kurczaka, pieczony kurczak, prosty obiad, udka z kurczaka, zapiekanka z kurczakiem, zapiekany kurczak

    Przygotowałeś/aś ten przepis?

    Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Oceń przepis




    Close
    Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
    Close
    Na-talerzu.pl