Świąteczne ciasteczka korzenne to przepyszne, miękkie ciastka z aromatem cynamonu, imbiru i kardamonu z polewą z syropem klonowym.
Servings 15ciastek
Całkowity czas przygotowania 1 hourgodz.30 min.min.
Składniki
250gmąki pszennej
¾łyżeczkisody
150gmasłamiękkiego, w temperaturze pokojowej
150gcukrudrobnego
1jajko
2½łyżeczkicynamonu
½łyżeczkiimbiru
¼łyżeczkikardamonu
¼łyżeczkigałki muszkatołowej
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
Lukier z syropem klonowym
150gcukru pudru
4łyżkisyropu klonowego
2łyżkiwody
Kroki
W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę i przyprawy.
250 g mąki pszennej, ¾ łyżeczki sody, 2½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki kardamonu, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
W misie miksera utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
150 g masła, 150 g cukru
Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i zmiksuj.
1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dosyp suche składniki i krótko wymieszaj.
Z ciasta uformuj 15 kulek równej wielkości i przełóż na tacę lub duży talerz. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie połowę schłodzonych kulek przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ułóż je w dużych odległościach od siebie, bo pod wpływem temperatury rozpłaszczą się.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. Piecz przez 11-13 minut. Powtórz z drugą porcją ciasteczek.
Ostudź ciastka na kratce.
W misce wymieszaj energicznie (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) wszystkie składniki na polewę.
150 g cukru pudru, 4 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki wody
Udekoruj wystudzone ciastka polewą i świąteczną posypką.
Rady
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.