Domowy makaron jajeczny od mistrza makaronu

Sprawdzony przepis na domowy makaron jajeczny to prawdziwy kulinarny skarb. Dlatego dziś dzielę się z Wami recepturą, którą opracował prawdziwy mistrz makaronu Marc Vetri. Znalazłam ją w moim ostatnim, książkowym odkryciu kulinarnym, czyli tytule „Mistrzowie makaronu”.

Domowy makaron jajeczny we włoskim wydaniu

Makaron to życie. Po prostu. Bez pasty moja kuchnia by nie istniała (a na pewno byłaby o wiele uboższa).

Na co dzień sięgam po kupne makarony, ale gdy tylko mam nieco więcej czasu, wyjmuję jeden z najważniejszych sprzętów w mojej kuchni – niezniszczalną maszynkę do makaronu Marcato – i przygotowuję domowe tagliatelle, spaghetti czy fettuccine.

Gdy mowa o makaronie, to od razu na myśl przychodzi mi też kuchnia włoska. Przepisu na prawdziwą, włoską pastę poszukiwałam od dawna. Sprawdziłam wiele receptur, ale żadna nie była idealna. Aż trafiłam na tę wyjątkową książkę 🙂

Domowy makaron jajeczny

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Mistrzowie makaronu

„Mistrzowie makaronu” Marca Vetriego (wyd. Znak Jednymsłowem, 2021) to prawdziwa biblia dla miłośników włoskich makaronów i idealny tytuł zarówno dla wszystkich zaprawionych w makaronowych bojach, jak i dla kompletnych świeżaków.

Marc Vetri to mistrz włoskiej kuchni, zdobywca „kulinarnego Oscara”, czyli nagrody Fundacji im. Jamesa Bearda dla najlepszego szefa kuchni. Pochodzący z sycylijsko-amerykańskiej rodziny Vetri przez wiele lat szkolił się we Włoszech, by później przenieść styl gotowania ze słonecznej Italii do swojego ojczystego kraju, czyli Stanów Zjednoczonych. Tam otworzył popularną restaurację Vetri Cucina w Filadelfii, która przez lata zbudowała sobie fantastyczną renomę i szerokie grono fanów.

Domowy makaron jajeczny

Vetri naprawdę zna się na rzeczy. Mówię nie tylko o technice, ale też o historii włoskiej pasty i klasycznych zasadach jej przygotowywania oraz podawania. Tłumaczy, dlaczego Włosi z wielkim oburzeniem reagują na zmiany ich oryginalnych receptur i dlaczego zmiana rodzaju makaronu w jakimś klasycznym daniu jest dla nich totalną herezją.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON

Sam jednak nie trzyma się sztywno włoskich tradycji – czerpie z nich inspirację, ale nie boi się modernizacji. Przepisy, które znalazły się w książce są przemyślane i idealnie łączą w sobie elementy klasycznej kuchni Italii i powiew nowoczesności.

Z tej pięknie wydanej książki dowiecie się, jak rozpoznać najlepszą mąkę do zrobienia domowego makaronu (rozdział o mące to naprawdę kopalnia wiedzy!), co się dzieje z ciastem, jeśli dodasz do niego całe jajka, a nie tylko żółtka i jak poprawnie wyrabiać ciasto makaronowe.

Vetri pokazuje krok po kroku, w jaki sposób przygotować klasyczne rodzaje pasty jak spaghetti czy tagliatelle, ale też odkrywa przed nami świat nowych kształtów makaronu. Wśród nich mamy np. garganelli, które pięknie łączy się z sosem alla carbonara, fazzoletti – niewielkie „chusteczki” z ciasta makaronowego czy maltagliati, co dosłownie oznacza „źle pocięte” kluski.

Domowy makaron jajeczny
Culurgiones z grasicą i kukurydzą

W książce pojawiają się też przepisy na rozmaite włoskie pierożki – ravioli, cappelletti, agnolotti, czy fikuśne culurgiones. Wszystko podane z zaskakującymi, ale przemyślanymi dodatkami. Wpadlibyście na połączenie grasicy i kukurydzy w pierożkach? Ja nie! I dlatego bardzo się cieszę, że ta książka trafiła w moje ręce.

Domowy makaron jajeczny według Marca Vetriego

Pozbądź się myśli, że makaron wymaga umiejętności eksperckich. To danie składa się z dwóch prostych składników: mąki i płynu. I basta.

Marc Vetri „Mistrzowie makaronu”

To zdanie bardzo do mnie przemawia, bo przez lata miałam wrażenie, że nigdy nie zrobię tak dobrego makaronu, jak prawdziwa włoska nonna. Vetri uświadamia, że oczywiście, wiedza i wprawa są niezwykle ważne, ale przy odpowiedniej systematyczności wszystko jest do zrobienia. I dzięki przepisowi, który znajdziecie poniżej, przygotowałam najlepszy makaron w mojej historii.

Nie przeraźcie się ilością jajek! Naprawdę warto 🙂

Oceń jako pierwszy/a

Domowy makaron jajeczny

Ten przepis na domowy makaron jajeczny to prawdziwy hit! Mistrz włoskiej kuchni Marc Vetri przygotował przepis idealny.
Porcje 455 g makaronu
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 170 g mąki tipo 00 lub 1 ¼ szklanki + 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 55 g mąki durum
  • 9 żółtek
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki wody

Kroki

  • Wymieszaj w misce obie mąki.
  • Zrób w mące wgłębienie. Dodaj żółtka, oliwę i wodę. Mieszaj przez 2-3 minuty, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto będzie twarde, trudne do mieszania, dodawaj po łyżce wody,
  • Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniataj ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i jedwabiste. Od czasu do czasu podsypuj mąką tipo 00 żeby nie przywierało. Ciasto jest gotowe, kiedy po lekkim rozciągnięciu wraca do poprzedniego kształtu.
  • Uformuj z ciasta kulę i rozpłaszcz ją. Przykryj i odstaw na 30 minut lub zawiń w folię i włóż do lodówki.*
  • Żeby rozwałkować ciasto, pokrój je na 4 równe części. Każdą część rozpłaszcz na owalny płat szerokości wałka twojej maszyny. Posyp płat odrobiną mąki.
  • Lekko oprósz stolnicę i ustaw maszynę na największą grubość. Przepuść ciasto przez maszynę i znów oprósz delikatnie mąką i ponownie przepuść przez maszynę na największej grubości.
  • Złóż ciasto na pół po długości i odetnij ok. 6 mm na zgięciu z obu końców. W ten sposób uzyskasz płat ciasta o równej szerokości.
  • Przepuść ciasto raz lub 2 razy przez kolejne ustawienia maszynki. W przypadku grubszych makaronów jak pappardelle, fettucine i tagliatelle ciasto powinno mieć grubość ok. 3 mm. Makarny płatowe jak lazanie czy cannelloni wymagają grubości ok. 2 mm. Do przygotowania ravioli ciasto powinno mieć grubość ok. 0,8 mm.
  • Żeby pociąć ciasto na kluski, rozłóż je na oprószonej mąką desce i użyj noża lub radełka (jeśli nie masz przystawki do makaronu do maszynki). Jeśli nie gotujesz makaronu od razu, oprósz go mąką, przykryj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Makaron można też zamrozić – pokrojony makaron może czekać w lodówce do miesiąca.

Rady

*Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni albo w zamrażarce do 3 miesięcy. Dzień przed planowanym użyciem przełóż je do lodówki.
**Przepis pochodzi z książki Marca Vetriego „Mistrzowie makaronu” (wyd. Znak Jednymsłowem, 2021)
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: klasyczny obiad, kuchnie świata, makaron, makaron z sosem, obiad z makaronem, prosty przepis, tradycyjne potrawy

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl