Surówka coleslaw

Klasyczna surówka coleslaw – idealny dodatek do pieczonego kurczaka, szarpanej wieprzowiny czy potraw z grilla.

Ta pyszna surówka obiadowa z czerwonej i białej kapusty z dodatkiem marchewki i delikatnego sosu jest chrupiąca, soczysta, wyrazista i bardzo prosta w przygotowaniu.

Klasyczna surówka coleslaw jak z KFC (tylko lepsza)

Surówka coleslaw jest zazwyczaj kojarzona z KFC, gdzie od lat jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań z kurczakiem. Wersja ze znanej amerykańskiej sieci fast food ma swoich wiernych fanów, mimo tego, że w ostatnich latach chyba więcej w niej majonezu niż warzyw.

Dlatego ja polecam Wam o niebo smaczniejszą wersję coleslaw – z mniejszą ilością sosu, w której główną gwiazdą są chrupiące warzywa. Gwarantuję, że nie potrzeba kilograma majonezu, by ta klasyczna surówka obiadowa smakowała wybornie.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Z czego składa się surówka coleslaw?

Podstawą tej surówki jest kapusta. Możemy użyć wyłącznie białej kapusty, ale ja lubię urozmaicać smak i wygląd mojej surówki, dlatego zazwyczaj łączę białą i czerwoną kapustę.

Oprócz poszatkowanej kapusty w coleslaw znajdziemy też startą marchewkę, cebulę, musztardę, majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, koperek, sól i pieprz.

Czy coleslaw można zrobić dzień wcześniej?

Jest to nawet wskazane 😉 To surówka, która smakuje najlepiej, gdy się przegryzie. Po spędzeniu kilku godzin w lodówce kapusta nieco mięknie i słodycz z marchewki jest bardziej wyczuwalna.

Warto pamiętać, że coleslaw może być przechowywany w lodówce maksymalnie do 5 dni.

Z czym podawać surówkę?

Podrzucam Wam kilka sprawdzonych pomysłów na to, z czym podawać tę pyszną surówkę:

Soczysty kurczak w maślance

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Kottbullar. Szwedzkie klopsiki z IKEA

Szarpana wieprzowina

Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie

Schab pieczony w sosie jerk

Pieczone udka kaczki z pomarańczami i żurawiną

Kotlety z ciecierzycy

Surówka Coleslaw

Surówka coleslaw

Ta klasyczna surówka coleslaw z białej i czerwonej kapusty to idealny dodatek do pieczonego kurczaka, szarpanej wieprzowiny czy potraw z grilla.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 25 min.
Porcje: 10 porcji

Składniki 

  • 1 mała główka białej kapusty (1 kg)
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • ½ małej cebuli (można całkowicie pominąć)
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Kroki

  • Kapustę oczyść, pozbądź się brzydkich zewnętrznych liści. Przekrój na pół, cienko poszatkuj i przełóż do dużej miski. Posól obficie, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
  • W międzyczasie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach i posiekaj drobno cebulę oraz koperek.
  • Wyciśnij mocno kapustę i odlej sok. Dodaj marchewkę, cebulę, koperek, majonez, musztardę, jogurt i sok z cytryny.
  • Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszaj.
  • Odstaw do lodówki na 20-30 minut do "przegryzienia".
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: dodatek do obiadu
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: azjatycka sałatka, coleslaw, czerwona kapusta, dodatek do obiadu, kapusta, kapusta biała, surówka, surówka obiadowa, surówka z kapusty

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl