Ten cudownie kremowy sernik z nutą białej czekolady przygotujesz bez dodatku żelatyny!
Servings 8porcji
Czas przygotowania 15 min.min.
Czas gotowania 12 hoursgodz.
Całkowity czas przygotowania 12 hoursgodz.15 min.min.
Sprzęt
Tortownica o średnicy 24 cm
Składniki
Spód
220gciastek pełnoziarnistych
70gmasła
Masa serowa
200gbiałej czekolady
400gsera twarogowego 3-krotnie mielonego
300mlśmietany kremówki
2łyżeczkiekstraktu waniliowego
1łyżeczkasoku z cytryny
Kroki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
Ciastka wrzuć do blendera i krótko zmiksuj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i zblenduj.
Dół tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na niego masę ciasteczkową. Rozprowadź ją tak, by nachodziła też częściowo na boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Za pomocą drewnianej łyżki bądź silikonowej szpatułki wymieszaj ser z ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny. Dodaj do niego ostudzoną czekoladę w dwóch partiach.
Ubij lekko śmietanę kremówkę. Dodaj ją w 2-3 partiach do masy serowo-czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
Wylej masę na spód z ciasteczek, wyrównaj i wstaw do lodówki na całą noc.
Podawaj z dodatkiem ulubionych owoców.
Rady
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Pamiętaj, że czekolada, którą dodajesz do sera nie może być gorąca.
Zamiast ekstraktu waniliowego możesz dodać nieco cukru z dodatkiem wanilii (nie polecam cukru wanilinowego).
Słowo kluczowe: ciasta, deser czekoladowy, letnie ciasto, proste ciasto, sernik, sernik bez pieczenia, sernik na zimno, sernik z białą czekoladą, sernik z czekoladą