Zapiekany kurczak po grecku

Zapiekany kurczak po grecku to idealny pomysł na obiad z piekarnika. Super soczyste ćwiartki lub udka z kurczaka, mnóstwo kolorowych warzyw pachnących świeżymi ziołami, a do tego cytrynowy kuskus z miętą.

To wszystko sprawia, że podając to danie na stół, przeniesiecie się na słoneczne południe Europy.

Zapiekany kurczak po grecku. Pomysł na obiad z piekarnika

Lubię takie obiady, które nie wymagają trudno dostępnych składników i długiego stania przy kuchni. Ten zapiekany kurczak po grecku zdecydowanie spełnia moje wymagania o obiedzie idealnym. Wszystkie składniki są łatwo dostępne w sklepach, a przygotowanie go zajmie ok. 30 minut.

Kluczem do sukcesu tego dania jest marynata do mięsa, a dokładnie użycie w niej świeżych ziół. Oczywiście, z braku laku możecie wykorzystać suszone zioła, ale uwierzcie mi – użycie świeżego oregano i tymianku to game changer, który zmieni ten zwykły obiad w danie godne dobrej greckiej restauracji.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zapiekany kurczak po grecku z warzywami. Soczysty i pyszny

Tak jak wspominałam, ogromną rolę w przygotowaniu tego dania odgrywa marynata inspirowana smakami Grecji. Jest w niej oliwa, świeże oregano, świeży tymianek, orzeźwiający sok z cytryny, odrobina musztardy i aromatyczny czosnek.

Mięso kurczaka (najlepiej udka lub ćwiartki) natarte taką marynatą i pozostawione w niej na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc w lodówce), staje się delikatne, kruche, pełne smaku i niesamowicie soczyste.

Jakie warzywa do kurczaka po grecku?

Ten zapiekany kurczak po grecku nie byłby tak samo pyszny bez towarzystwa kolorowych warzyw. Ja zazwyczaj dodaję do niego:

  • pomidory koktajlowe
  • cukinię
  • paprykę
  • czerwoną cebulę
  • ziemniaki
  • oliwki

Warzywa nie potrzebują większego przygotowania. Wystarczy pokroić je w większą kostkę lub plastry, ułożyć w formie do zapiekania, skropić oliwą i gotowe. Dzięki zapiekaniu staną się słodkie i miękkie.

Kurczak po grecku – z czym podawać?

Ten zapiekany kurczak po grecku idealnie smakuje w towarzystwie cytrynowego kuskusu z miętą, na który przepis znajdziecie poniżej.

Możecie go też podać z inną kaszą, np. bulgur, z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub makaronem orzo. Świetnie pasuje też do niego odrywany chlebek czosnkowy z rozmarynem.

Sprawdź też inne pomysły na obiad z różnych kuchni świata:

Köttbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Tacos z szarpaną wieprzowiną

Łosoś teriyaki z makaronem soba

Afelia. Gulasz wołowy z Cypru

Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy

Zapiekany Kurczak po grecku

Zapiekany kurczak po grecku z warzywami

Ten zapiekany kurczak po grecku z warzywami i cytrynowo-miętowym kuskusem to prosty i pyszny pomysł na obiad z piekarnika.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Kurczak po grecku

Marynata do kurczaka:

  • duża garść świeżego oregano
  • duża garść świeżego tymianku
  • 1 cytryna do wyciśnięcia soku
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz

Pozostałe:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 cukinie
  • czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • oliwa
  • sól, pieprz

Cytrynowy kuskus z miętą:

  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sok z 2 cytryn
  • garść świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Kroki

Przygotowanie kurczaka po grecku

  • W moździerzu rozgnieć świeże oregano i tymianek.
  • Dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, musztardę, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj.
  • Natrzyj marynatą kurczaka i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Dużą formę do pieczenia nasmaruj oliwą.
  • Pokrój w grube plastry cukinię. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę na ćwiartki.
  • Ułóż w formie pokrojone warzywa, dodaj pomidorki. Polej oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.
  • Na warzywach ułóż kurczaka z marynatą.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół) i piecz przez 45-55 minut.
  • Po tym czasie posyp danie pokruszoną fetą i piecz jeszcze 10 minut.
  • Gdy kurczak się piecze, przygotuj cytrynowy kuskus.

Przygotowanie cytrynowego kuskusu z miętą

  • W rondlu zagotuj bulion z sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą.
  • Przesyp kuskus do miski i zalej gorącym bulionem. Przykryj na 5-7 minut, aż kasza wchłonie płyn.
  • Wymieszaj z posiekaną, świeżą miętą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: grecka, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: kurczak, kurczak po grecku, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, obiad z piekarnika, pieczone udka kurczaka, pieczony kurczak, prosty obiad, udka z kurczaka, zapiekanka z kurczakiem, zapiekany kurczak

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl