Makaron ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami to przepyszny, prosty pomysł na obiad, który przygotujecie w 30 minut.
Soczysty kurczak, delikatne szparagi i aromatyczne, suszone pomidory skąpane w aksamitnym kremowym sosie. Brzmi pysznie? I dokładnie tak smakuje!
Makaron ze szparagami i kurczakiem – pomysł na szybki obiad
Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad w ciągu tygodnia, to ten makaron ze szparagami i kurczakiem spisze się idealnie. Z zaledwie kilku składników można w kilka minut wyczarować coś wyjątkowego, godnego dobrej włoskiej restauracji.
To pyszne wiosenne danie jest świetne na obiad we dwoje czy kolację ze znajomymi. Wystarczy pęczek zielonych szparagów, kilka suszonych pomidorów, pierś z kurczaka (najlepiej z chowu ekologicznego) i ulubiony makaron, by przygotować ten fantastyczny obiad.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Przepis na szparagi z makaronem
Zielone szparagi to pyszne warzywo, które warto wykorzystywać w każdym posiłku, gdy tylko jest na nie sezon. Na śniadanie możecie je zjeść w pieczonym omlecie ze szparagami i łososiem wędzonym, na kolację czy lunch świetnie sprawdzi się tarta ze szparagami i serem, a na obiad poleca się ten makaron ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Żeby jednak ten obiad wyszedł jak najsmaczniejszy, warto wybrać dobre szparagi. Wiecie, jak je rozpoznać? Przygotowałam dla Was kilka wskazówek.

Najlepsze zielone szparagi – jak je wybrać?
Główki. Od nich zaczynajcie sprawdzenie szparagów. Główki powinny być jędrne i zwarte. Zwróćcie uwagę, czy nie gniją lub nie wchodzi w nie pleśń – właśnie tam najczęściej się ukrwa.
Kolor. Świeże zielone szparagi maja soczysty kolor. Nie widać na nich przebarwień i śladów po odgnieceniach. Z takimi łodygami ten makaron ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami wyjdzie przepyszny.
Tekstura. Łodygi powinny być gładkie i jędrne. Zbyt miękkie, przelewające się mogą być nadgniłe, a twarde i sztywne – stare i przesuszone.
Makaron ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami – wskazówki
Makaron. Do tego dania możecie użyć tak naprawdę dowolnego makaronu, ale ja najbardziej lubię go z długimi makaronami – spaghetti, linguine, tagliatelle, papardelle. By dodać kilka punktów do zdrowia spróbujcie przygotować ten obiad z makaronem pełnoziarnistym.
Kurczak. Wiem, że obecne ceny w sklepach do tego nie zachęcają, ale w miarę możliwości wybierajcie kurczaka z chowu ekologicznego. Smak, konsystencja i przede wszystkim wartości odżywcze mięsa są zdecydowanie większe niż w przypadku mięsa z masowej hodowli. Ten makaron ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami zdecydowanie zyska na smaku.

Sprawdź też inne sprawdzone przepisy na szybkie obiady:
Zupa tajska z kurczakiem, makaronem ryżowym i warzywami
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo
Łosoś z ryżem kalafiorowym i cukinią
Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem

Spaghetti z kurczakiem, szparagami i suszonymi pomidorami
Składniki
- 300 g długiego makaronu np. spaghetti czy tagliatelle
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 400 g szparagów
- 10 suszonych pomidorów
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mieszanki ziół kuchni włoskiej: oregano, bazylii, suszonych pomidorów, słodkiej papryki płatków czosnku lub gotowej mieszanki do kuchni włoskiej
- masło klarowane do smażenia
- posiekana natka pietruszki do podania
Kroki
- W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zostawiając 200 ml wody z gotowania. Przygotuj z niej bulion warzywny.
- Piersi z kurczaka oczyść z błonek i posyp gotowym miksem przypraw.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż kurczaka. Smaż z obu stron, aż będzie rumiany i przesmażony w środku (ok. 8 minut na jedną stronę).
- W międzyczasie pokrój szparagi i suszone pomidory na mniejsze kawałki.
- Zdejmij kurczaka z patelni i przełóż na deskę.
- Na patelnię dodaj jeszcze łyżeczkę masła klarowanego i dodaj szparagi oraz rozgniecione ząbki czosnku.
- Po 1-2 minutach dodaj suszone pomidory i smaż na niedużym ogniu przez 6 minut, aż szparagi będą miękkie.
- Dodaj bulion i śmietankę. Wymieszaj.
- Kurczaka pokrój w plastry i przełóż z powrotem na patelnię.
- Na patelnię przełóż też makaron i wszystko dokładni wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
- Gotuj przez 2 minuty, aż makaron wchłonie nieco sosu.
- Podawaj posypane świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zmodyfikowany przepis ze strony delish.com
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!