Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym – najlepsze

Dziś mam dla Was niezawodny, prosty przepis na najlepsze klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Za sprawą dość niestandardowych dodatków są wyraziste i przepyszne!

klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym w takim wydaniu przygotowuję od kilku lat. Przepis na nie znalazłam w książce prawdziwej królowej prostych przepisów, czyli Nigelli Lawson. Może zastanawiacie się, co jest takiego nietypowego w tym daniu, bo przecież klopsiki/pulpety to sprawa tak bardzo oczywista. Otóż pojawiają się tutaj przynajmniej 3 dodatki, których nie spotkacie w tradycyjnych mięsnych kulkach, które wcześniej przygotowywały nasze mamy czy babcie.

nigella lawson kuchnia
Mocno wysłużona, ulubiona książka Nigelli

Tymi nowymi składnikami są seler naciowy, sos Worcestershire oraz parmezan. To właśnie one stanowią o wyjątkowości i smaku tej potrawy, która może być uznawana za dość pospolitą. Przekonacie się jednak, że dodatek puree z selera do mięsa dodaje indykowi soczystości. Sos Worcestershire, który może do tej pory kojarzył Wam się wyłącznie z wołowiną (ewentualnie wieprzowiną), i aromatyczny parmezan odpowiadają zaś za intensywny smak, który uwielbia cała moja rodzina.

klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym to idealna potrawa do przygotowania w większej ilości i późniejszego zamrożenia. Porcja podana niżej, czyli przygotowana z 550 g mielonego mięsa z indyka, to moja porcja bazowa. Najczęściej jednak kupuję 1 – 1,5 kg mięsa i uruchamiam produkcję hurtową, która później czeka na swój moment w zamrażarce.

klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na pyszne obiady znajdziesz w zakładce OBIAD.


Klopsiki najbardziej lubię podawać z makaronem – świetnie pasuje tu penne, orzo czy cavatappi. Jeśli jednak nie przepadacie za makaronem, nie macie go akurat w szafce, czy po prostu potrzebujecie urozmaicenia, to danie wyśmienicie smakuje również z kaszą lub ryżem.

klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


5 na 1 głos

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu, a smakują fantastycznie!
Całkowity czas przygotowania 1 godz.

Składniki

  • 550 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 60 g startego parmezanu
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 800 ml wody

Kroki

  • Cebulę i łodygi selera naciowego zblenduj na jednolitą masę.
  • Do miski przełóż 3 łyżki masy cebulowo-selerowej. Dodaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, sos Worcestershire, parmezan, po łyżeczce oregano i tymianku oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
    mięso
  • W wysokim garnku rozgrzej łyżkę oleju słonecznikowego i przełóż do niego pozostałą część zblendowanych warzyw. Zmniejsz ogień do minimum i duś ok. 3 minut.
  • Dodaj krojone pomidory i passatę pomidorową, 800 ml wody, bazylię oraz pozostałą część oregano i tymianku i doprowadź do wrzenia.
  • W międzyczasie uformuj klopsiki – z podanego przepisu wychodzi mi średnio 25-28 sztuk.
  • Dodaj klopsiki do gotującego się sosu jeden po drugim. Zamieszaj ostrożnie i gotuj przez 35-40 minut.
    klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Rady

  • Staraj się dość szybko wymieszać masę na klopsiki. Zbyt długie mieszanie powoduje, że klopsiki będą twarde.
  • Jeśli nie masz parmezanu, użyj innego twardego, dojrzewającego sera.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: fit przepis, indyk, klopsiki, obiad dla rodziny, pomidory, pulpety

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Wyszły pyszne, lekkie, mięciutkie i soczyste!

    1. Agnieszka Author says:

      Bardzo się cieszę! Smacznego 🙂 Pozdrawiam, Aga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl