W moździerzu rozgnieć świeże oregano i tymianek.
Dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, musztardę, sól i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj.
Natrzyj marynatą kurczaka i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Dużą formę do pieczenia nasmaruj oliwą.
Pokrój w grube plastry cukinię. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę na ćwiartki.
Ułóż w formie pokrojone warzywa, dodaj pomidorki. Polej oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.
Na warzywach ułóż kurczaka z marynatą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół) i piecz przez 45-55 minut.
Po tym czasie posyp danie pokruszoną fetą i piecz jeszcze 10 minut.
Gdy kurczak się piecze, przygotuj cytrynowy kuskus.