Schab pieczony w sosie jerk to pyszny pomysł na obiad z piekarnika. Marynata przygotowana na bazie soku z pomarańczy, sosu sojowego, papryczki chili i aromatycznych przypraw sprawia, że mięso ma niezwykły smak i zachowuje wyjątkową soczystość.
Schab pieczony w całości – pomysł na obiad dla całej rodziny
Mięso pieczone w całości w piekarniku to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad w gronie najbliższych. Dlaczego? Bo to fantastyczne rozwiązanie dla wszystkich, którzy są wiecznie w niedoczasie.
Pracy przy takim obiedzie jest zawsze tyle samo, niezależnie od liczby osób, która zasiądzie przy stole. Przygotowanie nie trwa długo – wystarczy oczyścić mięso, zamarynować i cyk do piekarnika. A później tylko wyjmujemy na talerz, kroimy i słuchamy zachwytów nad obiadem 😉
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Jamie Oliver poleca
Przepis na schab pieczony w sosie jerk pochodzi z nowej książki Jamiego Olivera “Razem” (sprawdź moją recenzję książki). Znajdziecie w niej wiele prostych i pomysłowych dań przygotowanych z myślą o spotkaniach z bliskimi, których w zeszłym roku niestety nie mieliśmy zbyt wiele.
Według mnie sukces Jamiego polega przede wszystkim na wykorzystywaniu znanych składników, jak chociażby mięso wieprzowe, dynia, kurczak, i łączenie ich z zupełnie nowymi, często egzotycznymi smakami i aromatami.
Dobrym przykładem jest nasza dzisiejsza gwiazda, czyli schab wieprzowy. Kotlety schabowe zna każdy, ale czy próbowaliście kiedyś upiec schab w marynacie z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym, cynamonem i imbirem? No właśnie 🙂 A efekt jest po prostu wyśmienity!
Książkę Jamiego Olivera „Razem” możesz kupić w Empiku w promocyjnej cenie
Z czym podawać schab pieczony w sosie jerk?
W książce ten schab występuje w menu na brunch dla najbliższych i pojawia się krojony w cienkie plastry, w towarzystwie pieczonej dyni, miodowej focaccii i sałatki z jarmużu. Według mnie jest to jednak fantastyczny pomysł na obiad, dlatego podałam go z delikatnym ziemniaczanym puree i – podobnie jak Jamie – pieczoną dynią hokkaido.
Inne dodatki, które będą świetnie do niego pasować to m.in. brązowy ryż, dziki ryż, sałata z miodowym winegretem czy pieczone warzywa korzeniowe.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone pomysły na szybki obiad znajdziesz w zakładce OBIAD
Schab pieczony w sosie jerk
Składniki
- 1 kg schabu
- 1½ papryczki chili lub 2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 duże pomarańcze
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 dymki
- 4 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 4 gałązki tymianku
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- oliwa
- sól, pieprz
Kroki
Wieczór przed
- Usuń gniazdo nasienne z papryczki chili. Dymkę posiekaj, a korzeń imbiru obierz ze skóry i drobno pokrój. Przełóż wszystko do blendera.
- Dodaj do blendera przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z pomarańczy, sos sojowy, cukier, ocet winny, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskiej i 1 łyżkę oliwy. Zmiksuj wszystko na gładki sos, dopraw do smaku solą.
- Schab oczyść z błonek i przełóż do miski lub do torebki strunowej. Wlej do niej sos i dokładnie wysmaruj mięso. Włóż do lodówki na noc.
W dniu podania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Na dużą patelnię wlej 1-2 łyżki oliwy. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wyjmij schab z marynaty i przełóż go na patelnię. Obsmaż go z każdej strony, a następnie przełóż do formy do pieczenia, dodaj gałązki tymianku i polej połową z pozostałej marynaty.
- Wstaw schab do piekarnika i piecz przez 1 godzinę, podlewając co 20-25 minut sokami wytapiającymi się z mięsa.
- Na patelnię, na której podsmażał się schab, wlej pozostałą część marynaty i smaż na małym ogniu, regularnie mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Wyjmij schab z piekarnika i odstaw na ok. 8 minut, zanim go pokroisz.
- Podawaj go z ziemniakami lub ryżem i zredukowanym sosem.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!
Tymianek należy dodać do marynaty, do pieczenia miesa czy po upieczeniu?
Jest na liście skladników, a nie widzę go w opisie wykonania.
Do pieczenia mięsa.