Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smaruj.
W blenderze zmiksuj ciasteczka i masło (wyjęte prosto z lodówki). Przełóż do tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 minut.
200 g ciasteczek zbożowych, 50 g masła
Rozgrzej piekarnik do
180 °C. Wstaw tortownicę i podpiecz spód przez 10 minut. Gdy spód się podpieka, przygotuj masę serową.
Wymieszaj wszystkie składniki na masę serową. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
1 kg twarogu, 200 g drobnego cukru do wypieków, 70 g mąki pszennej, 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, otarta skórka z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, 3 duże jaja, 200 g śmietany 18%
Wymij podpieczony spód i zmniejsz temperaturę do
150 °C Przełóż masę serową do tortownicy, wyrównaj.
Wstaw sernik przygotowany do pieczenia w kąpieli wodnej (wskazówki poniżej) do piekarnika. Piecz przez 1 godzinę.
Studź sernik cytrynowy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, posmaruj je lemon curd i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
½ porcji lemon curd