Dutch baby. Pieczony naleśnik, który robi się sam.

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik rodem z Ameryki, to idealny pomysł na leniwe śniadanie na słodko. Wygląda przepięknie, gdy wychodzi puchaty poza patelnię, a smakuje jak najpyszniejszy deser!

Pieczony naleśnik z amerykańskim rodowodem

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik, stanowiący połączenie naleśnika i gęstego budyniu, ma swoje korzenie w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w Seattle w stanie Waszyngton. Pojawił się tam na początku XX w. jako punkt menu w rodzinnej restauracji Manca’s Cafe.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Skąd wzięła się nazwa dutch baby?

Nazwę nadała tej potrawie jedna z córek właściciela. Prawdopodobnie pierwszy człon nazwy – dutch – był przekręconym przez nią słowem deutsch, czyli niemiecki. Dlaczego?

Przepis na ten pieczony naleśnik został przywieziony do Stanów z Niemiec. Według wielu teorii dutch baby to lekko zmodyfikowana wersja apfelpfannkuchen, czyli naleśnika z jabłkami, popularnego wśród niemieckich imigrantów.

Podstawową różnicą między tymi dwoma deserami jest dodatek owoców do zapiekania w oryginalnym przepisie. Dlatego też apfelpfannkuchen jest bardziej płaski i nie wychodzi z patelni jak dutch baby.

Przygotowanie – najważniejsze wskazówki

Żeby przygotować dutch baby potrzebujecie tylko 5 składników! Pamiętajcie o tych krokach, by naleśnik wyszedł idealnie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu naleśnik będzie najbardziej puszysty i wyrośnięty.

Zamieszaj masę przed przelaniem. Tuż przed przelaniem ciasta na patelnię, zamieszajcie je 2-3 razy, by cała masa miała jednolitą konsystencję i składniki były równomiernie rozprowadzone.

Dobrze rozgrzej patelnię. Gdy włączacie piekarnik, wstawcie do niego w tym samym momencie żeliwną patelnię. Dzięki temu cała jej powierzchnia będzie równomiernie nagrzana, a naleśnik nie będzie przywierał.

Z czym podawać dutch baby?

To danie można przygotowywać na słodko (tak lubię najbardziej) lub w wersji wytrawnej.

Fantastycznie pasują tu różnego rodzaju owoce jagodowe: maliny, jagody, jeżyny, czy widoczne na zdjęciu borówki amerykańskie. Każde owoce sezonowe sprawdzą się wyśmienicie.

W moim przepisie nie ma cukru w masie, więc warto też posypać nasz pieczony naleśnik cukrem pudrem.

Dutch baby pieczony naleśnik

Sprawdź też inne pomysły na śniadanie na słodko:

Pancakes na maślance

Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe

Placki z dyni

Nocna owsianka czekoladowa z bananem

Pełnoziarniste placki z jogurtem greckim

5 na 4 głosów

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby

Ten pyszny, puszysty naleśnik to wspaniałe śniadanie, lunch lub deser. Wystarczy 5 składników i 20 minut, by cieszyć się tym delikatnym naleśnikiem.
Porcje 2 porcje
Czas przygotowania 5 min.
Czas gotowania 20 min.
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Sprzęt

  • Patelnia żeliwna lub forma do pieczenia o średnicy 25 cm

Składniki

  • 3 jaja
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • cukier puder i owoce do podania

Kroki

  • Włącz piekarnik i nastaw na temp. 200 stopni (góra-dół). Wstaw od razu żeliwną patelnię albo formę do pieczenia, niech się nagrzewa.
  • Wbij jaja i mleko do miski, ubij trzepaczką. Dodawaj powoli mąkę, wsyp gałkę muszkatołową i wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
  • Gdy piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę, wyjmij patelnię, włóż na nią masło i zamieszaj, żeby się roztopiło.
  • Wlej na patelnię ciasto naleśnikowe i szybko włóż z powrotem do piekarnika.
  • Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, a później zmniejsz temperaturę do 160 stopni i zapiekaj jeszcze przez 3 minuty, aż naleśnik będzie idealnie rumiany i puszysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, wyłóż dutch baby owocami i posyp solidnie cukrem pudrem.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser, lunch, śniadanie, wypieki
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: dutch baby, naleśniki, śniadania na słodko, szybkie śniadanie
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl