Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd to podwójnie cytrynowa rozpusta.

Niesamowicie kremowy, gęsty i treściwy sernik z dodatkiem soku z cytryn i najlepszy, słodko-kwaśny krem cytrynowy tworzą boski deser, którym przywołacie lato nawet w środku zimy.

Pieczony sernik cytrynowy z lemon curd

Przy serniku borówkowym przyznałam, że gdybym mogła wybrać tylko jedno ciasto, które miałabym jeść przez całe życie, byłby to najprawdopodobniej sernik. Podtrzymuję te słowa, zwłaszcza, gdy myślę o tym rewelacyjnym serniku cytrynowym z lemon curd.

Jest obłędny w smaku i ultra kremowy, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej (jeśli jesteście częstymi gośćmi na blogu, to wiecie, że to moja ulubiona, niezawodna metoda na pyszny serniczek).

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Przepis na sernik podwójnie cytrynowy

Jeśli lubisz orzeźwiające, słodko-kwaśne desery, to ten sernik cytrynowy z lemon curd jest właśnie dla Ciebie. Jest mocno cytrusowy, ale nie za kwaśny i ma idealną, aksamitną konsystencję. No i ten krem cytrynowy na górze… Nie sposób się w nim nie zakochać.

Znajdziecie tu podwójną dawkę cytryny. W masie sernikowej pojawia się zarówno sok z cytryny, jak i skórka z cytryny, natomiast polewa to obłędnie pyszny, słodko-kwaśny, angielski krem lemon curd.

Sernik cytrynowy z lemon curd – wskazówki

Ten podwójnie cytrynowy sernik wygląda jak kupiony w najlepszej cukierni, ale na szczęście jego przygotowanie nie wymaga bycia profesjonalnym cukiernikiem. Zrobienie go jest bardzo proste – wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach, które przydają się przy każdym pieczonym serniku.

Składniki w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki powinniście wyjąć z lodówki na minimum 3 godziny przed przystąpieniem do przygotowania ciasta. Gdy produkty będą w tej samej temperaturze, lepiej się połączą i sernik będzie mieć idealną konsystencję.

Nie mieszaj zbyt długo! Punkt, o którym nie możecie zapomnieć, jeśli chcecie by Wasz sernik cytrynowy z lemon curd był równy jak stół. Mieszamy tylko do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Zbyt długie mieszanie napowietrzy ciasto, co może sprawić, że sernik najpierw urośnie w piekarniku, a później opadnie i popęka.

Studzenie w piekarniku. Sernik nie popęka, jeśli pozwolisz mu wystygnąć w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Przełóż go do lodówki dopiero, gdy będzie zupełnie zimny.

Najlepszy ser na sernik. Który wybrać?

W sklepach możemy znaleźć wiele produktów reklamowanych jako “idealny ser na sernik”. W rzeczywistości jednak tylko garstka z nich faktycznie nadaje się do przygotowania dobrego ciasta. Większość bowiem bardziej przypomina w konsystencji lekki serek homogenizowany niż twaróg.

Od lat do przygotowania sernika wybieram na twaróg z Piątnicy – to najlepszy ser z wiaderka na sernik. Jest tłusty, gęsty, gładki i ma delikatny, lekko kwaskowy, ale neutralny smak. Każdy sernik, który znajdziecie na stronie, możecie przygotować z nim w roli głównej i będzie pysznie.

Równie dobrym wyborem jest twaróg Mój Ulubiony z Wielunia. Jest podobnie gęsty i gładki, ale korzystam z niego rzadziej ze względu na słabszą dostępność w sklepach.

Sprawdź też inne pomysły na pyszne ciasta:

Ciasto marchewkowe

Proste ciasto z jabłkami. Apfelkuchen

Sernik królewski

Rustykalna tarta z wiśniami

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd to podwójnie cytrynowa rozkosz. Mega kremowa, mocno cytrynowa masa serowa na kruchym, ciasteczkowym spodzie, polana idealnie słodko-kwaśnym kremem lemon curd. Po prostu cudo!
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcje: 10 porcji

Sprzęt

  • 1 Tortownica o średnicy 24 cm

Składniki 

Spód ciasteczkowy

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła

Masa serowa

  • 1 kg twarogu lub serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 duże jaja
  • 200 g śmietany 18%

Polewa

Kroki

  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smaruj.
  • W blenderze zmiksuj ciasteczka i masło (wyjęte prosto z lodówki). Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
    200 g ciasteczek zbożowych, 50 g masła
  • Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wstaw tortownicę i podpiecz spód przez 10 minut.
  • Gdy spód się podpieka, przygotuj masę serową.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na masę serową. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
    1 kg twarogu, 200 g drobnego cukru do wypieków, 70 g mąki pszennej, 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, 3 duże jaja, 200 g śmietany 18%
  • Wymij podpieczony spód i zmniejsz temperaturę do 150 °C
  • Przełóż masę serową do tortownicy, wyrównaj.
  • Wstaw sernik przygotowany do pieczenia w kąpieli wodnej (wskazówki poniżej) do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę.
  • Studź sernik cytrynowy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
  • Gdy ciasto całkowicie ostygnie, posmaruj je lemon curd i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
    ½ porcji lemon curd

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    • I metoda. Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. Najlepiej przygotować dwa dość długie fragmenty folii aluminiowej, ułożyć je na sobie na krzyż i postawić tortownicę na środku tortownicę. Następnie owijamy folią boki tortownicy, przekładamy do niej masę serową i wstawiamy ją do drugiego, nieco szerszego naczynia. Do tego naczynia wlewamy wrzącą wodę do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika.
       
    • II metoda, oszukana. Tę metodę polecam wszystkim, którzy nie są pewni szczelności swojej tortownicy. W takim przypadku sernik stawiamy na środkowej półce piekarnika, a poziom niżej wkładamy dużą formę wypełnioną wrzątkiem. Zapewnia to odpowiedni poziom zaparowania i wilgotności w piekarniku, by sernik wyszedł równy i kremowy. Piekąc w ten sposób przykrywam jeszcze górę tortownicy folią aluminiową, co potęguje wilgotność w cieście i przy okazji zapobiega żółknięciu sernika. Folię najczęściej zdejmuję na ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: ciasto, deser
Kuchnia: angielska, europejska
Słowo kluczowe: krem cytrynowy, kremowy sernik, lemon curd, sernik, sernik cytrynowy, sernik na ciasteczkowym spodzie, sernik pieczony, sernik pieczony w kąpieli wodnej, sernik z lemon curd

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl