Jambalaya, czyli kreolska potrawka z kurczakiem i chorizo

Jambalaya z kurczakiem i chorizo to pyszne, aromatyczne, jednogarnkowe danie, które fantastyczne sprawdzi się jako pożywny i kolorowy obiad dla całej rodziny.

jambalaya

Kilka lat temu, gdy szukałam inspiracji obiadowych, natrafiłam na potrawę o nazwie jambalaya. Do tej pory to słowo kojarzyło mi się wyłącznie z wesołą piosenką wspaniałej Anny Jantar. W związku z tym, że na Annę Jantar jest zawsze dobra pora, poniżej wspomniany kawałek.

Czym jest jambalaya?

Wracając jednak do jedzenia 😉 Jambalaya to danie, które wywodzi się z południa Stanów Zjednoczonych, a konkretnie ze stanu Luizjana i które stanowi mix kuchni afrykańskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Potrawę przygotowuje się z połączenia ryżu, mięsa i warzyw. Brzmi jak klasyczna potrawka? Od niej jambalayę odróżnia sposób przygotowania, o czym zaraz opowiem więcej.

jambalaya

Jambalaya – podstawy

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą trzy grupy składników – warzywa, mięso i ryż. Z warzyw na pewno muszą się pojawić składniki tzw. Świętej Trójcy kuchni kreolskiej z Luizjany, czyli cebula, seler naciowy i papryka. Oprócz tego często spotykane są pomidory, kukurydza, groszek, marchewki czy okra.

Kolejnym składnikiem jest mięso. Tu tradycyjnie wykorzystuje się przynajmniej jeden rodzaj aromatycznej kiełbasy. Jednym z najpopularniejszych wyborów jest francuska kiełbasa andouille, ale ze względu na jej bardzo małą dostępność w polskich sklepach, możemy wykorzystać włoską kiełbasę ‘nduja albo hiszpańską chorizo.

jambalaya

Oprócz kiełbasy, która nadaje potrawie charakterystyczny aromat, może się tu pojawić dowolny rodzaj mięsa bądź owoców morza. Ja wybrałam delikatnego kurczaka, który uzupełnia intensywny smak chorizo, ale fantastycznie pasują tu też krewetki.


POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


jambalaya

I ostatni składnik – ryż. Tradycyjnie do przygotowanie potrawki wykorzystuje się klasyczny biały, długoziarnisty ryż, jednak jeśli dbacie o linię lub musicie uważać na indeks glikemiczny, możecie użyć ryżu brązowego.

Tu warto też wspomnieć o podstawowej różnicy w przygotowaniu jambalayi i klasycznej potrawki. W przypadku kreolskiego dania ryż gotujemy razem z pozostałymi składnikami na głębokiej patelni lub w garnku. Dzięki temu całość przechodzi aromatem przypraw.

jambalaya

SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na obiady dla całej rodziny znajdziesz w zakładce OBIAD.


Przyprawa Cajun

W potrawie wykorzystuje się przyprawę Cajun, charakterystyczną dla kuchni kreolskiej. Jeśli nie znajdziecie jej w sklepie, możecie ją w prosty sposób przygotować samodzielnie. Wystarczy wymieszać 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, 2 łyżeczki suszonej cebuli i po jednej łyżeczce zmielonego czarnego pieprzu, tymianku i oregano i gotowe!

Oceń jako pierwszy/a

Jambalaya z kurczakiem i chorizo

Wspaniałe, aromatyczne danie kuchni kreolskiej, które przygotujesz w zaledwie pół godziny!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 125 g kiełbasy chorizo
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g groszku zielonego (może być mrożony, ale nie z puszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 400 ml bulionu
  • 1 łyżka przyprawy Cajun*
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 300 g ryżu

Kroki

  • Kiełbasę chorizo obierz z osłonki i pokrój w plastry.
  • Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i wrzuć kiełbaskę.
  • Gdy chorizo będzie już lekko zarumienione, dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dodaj też sól, pieprz i przyprawę cajun.
  • Pokrój cebulę, paprykę i selera naciowego i dodaj do mięs razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż na średnim ogniu.
  • Gdy kurczak będzie zrumieniony, dodaj ryż i podsmaż chwilę, po czym zalej gorącym bulionem oraz pomidorami i duś całość pod przykryciem ok. 20 minut, aż ryż będzie miękki.
  • Na 4-5 minut przed końcem gotowania dodaj groszek.
    jambalaya

Rady

*Jeśli nie znalazłeś przyprawy Cajun w sklepie, możesz ją przygotować samodzielnie. Wymieszaj 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki granulowanego czosnku, 2 łyżeczki suszonej cebuli i po jednej łyżeczce zmielonego czarnego pieprzu, tymianku i oregano.
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: amerykańska, kreolska
Słowo kluczowe: cajun, chorizo, jambalaya, pierś z kurczaka, potrawka z kurczaka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. Ile tego ryżu?

    1. Agnieszka Author says:

      300 g ryżu. Pozdrawiam, Aga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl