- Borówki zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się skórek. - 300 g borówek 
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. 
- Herbatniki i masło zmiksuj w blenderze na konsystencję mokrego piasku. Przesyp do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki. - 200 g ciasteczek zbożowych, 60 g masła 
- Pulpę z borówek i pozostałe składniki na sernik włóż do masy miksera i wymieszaj na jednolitą masę. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. - 1 kg twarogu, 3 duże jaja, 200 g śmietany 18%, 250 g cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 1  łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego 
- Podpiecz spód przez 10 minut w temperaturze  180 °C 180 °C
 
- Wyjmij tortownicę z piekarnika i zmniejsz temperaturę do  150 °C 150 °C
 
- Przełóż masę serową na podpieczony spód i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 1h15minut. 
- Zostaw do wystudzenia w uchylonym piekarniku przez ok 1 godzinę. 
- Wymieszaj dokładnie śmietanę i cukier puder na polewę. 
- Rozsmaruj równomiernie polewę na serniku i udekoruj borówkami. Wstaw do lodówki na minimum 6 h, a najlepiej na całą noc.