Pyszny, tradycyjny przepis na faworki (chrust). Idealnie kruche, napowietrzone i delikatne.
Servings 5porcji
Całkowity czas przygotowania 2 hoursgodz.
Ingredients
300gmąki
4żółtkaz dużych jajek
70gśmietany 18%
40mlspirytusulub wódki
szczypta soli
olej roślinny do smażenia
Instructions
Wszystkie składniki wsyp do miski i zagnieć na jednolitą masę.
Uformuj z ciasta kulę i rozpocznij napowietrzanie ciasta - energicznie uderzaj w ciasto wałkiem, aż się rozpłaszczy. Złóż placek na pół i powtórz czynność 10-15 razy.
Oddziel 1/4 ciasta, pozostałą część pozostaw w misce pod przykryciem.
Posyp delikatnie stolnicę mąką i możliwie jak najcieniej rozwałkuj ciasto (może nawet lekko prześwitywać).
Pokrój placek nożem lub radełkiem na prostokąty ok. 3x5 cm. W środku każdego zrób niewielkie nacięcie i przeciągnij przez nie jeden z końców. Odłóż na ściereczkę i przygotuj kolejne porcje.
W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej (będzie potrzebne 1-1½ litra) do temp 175 stopni.
Gdy olej będzie odpowiednio rozgrzany*, zmniejsz ogień i włóż kilka faworków. Smaż je krótko - gdy tylko zrobią się jasnozłote, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez ok. 20-30 sekund.
Faworki przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oleju.
Gdy faworki będą już chłodne, posyp je solidnie cukrem pudrem.
Notes
*Żeby sprawdzić, czy olej jest dobrze rozgrzany, włóż do niego kawałeczek ciasta. Gdy od razu się uniesie i zacznie skwierczeć, to znaczy, że tłuszcz jest gotowy.