Pełnoziarniste placki z jogurtem greckim

1K

Te pełnoziarniste placki z jogurtem greckim to jedne z najlepszych pancakes, jakie robiłam. Są super puszyste, delikatne, a dzięki wysokiej zawartości błonnika również zdrowe i sycące.

pełnoziarniste placki z jogurtem greckim, syropem klonowym i borówkami

Pełnoziarniste placki – pomysł na zdrowe śniadanie

Nie wyobrażam sobie początku dnia bez pożywnego śniadania. Zdecydowanie nie jestem tym typem, który weźmie łyk kawy z rana i jest zadowolony. Ja potrzebuję czegoś konkretnego, pysznego i sycącego, co da mi porządną dawkę energii na resztę dnia.

pełnoziarniste placki z jogurtem greckim, syropem klonowym i borówkami

Gdy mam ochotę na wytrawne śniadanie, najczęściej decyduję się na potrawy jajeczne, jak klasyczna jajecznica, tosty z awokado i jajkiem sadzonym lub jajko na miękko. Jeśli jednak wybór pada na śniadanie na słodko, to bardzo często na talerzu pojawiają się właśnie placki, placuszki lub naleśniki.

Reklama
pełnoziarniste placki z jogurtem greckim, syropem klonowym i borówkami

Pełnoziarniste placki śniadaniowe – pyszne, puszyste i zdrowe

Ostatnio dużo eksperymentuję z wykorzystaniem różnych rodzajów mąk do klasycznych, znanych potraw. Gdzie tylko mogę, dodaję mąkę orkiszową, razową, gryczaną czy żytnią. Z tych prób najczęściej wychodzi coś zaskakującego smacznego i czasem lepszego od oryginału. Dokładnie tak jest w tym przypadku.

pełnoziarniste placki z jogurtem greckim, syropem klonowym i borówkami

Podejrzewam, że wielu z Was kojarzy przepis na klasyczne pancakes, czyli popularne w Stanach Zjednoczonych placki śniadaniowe z dodatkiem proszku do pieczenia. W standardowej wersji przygotowuje się je z jasną mąką pszenną. W mojej wersji wykorzystałam mąkę pszenną razową typ 2000 i w życiu nie spodziewałam, jak ten zabieg wpłynie na smak i konsystencję placuszków.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Reklama
pełnoziarniste placki z jogurtem greckim, syropem klonowym i borówkami

Pełnoziarniste placki mają w sobie zdecydowanie więcej smaku – są bardziej wyraziste, lekko orzechowe. Ich konsystencja też nie jest tak „gąbczasta”, tylko bardziej konkretna. Cały czas jednak są mega puszyste i lekkie. Udało się więc tu połączyć wszystko, co najlepsze w klasycznych pancake’ach i wersji fit. Są tak pyszne, że szkoda je zostawiać tylko na śniadanie

Placki śniadaniowe – wskazówki

Żeby placki za każdym razem wyszły puszyste i pyszne, warto pamiętać o kilku ważnych krokach:

  • Korzystaj ze świeżych produktów – mąka, która za długo leżała otwarta czy proszek do pieczenia, którego termin ważności minął tydzień temu, to winowajcy niesmacznych placków.
  • Używaj jajek typu „0”– wiem, nudna jestem z tymi zerówkami, ale naprawdę – jaja od szczęśliwej kurki to must have w każdej kuchni
pełnoziarniste placki z jogurtem greckim, syropem klonowym i borówkami
  • Kup dobry, gęsty grecki jogurt – jeśli jogurt będzie rzadki, ciasto nie będzie miało wymaganej konsystencji gęstej śmietany
  • Smaż na maśle klarowanym – placki są o wiele smaczniejsze, jeśli smażymy je na maśle klarowanym

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne dania na początek dnia znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE

Z czym podawać placki?

Moje ulubione dodatki do placków to oczywiście świeże owoce – borówki, maliny, jeżyny, jagody czy truskawki. Świetnie pasują też dżemy, konfitury i marmolady. Dosłodzić można je za pomocą syropu klonowego albo cukru pudru.

Reklama
pełnoziarniste placki z jogurtem greckim, syropem klonowym i borówkami

Pełnoziarniste placki z jogurtem greckim

Najlepsze zdrowe placki śniadaniowe z dodatkiem mąki pszennej razowej i jogurtu greckiego. Idealnie puszyste, pyszne i sycące.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 25 min.

Składniki

  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 110 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej jasnej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło klarowane do smażenia

Kroki

  • Ubij jajka, jogurt i mleko. Dodaj mąki, proszek do pieczenia, cukier i ekstrakt waniliowy. Masa powinna dość puszysta, ale uważaj, by jej nie przebić.
  • Smaż placuszki na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym z obu stron, aż się zarumienią.
  • Podawaj z owocami, dżemem, syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser, śniadanie
Kuchnia: amerykańska, polska
Słowo kluczowe: fit przepis, fit śniadanie, pancakes, pełnoziarniste placki, placki, placki śniadaniowe, pomysł na zdrowe śniadanie, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl