Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy to niezawodny pomysł na obiad bez mięsa. Są pyszne, aromatyczne i bardzo proste w przygotowaniu. O dokładkę proszą nawet najbardziej zatwardziali mięsożercy!

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy – obiad bez mięsa, który pokochają też mięsożercy

Wystarczy przejrzeć szybko przepisy na stronie, by wiedzieć, że wegetarianką nie jestem. Nie oznacza to jednak, że mięso jem codziennie i do każdego posiłku. Lubię różnorodność w menu, więc kilka razy w tygodniu na stole pojawia się obiad w wydaniu wege. Jak te pyszne i proste kotlety z ciecierzycy.

Pomysł na nie wziął się z potrzeby chwili – był głód, był ogromny apetyt na kotlety, ale nie było mięsa w lodówce. Otworzyłam szafkę i znalazłam tam 2 puszki cieciorki gotowanej na parze. Najczęściej dodawałam ją do zup czy sałatek, ale mój burczący brzuch podpowiedział mi, że tym razem trzeba ją wykorzystać w inny sposób. Połączyłam więc ciecierzycę z cebulą, czosnkiem, płatkami owsianymi, jajkiem i aromatycznymi przyprawami i powstały te delikatne kotleciki.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Kotlety z ciecierzycy

Znalezienie idealnej konsystencji chwilę trwało, ale po kilku próbach udało mi się znaleźć idealne proporcje, by kotleciki były puszyste, delikatne i nie kruszyły się.

Ciecierzyca – zdrowa i pożywna

Ciecierzyca to pyszne kuleczki pełne zdrowia. Znana również pod nazwą groch włoski, cieciorka od dawna jest popularnym i cenionym elementem kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Niech podniesie rękę ten, kto choć raz nie jadł w życiu hummusu 😉

Ciecierzyca jest powszechnie wykorzystywana nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i wszechstronność zastosowania, ale też z uwagi na walory zdrowotne. 100 g ugotowanej cieciorki zawiera prawie 9 gramów wysokiej jakości białka. Może się też pochwalić dużą zawartością błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości na dłużej. W ciecierzycy znajdziemy też witaminy z grupy B i magnez.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy – składniki

Ciecierzyca. Do przygotowania kotletów możecie użyć namoczonych wcześniej nasion ciecierzycy, ale ja częściej stawiam na ekspresową wersję czyli cieciorkę w puszce. Bardzo dobrze sprawdza się wersja gotowana na parze.

Cebula i czosnek. Zestaw, który podkręci smak każdej potrawy. Ciecierzyca lubi połączenia z ostrzejszymi dodatkami, bo sama jest delikatna w smaku.

Jajko. Niezbędne spoiwo, dzięki któremu kotleciki mają idealną konsystencję i nie rozpadają się. Jak zawsze zachęcam Was do omijania jajek z chowu klatkowego szerokim łukiem i wybór tych oznaczonych „0” lub „1”.

Kotlety z ciecierzycy

Płatki owsiane. Dodatek płatków owsianych spaja kotlety i sprawia, że ich struktura jest bardziej konkretna.

Przyprawy. Ciecierzyca chłonie smaki jak gąbka i nie boi się mocnych aromatów. Dlatego w kotletach pojawiają się m.in. tak wyraziste smaki jak wędzona papryka czy sos sojowy.

5 na 1 głos

Kotlety z ciecierzycy

Pyszne i proste kotlety z ciecierzycy to pomysł na obiad bez mięsa, który z radością zjedzą nawet mięsożercy!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 400 g ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • garść natki pietruszki

Dodatkowo

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Kroki

  • Przełóż ciecierzycę na sitko, odcedź.
  • Do blendera wsyp płatki owsiane. Zmiksuj je, aż osiągną drobną konsystencję (kilka naciśnięć pulsacyjnego miksowania wystarczy).
  • Do płatków dodaj ciecierzycę, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, paprykę wędzoną, paprykę słodką, sos sojowy i natkę pietruszki. Zmiksuj wszystko na jednolitą konsystencję.
  • Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem i ponownie zmiksuj.
  • Z otrzymanej masy formuj niewielkie, spłaszczone kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i smaż do zrumienienia na średnim ogniu, na oleju roślinnym lub maśle klarowanym.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, lunch, obiad
Kuchnia: bliskowschodnia
Słowo kluczowe: ciecierzyca, fit obiad, jarski obiad, kotlety, kuchnie świata, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad wegetariański, rodzinny obiad, szybki obiad, tani obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Bardzo udane kotlety! W ogóle uważam, że ciecierzyca jest wręcz wspaniała. Każdy przepis z ciecierzycą, jaki wpada mi w ręce, okazuje się zawsze smaczny:)

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę, że kotlety smakowały 🙂 Pozdrawiam, A.

  2. Witam 🙂 mi wyszły za bardzo zbite, suche. Co można dodać by konsystencja stała się lżejsza?

    1. Agnieszka Author says:

      Aniu, wiele zależy od ciecierzycy. Jeśli konsystencja masy jest zbyt sucha, polecam dodać jajko 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl