Jajecznica z pomidorami – najlepsza

Jajecznica z pomidorami – czy jest bardziej klasyczne śniadanie? Uwielbiam takie sycące posiłki z rana. Żeby przygotować jajecznicę idealną wystarczy trzymać się dwóch kluczowych zasad. Jakich? Zaraz Wam zdradzę ten sekret.

jajecznica z pomidorami

Nieskromnie przyznam, że robię mistrzowską jajecznicę. Lata praktyki pomogły mi znaleźć sprawdzony, skuteczny sposób na przygotowanie jej dokładnie takiej, jak lubię najbardziej – kremowej i delikatnej.

Jeżeli ktoś mi mówi, że lubi mocno ścięte jajka, to wiem, że czeka mnie wyzwanie, by pokazać, jak jajka powinny być jedzone. Cały urok jajecznicy jest właśnie w jej kremowości i jednolitości struktury. Tu zgadzam się z Marthą Stewart, która też stawia na “creamy eggs”.

jajecznica z pomidorami

Idealna jajecznica z pomidorami – jak ją przygotować?

  • Ważne, by pomidory były mięsiste, a nie wodniste. Mogą to być np. bawole serca lub pomidory malinowe. Pomidorów nie musicie obierać ze skórki (ja nigdy tego nie robię, dzięki czemu pomidory zachowują swoją strukturę i nie rozpadają się na patelni), ale koniecznie usuńcie z nich pestki. Jeśli zostawicie część z pestkami, jajecznica zrobi się wodnista, nieestetyczna i mniej smaczna.
  • Gdy przygotujecie pomidory, podsmażcie je kilka sekund na rozgrzanym maśle klarowanym. Ten krok wydobywa z nich dodatkową słodycz i pozwala odparować zbędnej wodzie znajdującej się w warzywach.
  • Jajka dokładnie roztrzepcie widelcem na jednolitą masę. Kiedyś wbijałam jajka bezpośrednio na patelnię, ale przekonałam się, że wymieszanie masy jajecznej wcześniej, to jeden z podstawowych kroków w przygotowaniu idealnie kremowej jajecznicy.
  • Smażcie jajecznicę na maśle, najlepiej klarowanym. Na żadnej oliwie czy oleju nie będzie tak pyszna. Margaryny też się nie spisują w tym zadaniu.
  • KLUCZOWE – masę jajeczną wlewajcie na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem i pomidorami, ale tuż przed wlaniem, pamiętajcie o zmniejszeniu ognia na minimum. Kiedy tylko jajka znajdą się na patelni mieszajcie je cały czas! To najważniejszy element przepisu, by jajecznica wyszła idealnie kremowa.
jajecznica z pomidorami

SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na potrawy z jajek znajdziecie w zakładce JAJKA.


jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami – najlepsza

Ta idealnie kremowa jajecznica z pomidorami wejdzie na stałe do Waszego menu.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 10 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

  • 4 duże jajka
  • 1 średni pomidor
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Kroki

  • Pomidora dokładnie umyj, pokrój w kostkę i usuń część z pestkami.
    pomidory
  • Jajka wbij do wysokiego naczynia i dokładnie roztrzep widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy.
    jajka
  • Rozgrzej masło klarowane na patelni i dorzuć pokrojone pomidory. Smaż przez kilkanaście sekund.
  • Zmniejsz ogień do minimum i wlej masę jajeczną.
    jajecznica z pomidorami
  • Mieszaj jajecznicę cały czas, aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji.
    jajecznica z pomidorami
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: śniadanie
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: fit przepis, fit śniadanie, jaja, jajecznica, jajecznica z pomidorami, jajka

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl