Jajecznica z pomidorami – czy jest bardziej klasyczne śniadanie? Uwielbiam takie sycące posiłki z rana. Żeby przygotować jajecznicę idealną wystarczy trzymać się dwóch kluczowych zasad. Jakich? Zaraz Wam zdradzę ten sekret.
![jajecznica z pomidorami](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/06/Teal-and-White-Minimalist-Photo-Grid-Recipe-Pinterest-Graphic-jajecznica-1.png)
Nieskromnie przyznam, że robię mistrzowską jajecznicę. Lata praktyki pomogły mi znaleźć sprawdzony, skuteczny sposób na przygotowanie jej dokładnie takiej, jak lubię najbardziej – kremowej i delikatnej.
Jeżeli ktoś mi mówi, że lubi mocno ścięte jajka, to wiem, że czeka mnie wyzwanie, by pokazać, jak jajka powinny być jedzone. Cały urok jajecznicy jest właśnie w jej kremowości i jednolitości struktury. Tu zgadzam się z Marthą Stewart, która też stawia na “creamy eggs”.
![jajecznica z pomidorami](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_6585-scaled.jpg)
Idealna jajecznica z pomidorami – jak ją przygotować?
- Ważne, by pomidory były mięsiste, a nie wodniste. Mogą to być np. bawole serca lub pomidory malinowe. Pomidorów nie musicie obierać ze skórki (ja nigdy tego nie robię, dzięki czemu pomidory zachowują swoją strukturę i nie rozpadają się na patelni), ale koniecznie usuńcie z nich pestki. Jeśli zostawicie część z pestkami, jajecznica zrobi się wodnista, nieestetyczna i mniej smaczna.
- Gdy przygotujecie pomidory, podsmażcie je kilka sekund na rozgrzanym maśle klarowanym. Ten krok wydobywa z nich dodatkową słodycz i pozwala odparować zbędnej wodzie znajdującej się w warzywach.
- Jajka dokładnie roztrzepcie widelcem na jednolitą masę. Kiedyś wbijałam jajka bezpośrednio na patelnię, ale przekonałam się, że wymieszanie masy jajecznej wcześniej, to jeden z podstawowych kroków w przygotowaniu idealnie kremowej jajecznicy.
- Smażcie jajecznicę na maśle, najlepiej klarowanym. Na żadnej oliwie czy oleju nie będzie tak pyszna. Margaryny też się nie spisują w tym zadaniu.
- KLUCZOWE – masę jajeczną wlewajcie na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem i pomidorami, ale tuż przed wlaniem, pamiętajcie o zmniejszeniu ognia na minimum. Kiedy tylko jajka znajdą się na patelni mieszajcie je cały czas! To najważniejszy element przepisu, by jajecznica wyszła idealnie kremowa.
![jajecznica z pomidorami](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_7573-scaled.jpg)
SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na potrawy z jajek znajdziecie w zakładce JAJKA.
![jajecznica z pomidorami](https://na-talerzu.pl/wp-content/uploads/2020/07/IMG_7566-300x300.jpg)
Jajecznica z pomidorami – najlepsza
Składniki
- 4 duże jajka
- 1 średni pomidor
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Kroki
- Pomidora dokładnie umyj, pokrój w kostkę i usuń część z pestkami.
- Jajka wbij do wysokiego naczynia i dokładnie roztrzep widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Rozgrzej masło klarowane na patelni i dorzuć pokrojone pomidory. Smaż przez kilkanaście sekund.
- Zmniejsz ogień do minimum i wlej masę jajeczną.
- Mieszaj jajecznicę cały czas, aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!