Borówki zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się skórek.
300 g borówek
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki i masło zmiksuj w blenderze na konsystencję mokrego piasku. Przesyp do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
200 g ciasteczek zbożowych, 60 g masła
Pulpę z borówek i pozostałe składniki na sernik włóż do masy miksera i wymieszaj na jednolitą masę. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
1 kg twarogu, 3 duże jaja, 200 g śmietany 18%, 250 g cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Podpiecz spód przez 10 minut w temperaturze
180 °C Wyjmij tortownicę z piekarnika i zmniejsz temperaturę do
150 °C Przełóż masę serową na podpieczony spód i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 1h15minut.
Zostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku przez ok 1 godzinę.
Wymieszaj dokładnie śmietanę i cukier puder na polewę.
Rozsmaruj równomiernie polewę na serniku i udekoruj borówkami. Wstaw do lodówki na minimum 6 h, a najlepiej na całą noc.