Gofry – chrupiące i puszyste

Ten prosty przepis na puszyste i chrupiące gofry to gwarancja, że za każdym razem przygotujecie przepyszny deser.

Te idealne gofry domowe smakują jak z budki nad morzem. Chociaż wiecie co – te są 100 razy lepsze! Rumiane, z chrupiącą skórką, bez polepszaczy. Smakują świetnie na słodko jak i w wersji wytrawnej.

Jak zrobić chrupiące i lekkie gofry

Chyba każdy, kto był choć raz nad polskim morzem, zapewne jadł gofry z budki kupione na nadmorskim deptaku.

Z bitą śmietaną, z frużeliną, ze świeżymi owocami czy polewami – niezależnie z jakimi dodatkami, taki wakacyjny deser zawsze smakuje wyjątkowo.

Niestety z biegiem lat, domowe, tradycyjne ciasto na gofry zostało w dużej mierze wyparte w gastronomii przez gotowe mieszanki w proszku. Takie gotowce rozpuszcza się w wodzie, dodaje olej i sprzedaje – za niemałe pieniądze – w kurortach turystycznych.

Dlatego dziś, pokażę Wam, jak łatwo zrobić chrupiące i lekkie gofry w domu. Takie gofry będą zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze niż te, które można kupić w nadmorskich stoiskach.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Co zrobić żeby gofry były chrupiące?

Wiadomo, że najlepsze gofry to delikatne i chrupiące gofry. Żeby uzyskać tę idealną chrupkość skórki oraz puszyste wnętrze, warto pamiętać o dwóch krokach:

Temperatura pokojowa składników. Jajka i mleko warto wyjąć na minimum 2 godziny przed przygotowaniem gofrów. Składniki w tej samej temperaturze to gładsze i lepiej pracujące ciasto.

Piana z białek. Nic nie zapewni takiej puszystości i chrupkości jak dodanie do ciasta na gofry ubitej piany z białek. Oczywiście, oprócz niej dodajemy też odrobinę proszku do pieczenia, ale to właśnie piana gwarantuje najlepszy efekt i idealne gofry.

Lekkie i chrupiące gofry – z czym podawać?

Gofry są niezwykle uniwersalne – można je jeść na śniadanie, obiad, deser i kolację. Wszystko zależy od tego, na jakie dodatki się zdecydujemy.

Przykładowe dodatki do gofrów na słodko to: bita śmietana, dżem, świeże owoce, sosy owocowe, krem czekoladowy, frużelina, syrop klonowy, cukier puder, orzechy.

Przykładowe dodatki do wytrawnych gofrów to: jajka sadzone, grillowane warzywa, wędzone ryby, sery twarogowe, sery kanapkowe, wędlina.

Sprawdź też inne pomysły na śniadanie:

Puszyste placki z ricottą

Nocna owsianka z truskawkami

Naleśniki

Racuchy z jabłkiem

Dutch baby – pieczony naleśnik

Gofry chrupiące i lekkie prosty przepis

Gofry – chrupiące i puszyste

Ten prosty przepis na chrupiące gofry to gwarancja pysznego deseru czy śniadania. W zależności od dodatków te gofry będą pyszne na słodko i na słono.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 12 gofrów

Składniki 

  • 300 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 2 duże jajka oddzielone żółtka i białka
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 1 łyżka cukru opcjonalnie

Kroki

  • Masło rozpuść i odstaw do ostudzenia.
  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Żółtka wymieszaj z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i przestudzonym masłem (oraz opcjonalnie cukrem, jeśli robisz gofry na słodko).
  • Delikatnie, za pomocą silikonowej szpatułki, wmieszaj pianę z białek.
  • Nałóż porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę, zamknij i smaż przez 3-4 minuty. Nie otwieraj gofrownicy podczas smażenia, żeby gofry zachowały idealną chrupkość!
  • Gofry studź na kratce. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, deser, śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: chrupiące gofry, gofry, gofry idealne, gofry na słono, gofry wytrawne, gofry z owocami, prosty przepis na gofry

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl