Jaglanka na mleku z truskawkami i brzoskwiniami

Dziś jaglanka na mleku z truskawkami i brzoskwiniami, czyli pysznych mlecznych śniadań ciąg dalszy. Jeśli znudziły Wam się owsianki i szukacie urozmaicenia, to myślę, że ta propozycja przypadnie Wam do gustu.

Jaglankę można przygotowywać na dwa sposoby – z kaszy jaglanej lub z płatków jaglanych. U mnie częściej pojawia się wersja z płatków jaglanych. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta – szybciej się ją przygotowuje. Nie trzeba nic blendować, wystarczy gotować przez 3 minuty, dosłodzić, dołożyć ulubione owoce i gotowe.

jaglanka na mleku

Jaglanka na mleku z płatków jaglanych to prosty pomysł na pełnowartościowe śniadanie. Płatki jaglane to bowiem samo zdrowie!

Płatki jaglane – dlaczego są zdrowe?

  • dzięki zawartości witamin z grupy B poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i mają korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci
  • wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie tętnicze krwi
  • dzięki wysokiej zawartości żelaza pomagają zapobiegać wystąpieniu niedokrwistości
  • obniżają poziomu cholesterolu we krwi,
  • wysoka zawartość błonnika pokarmowego wpływa na zwiększenie uczucia sytości i wspomaga całościowo pracę układu trawiennego
  • wspomagają regeneracji mięśni, dzięki zawartości magnezu

Jaglankę na mleku możecie przygotować z wykorzystaniem mleka krowiego – u mnie pojawia się ono często, ale w wersji bez laktozy. Jaglanka ma wtedy lekko słodkawy i delikatny smak.

Zdarza mi się też przygotowywać wersję wegańską, z napojem roślinnym. Polecam Wam mleko migdałowe lub sojowe – świetnie uzupełniają neutralny smak płatków jaglanych.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

jaglanka na mleku

Nie może też zabraknąć dodatków, które nadają jaglance charakteru. Najbardziej lubię wykorzystywać świeże sezonowe owoce. Dlatego właśnie pojawiły się dziś pyszne, słodkie truskawki w towarzystwie soczystych brzoskwiń. Wystarczy umyć, pokroić, dorzucić na wierzch i pyszne śniadanie gotowe!


SPRAWDŹ TEŻ: Inne pomysły na pyszne śniadania znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE.


jaglanka na mleku

Jaglanka na mleku z płatków jaglanych z truskawkami i brzoskwiniami

To pyszne i pełnowartościowe śniadanie przygotujesz w niecałe 10 minut!
Oceń jako pierwszy/a
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 6 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • garść truskawek
  • 2 brzoskwinie

Kroki

  • Wsyp do garnka płatki jaglane i zalej mlekiem. Zagotuj.
  • Gdy mleko zacznie wrzeć, przykręć ogień pod garnkiem do minimum i ustaw minutnik na 4 minuty.
  • Umyj owoce i pokrój w kostkę bądź w plastry.
  • Gdy płatki skończą się gotować, dodaj miód lub syrop klonowy i dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż jaglankę do dwóch miseczek i wyłóż wierzch owocami.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: jaglanka, jaglanka na mleku, jaglanka z płatków jaglanych, płatki jaglane, truskawki, wege

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2024. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl