Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym to jeden z moich ulubionych przepisów na pożywne śniadanie. Taki zestaw syci na długo i daje porządnego kopa energetycznego.

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym – pomysł na zdrowe śniadanie

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Warto więc zadbać, by było wartościowe i zapewniało odpowiednią dawkę energii.

W związku z tym świetnym pomysłem na zdrowe śniadanie będą na pewno tosty z awokado i jajkiem sadzonym. Ten sycący zestaw dostarczy wszystko, co potrzebne na dobry początek dnia.

tosty z awokado i jajkiem

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Najważniejsze składniki

Pieczywo. Możecie wykorzystać dowolne ulubione pieczywo – jasny chleb, ciemne bułki, pełnoziarnisty chleb, itp. U mnie najczęściej jest to razowy chleb.

To też świetny moment na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa, które zyska w tych tostach drugie życie.

Jaja. Kupując jajka szukajcie w sklepie tych z cyfrą „0” lub „1”. Pochodzą one z hodowli ekologicznych i z wolnego wybiegu. Takie jajka są bardziej wartościowe od jaj z chowu klatkowego, czyli tzw. Trójek. Możecie też oczywiście kupować wiejskie jaja, jeśli macie do nich dostęp.

Awokado. Z awokado jest jak z loterią – o 8 rano jest za twarde, a o 10 potrafi być już przejrzałe. Dlatego polecam kupowanie awokado typu Hass, które zazwyczaj jest gotowe do spożycia już w dniu zakupu (co oznacza też, że nie można go zbyt długo przechowywać).

Sprawdź też inne przepisy na pyszne śniadania:

Placki z cukinii z serem i boczkiem

Kremowa owsianka z masłem orzechowym

Pasta jajeczna z awokado

5 na 1 głos

Tosty z awokado i jajkiem sadzonym

Szybkie, pożywne i super zdrowe śniadanie.
Porcje 2 porcje
Całkowity czas przygotowania 15 min.

Składniki

  • 4 jaja
  • 4 kromki chleba
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Kroki

  • Chleb połóż na suchą, rozgrzaną patelnię i zmniejsz ogień do minimum.
  • Awokado obierz, przełóż do miseczki, rozgnieć i dopraw odrobiną soku z limonki, soli i pieprzu.
  • Przekręć chleb na drugą stronę, a na drugiej patelni rozgrzej masło klarowane i wbij jaja. Smaż je aż białko będzie ścięte, ale żółtko cały czas płynne.
  • Tosty przełóż na talerz, rozsmaruj na nich rozgniecioną pastę z awokado.
  • Przedziel delikatne jaja łopatką i przełóż po jednym jajku na każdego tosta.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: lunch, śniadanie
Kuchnia: europejska
Słowo kluczowe: awokado, jaja, śniadania, tosty

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2021. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl