Zapiekanka z makaronem i kalafiorem z chrupiącą posypką

1.1K

Ta zapiekanka z makaronem i kalafiorem to genialny sposób, żeby przekonać dzieci do zjedzenia porcji warzyw. Delikatny kalafior jest zatopiony w pysznym sosie serowym, a na wierzchu chrupie aromatyczna, ziołowa posypka. Pycha!

zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką

Zapiekanka z makaronem i kalafiorem – zdrowa wersja mac and cheese

Jak może zauważyliście, od pewnego czasu regularnie poszukuję zdrowszych alternatyw dla moich ulubionych, ale może nieco zbyt wysokokalorycznych dań. Ta zapiekanka z makaronem i kalafiorem jest właśnie pyszną, zdrowszą i mocno odchudzoną wersją popularnego amerykańskiego dania o nazwie mac&cheese.

Reklama
zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką

Mac&cheese może brzmi egzotycznie, ale to bardzo proste danie, którego nazwa oznacza dosłownia „makaron i ser”. Amerykanie słyną z tego, że ich kuchnia jest mocno, hmm… hedonistyczna, i nie inaczej jest w przypadku klasycznego mac&cheese. Ten rodzaj zapiekanki po prostu tonie w serze i beszamelu, i jeszcze raz w serze 😉 To prawdziwe comfort food, a za komfort odpowiadają setki kalorii.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką

Zapiekanka z makaronem i kalafiorem – dwa triki na mniej kalorii

Ta zapiekanka z makaronem i kalafiorem ma zdecydowanie mniej kalorii niż macaroni&cheese. Udało się to osiągnąć dzięki dwóm sprytnym zabiegom.

Reklama
zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką

Po pierwsze zapiekanka zawiera w sobie dużo warzyw – oprócz pora, selera naciowego, jest tu oczywiście nasz główny bohater, czyli cały kalafior.

Po drugie, na wierzchu zapiekanki, zamiast startego sera pojawia się pyszna, chrupiąca posypka. Przygotowujemy ją z suchego, razowego chleba z dodatkiem ziół i odrobiny oliwy z oliwek. Uwierzcie mi, gdy raz spróbujecie tej posypki, będziecie jej używać do wszystkiego!

zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką

Składniki

Makaron. Możecie użyć dowolnego, ulubionego makaronu. U mnie pojawiło się fusilli, ale do zapiekanki super pasuje też penne czy farfalle.

Reklama

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE.

Kalafior. Szukajcie młodych kalafiorów, które pięknie zmiękną podczas pieczenia, ale zachowają soczystość i sprężystość.

zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką

Sery. To świetne danie do zużycia resztek wszystkich serów, które macie w lodówce. W mojej mieszance pojawił się cheddar, feta i grana padano.

Reklama

Zapiekanka z makaronem i kalafiorem pod chrupiącą posypką

Idealna zapiekanka na rodzinny obiad. Prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa, z dodatkiem aromatycznej i wspaniale chrupiącej, ziołowej posypki.
Porcje 6 porcji
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 1 por (biała część)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 średni kalafior
  • 500 g makaronu
  • 600 ml mleka
  • 120 g mieszanki ulubionych serów (u mnie cheddar, feta i grana padano)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypiorek do posypania

Posypka

  • 100 g suchego chleba razowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kalafiora umyj, zostaw różyczki i pokrój je w plastry o grubości ok. 2 cm. Selera i pora pokrój w plastry.
  • Podsmaż selera i pora na 1 łyżce masła klarowanego, aż zmiękną. Dorzuć kalafiora i smaż przez 10 minut na średnim ogniu.
  • Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź, zostawiając przy tym pół szklanki wody z gotowania.
  • Makaron i warzywa przełóż do formy do pieczenia.
  • Na patelnię od warzyw dodaj 1 łyżkę masła klarowanego i 1 łyżkę mąki. Wlej mleko i cały czas mieszaj. Dodaj musztardę i starte lub pokruszone sery. Mieszaj i gotuj do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zalej makaron i warzywa sosem, wymieszaj. Dolej wody z gotowania makaronu, jeśli konsystencja jest za gęsta.
  • Przygotuj posypkę: Zmiksuj w blenderze suchy chleb, przełóż do miseczki, wymieszaj z oregano, bazylią i oliwą. Posyp makaron.
  • Piecz przez 30-35 minut w 200 stopniach (góra-dół).
  • Podawaj posypane szczypiorkiem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: fit obiad, kalafior, makaron, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, wege, zapiekanka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!