Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem to jeden z uwielbianych przez wszystkich klasyków z dzieciństwa. Te puszyste bułeczki z makiem polane lukrem nie mają sobie równych i są wyśmienitą przekąską do szkoły lub pracy, zwłaszcza w zimowe dni.

Drożdżówki z makiem mogą być też świetną alternatywą dla tradycyjnego makowca na święta. Z tym przepisem bez problemu przygotujecie te pyszne, miękkie słodkie bułki w domu.

Drożdżówki z makiem, czyli mak w roli głównej

Mak i masa makowa bezsprzecznie kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie świątecznego obżarstwa bez chociażby kawałeczka strucli makowej. Żeby jednak makowe wypieki, jak te puszyste drożdżówki z makiem, wyszły idealnie, potrzebna jest dobra masa makowa.

Gdy byłam dzieckiem, przedświątecznym rytuałem było przygotowywanie domowej masy makowej. Moczenie, mielenie, doprawianie miodem, dużą ilością skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów włoskich.

Obecnie nie zawsze możemy sobie pozwolić na szykowanie każdego składnika do ciasta od podstaw. Na szczęście możemy poratować się gotowcami, jak np. masa makowa w puszce. Wykorzystanie takiego półproduktu zdecydowanie skraca czas przygotowania wypieków, takich jak np. nasze drożdżówki z makiem.

Masy nie trzeba podgrzewać ani dodatkowo doprawiać. Choć najczęściej, gdy korzystam z takiego rozwiązania, dodaję posiekane orzechy, bakalie i choć odrobinę dobrego miodu – gotowe mieszanki zazwyczaj go nie zawierają.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Idealne ciasto drożdżowe

Przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest tak trudne, jak niektórzy mówią. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by bułeczki, jak nasze drożdżówki z makiem, zawsze były lekkie, puszyste i delikatne.

Pełny poradnik o tym, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe, z instrukcjami krok po kroku, znajdziecie w linku poniżej. Tu przytoczę tylko kilka kluczowych punktów z bardzo skróconym opisem.

jak upiec idealne ciasto drożdżowe

Mąka na drożdżówki z makiem

Pamiętajcie, by używać świeżej, najlepiej przesianej mąki. do wypieków drożdżówkowo-bułkowych, bardzo gorąco polecam mąkę chlebową typ 750 lub bułkową typ 650 – ciasto jest bardzo elastyczne, mięsiste, a jednocześnie puszyste.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Kluczowa zasada przy cieście drożdżowym. Zawsze wyjmujcie wszystkie składniki z lodówki – zwłaszcza jajka – na minimum godzinę przed przygotowywaniem ciasta.

Zagniataj, aż się zabolą ręce

Prawda stara jak świat i jeden z powodów, dla których kupiłam mikser planetarny. Żeby ciasto miało idealną konsystencję, musimy je dobrze zagnieść. Jak to sprawdzić? Jeśli naciśniesz ciasto, a ono szybko wróci do pierwotnego kształtu, to gotowe. Jeśli nie, to jeszcze potrzebuje trochę wyrabiania. Średnio wyrabiam ciasto drożdżowe za pomocą miksera przez 7-10 minut. Dzięki temu te drożdżówki z makiem będą sprężyste, miękkie i puszyste.

Niech wyrasta w spokoju

Ciasto do wyrastania przełóż do miski, przykryj folią albo ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Niech wyrasta, aż podwoi swoją objętość. Oznacza to, że jeśli w przepisie jest podana godzina na pierwsze rośnięcie, a po tym czasie Twoje ciasto nie osiągnie jeszcze podwójnej objętości, zostaw je na jeszcze 15-20 minut. Taka sytuacja może się zdarzyć zwłaszcza przy użyciu drożdży instant – ciasto przygotowane na ich bazie zawsze potrzebuje nieco więcej czasu niż te, do których użyto świeżych drożdży.

puszyste drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem – najważniejsze składniki

Mąka. Tak jak wspominałam kilka akapitów wyżej, do tych drożdżówek z makiem bardzo polecam mąkę typ 750. Jeśli nie macie jej jednak pod ręką spróbujcie mąki pszennej typu 550 lub 650. One potrzebują jednak nieco mniej płynów, więc ciepłe mleko dodawajcie partiami, kontrolując konsystencję ciasta.

Masło. Jak bułeczki drożdżowe, to tylko z masełkiem. Warto dodać tu prawdziwe masło, a nie mix z dodatkiem oleju roślinnego czy margarynę.

Drożdże. Możecie użyć świeżych drożdży (należy tylko pamiętać o przygotowaniu wcześniej rozczynu) lub drożdży instant. Przy tych drugich pamiętajcie o wydłużeniu czasu pierwszego wyrastania o ok. 15 minut.

Masa makowa. Żeby przygotować te puszyste i miękkie drożdżówki z makiem możecie użyć gotowej masy makowej lub domowej. Wszystko zależy od Waszych preferencji.

Sprawdź też inne pomysły na ciasto na święta:
Metrowiec

Sernik królewski

Sernik nowojorski

Ciasteczka Linzer

Szybki piernik na ostatnią chwilę

Pierniczki alpejskie

puszyste drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Prosty przepis na puszyste i miękkie drożdżówki z makiem. Są delikatne, maślane i bardzo mocno makowe. Idealne na co dzień i na święta.
5 na 4 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 2 godziny 30 min.
Porcje: 12 porcji

Składniki 

  • 425 g masy makowej
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 20 g świeżych drożdży lub paczka 7-8g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 85 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli

Do posmarowania

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Opcjonalnie

  • lukier

Kroki

  • Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn*.
  • Mleko podgrzej z masłem i pozostaw do ostygnięcia (powinno być lekko ciepłe).
  • Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, mleko z masłem i sól. Zagnieć aż ciasto będzie sprężyste i gładkie (będzie dość ścisłe).
  • Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu zagnieć lekko ciasto i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 25 cm. Posmaruj go masą makową.
  • Zwiń ciasto w roladę, zawijając dłuższy bok i przekrój na 12 części.
  • W każdym kawałku zrób mocno wgniecenie za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki z drewnianym trzonkiem, tak żeby boki uniosły się do góry.
    drożdżówki z makiem
  • Ułóż drożdżówki w dość dużych odległościach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczka i pozostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  • Nasmaruj drożdżówki jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez 15-20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, przełóż drożdżówki na kratkę do ostudzenia. Opcjonalnie polej lukrem (kilka łyżek cukru pudru + 1-2 łyżki gorącej wody).

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotowanie rozczynu: 20 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek) i dosyp łyżkę cukru. Dokładnie rozetrzyj, aż drożdże się rozpuszczą. Dosyp 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Odstaw pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na ok. 20 minut.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. uwielbiam takie drożdżówki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl