Jajecznica z pomidorami – czy jest bardziej klasyczne śniadanie? Uwielbiam takie sycące posiłki z rana. Żeby przygotować jajecznicę idealną wystarczy trzymać się dwóch kluczowych zasad. Jakich? Zaraz Wam zdradzę ten sekret.
Nieskromnie przyznam, że robię mistrzowską jajecznicę. Lata praktyki pomogły mi znaleźć sprawdzony, skuteczny sposób na przygotowanie jej dokładnie takiej, jak lubię najbardziej – kremowej i delikatnej.
Jeżeli ktoś mi mówi, że lubi mocno ścięte jajka, to wiem, że czeka mnie wyzwanie, by pokazać, jak jajka powinny być jedzone. Cały urok jajecznicy jest właśnie w jej kremowości i jednolitości struktury. Tu zgadzam się z Marthą Stewart, która też stawia na „creamy eggs”.
Idealna jajecznica z pomidorami – jak ją przygotować?
- Ważne, by pomidory były mięsiste, a nie wodniste. Mogą to być np. bawole serca lub pomidory malinowe. Pomidorów nie musicie obierać ze skórki (ja nigdy tego nie robię, dzięki czemu pomidory zachowują swoją strukturę i nie rozpadają się na patelni), ale koniecznie usuńcie z nich pestki. Jeśli zostawicie część z pestkami, jajecznica zrobi się wodnista, nieestetyczna i mniej smaczna.
- Gdy przygotujecie pomidory, podsmażcie je kilka sekund na rozgrzanym maśle klarowanym. Ten krok wydobywa z nich dodatkową słodycz i pozwala odparować zbędnej wodzie znajdującej się w warzywach.
- Jajka dokładnie roztrzepcie widelcem na jednolitą masę. Kiedyś wbijałam jajka bezpośrednio na patelnię, ale przekonałam się, że wymieszanie masy jajecznej wcześniej, to jeden z podstawowych kroków w przygotowaniu idealnie kremowej jajecznicy.
- Smażcie jajecznicę na maśle, najlepiej klarowanym. Na żadnej oliwie czy oleju nie będzie tak pyszna. Margaryny też się nie spisują w tym zadaniu.
- KLUCZOWE – masę jajeczną wlewajcie na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem i pomidorami, ale tuż przed wlaniem, pamiętajcie o zmniejszeniu ognia na minimum. Kiedy tylko jajka znajdą się na patelni mieszajcie je cały czas! To najważniejszy element przepisu, by jajecznica wyszła idealnie kremowa.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne pyszne przepisy na potrawy z jajek znajdziecie w zakładce JAJKA.
Jajecznica z pomidorami – najlepsza
Składniki
- 4 duże jajka
- 1 średni pomidor
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Kroki
- Pomidora dokładnie umyj, pokrój w kostkę i usuń część z pestkami.
- Jajka wbij do wysokiego naczynia i dokładnie roztrzep widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Rozgrzej masło klarowane na patelni i dorzuć pokrojone pomidory. Smaż przez kilkanaście sekund.
- Zmniejsz ogień do minimum i wlej masę jajeczną.
- Mieszaj jajecznicę cały czas, aż do uzyskania idealnie kremowej konsystencji.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!