Składniki na ciasto zagnieć krótko, tylko do połączenia składników. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
250 g mąki pszennej, 70 g cukru pudru, 125 g masła, 1 jajko
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o jednolitej grubości i wypełnij nim formę na tartę o średnicy 24 cm. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. W dużej misce wymieszaj trzepaczką jajka, cukier, sok z cytryn i skórę cytrynową. Dodaj śmietankę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wstaw do lodówki.
5 jajek, 180 g drobnego cukru do wypieków, 80 ml soku z cytryny, otarta skórka z 2 cytryn, 180 ml śmietany kremówki
Spód kruchego ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego obciążające groszki do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do
180 °C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij papier z groszkiem i piecz kolejne 10 minut. W międzyczasie podgrzej lekko masę cytrynową (ma być lekko letnia).
Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika i obniż temperaturę do
140 °C. Przełóż masę cytrynową na kruchy spód i włóż z powrotem do pieczenia na 25-30 minut.