Sernik borówkowy

Sernik borówkowy to obłędnie pyszne letnie ciasto. Super kremowa, aksamitna konsystencja i mocno owocowy smak sprawiają, że to ciasto, które po prostu uzależnia!

Gwarantuję, że na jednym kawałku tego przepysznego serniczka się nie skończy.

Najlepszy sernik borówkowy z polewą śmietankową

Gdybym miała wybrać tylko jedno ciasto, które mogłabym jeść przez całe życie, prawdopodobnie byłby to sernik. Mój idealny sernik jest kremowy, treściwy, aksamitny, z lekko kruchym spodem. I dokładnie taki jest ten sernik borówkowy.

Sernik z borówkami z tego przepisu pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki której ma perfekcyjną konsystencję.

Przygotowując najlepszą recepturę na to ciasto, inspirowałam się sernikiem nowojorskim. Zależało mi na uzyskaniu konsystencji bardziej deserowej niż “ciastowej”, znanej z klasycznych polskich serników. I udało się – mamy tu sernikowo-borówkową perfekcję!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Sernik z borówkami pieczony. Jaki ser na sernik wybrać?

Jesteś w sklepie i widzisz całą półkę opakowań z napisem “najlepszy ser na sernik”. Skąd wiedzieć, który jest tym naprawdę najlepszym i jaki ser na sernik wybrać?

Przez lata przetestowałam wiele serów z wiaderka i mam kilka rad, czego unikać. Polecę też moich dwóch, bezkonkurencyjnych faworytów.

Przede wszystkim zawsze sprawdzaj skład. Jeśli na liście jest coś oprócz śmietanki, sera śmietankowego, twarogu czy kultur bakterii, to odłóż produkt na półkę. Wskazane są też twarogi o wyższej zawartości tłuszczu.

Jaki ser na sernik polecam?

Pierwszy to Twaróg Sernikowy Piątnica. Gęsty, nie za kwaśny, tłusty, delikatny w smaku – po prostu idealny. Każdy sernik, w tym ten sernik borówkowy, wyjdzie z nim perfekcyjnie.

Drugi to twarożek Mój Ulubiony z Wielunia. Też super gęsty, tłuścioszek o gładkiej konsystencji, nieco bardziej wyrazisty w smaku. Używam go na zmianę z serkiem z Piątnicy.

Sernik borówkowy – wskazówki

Żeby upiec idealny sernik borówkowy, nie trzeba być wprawionym domowym cukiernikiem, ale warto pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Składniki w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na sernik należy wyjąć z lodówki na minimum 3 godziny przed przystąpieniem do przygotowania ciasta. Gdy będą w tej samej temperaturze, lepiej się połączą i masa będzie jednolita.

Krótkie mieszanie. Jeśli chcesz, by Twój sernik borówkowy był równy jak stół, mieszaj produkty tylko do połączenia składników i najlepiej na niskich obrotach miksera. Zbyt długie mieszanie niepotrzebnie napowietrza masę serową.

Studzenie w piekarniku. Żeby sernik nie opadł, pamiętaj o powolnej zmianie temperatury otoczenia. Zostaw go na godzinę w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Dopiero po tym czasie wyjmij ciasto na blat, do pełnego ostudzenia.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasto z owocami:

Ciasto jogurtowe z malinami

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Rustykalna tarta z wiśniami

Drożdżówki z borówkami i serem

Sernik borówkowy

Sernik borówkowy

Ten sernik borówkowy jest kremowy, aksamitny i pełen pysznych owoców. Do tego lekka polewa śmietankowa i idealne ciasto z owocami na lato gotowe!
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godzina 20 min.
Czas chłodzenia: 8 godziny
Czas przygotowania: 9 godziny 40 min.
Porcje: 12 porcji

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki 

Spód ciasteczkowy

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 60 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 3 duże jaja
  • 200 g śmietany 18%
  • 300 g borówek
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa śmietankowa

  • 200 g śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • borówki do dekoracji

Kroki

  • Borówki zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się skórek.
    300 g borówek
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Herbatniki i masło zmiksuj w blenderze na konsystencję mokrego piasku. Przesyp do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
    200 g ciasteczek zbożowych, 60 g masła
  • Pulpę z borówek i pozostałe składniki na sernik włóż do masy miksera i wymieszaj na jednolitą masę. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
    1 kg twarogu, 3 duże jaja, 200 g śmietany 18%, 250 g cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Podpiecz spód przez 10 minut w temperaturze 180 °C
  • Wyjmij tortownicę z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 °C
  • Przełóż masę serową na podpieczony spód i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 1h15minut.
  • Zostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku przez ok 1 godzinę.
  • Wymieszaj dokładnie śmietanę i cukier puder na polewę.
  • Rozsmaruj równomiernie polewę na serniku i udekoruj borówkami. Wstaw do lodówki na minimum 6 h, a najlepiej na całą noc.

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    • I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
       
    • II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: borówki, ciasto, ciasto z owocami, kremowy sernik, sernik, sernik borówkowy, sernik na ciasteczkowym spodzie, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl