Orzeźwiająca, aromatyczna i elegancka – dokładnie taka jest ta klasyczna tarta cytrynowa.
Tarte au citron to jeden z najbardziej znanych deserów we Francji i występuje w dwóch wariantach – z kremem cytrynowym nakładanym na upieczony, kruchy spód oraz z zapiekanym nadzieniem cytrynowym. Dziś chcę Wam pokazać tę drugą wersję.
Tarte au citron – słynna francuska tarta cytrynowa
Dokładne pochodzenie francuskiej tarty cytrynowej nie jest znane, ale wiadomo, że zaczęła zdobywać popularność jeszcze w XIX w., kiedy to cytrusy stawały się coraz powszechniejsze na naszym kontynencie.
Szczyt popularności tego ciasta przypadł na drugą połowę XX w. za sprawą braci Roux – Michela i Alberta. Otworzyli oni w 1967 r. w Londynie słynną restaurację Gavroche, w której serwowali własne wersje klasyków kuchni francuskiej, w tym właśnie tarte au citron.
OBSERWUJ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU
Tarta cytrynowa – składniki
Tarta cytrynowa składa się z spodu z ciasta kruchego i cytrynowego nadzienia. Do przygotowania spodu będziesz potrzebować:
- masła
- mąki, najlepiej tortowej, ze względu na niską zawartość glutenu
- jajek (w przepisach zawsze używam jajek rozmiaru „L” z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu)
- cukru pudru
Cytrynowe nadzienie składa się z:
- soku z cytryny i skórki z cytryny (pamiętaj, by sparzyć i dokładnie umyć cytryny przed użyciem)
- śmietany kremówki
- jajek
- drobnego cukru do wypieków (zwykły biały cukier też sobie poradzi)
Jak przygotować idealną tartę cytrynową – wskazówki
Zanim przejdziemy do przepisu, jeszcze kilka rad, dzięki którym Twoja francuska tarta cytrynowa wyjdzie idealnie za każdym razem.
- Kruche ciasto zagniataj jak najkrócej, by uniknąć wytworzenia połączeń glutenowych, przez które ciasto straci swoją kruchość.
- Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być wyjęte prosto z lodówki.
- Dobrze schłódź ciasto przed pieczeniem.
- Nie opuszczaj fazy pieczenia „blind bake”, czyli podpiekania spodu z obciążeniem. Dzięki temu spód równomiernie się wypiecze.
- Nie mieszaj zbyt długo składników na nadzienie – napowietrzenie masy może powodować jej pękanie podczas pieczenia.
Sprawdź też inne pomysły na tarty na słodko:
Tarta czekoladowa bez pieczenia
Apple pie – amerykańska szarlotka
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami
Pełnoziarnista tarta ze śliwkami i morelami
Tarte au citron, czyli francuska tarta cytrynowa
Sprzęt
- 1 Forma na tartę o średnicy 24 cm
Składniki
Ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 70 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
Nadzienie cytrynowe
- 5 jajek
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 80 ml soku z cytryny
- otarta skórka z 2 cytryn
- 180 ml śmietany kremówki
Kroki
- Składniki na ciasto zagnieć krótko, tylko do połączenia składników. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.250 g mąki pszennej, 70 g cukru pudru, 125 g masła, 1 jajko
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o jednolitej grubości i wypełnij nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. W dużej misce wymieszaj trzepaczką jajka, cukier, sok z cytryn i skórę cytrynową. Dodaj śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wstaw do lodówki.5 jajek, 180 g drobnego cukru do wypieków, 80 ml soku z cytryny, otarta skórka z 2 cytryn, 180 ml śmietany kremówki
- Spód kruchego ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego obciążające groszki do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij papier z groszkiem i piecz kolejne 10 minut.
- W międzyczasie podgrzej lekko masę cytrynową (ma być lekko letnia).
- Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i obniż temperaturę do 140 °C. Przełóż masę cytrynową na kruchy spód i włóż z powrotem do pieczenia na 25-30 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!