Panna cotta

Panna cotta to bardzo popularny włoski deser z gotowanej śmietanki. Ma kremową, bogatą, aksamitną konsystencję, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut i wymaga jedynie 5 składników.

Panna cotta – klasyczny deser kuchni włoskiej z Piemontu

Dokładna historia powstania tego deseru nie jest znana. Panna cotta (wł. gotowana śmietanka) pierwszy raz pojawia się we włoskich książkach kucharskich dopiero w latach 60. XX w.

Według niektórych źródeł jej twórcą jest Węgierka, która żyła na terenie północnych Włoch na początku XX w. Zgodnie z inną historią deser ten powstał na bazie francuskiego przepisu na fromage bavarois autorstwa Marie-Antoine Carême, jednego z prekursorów stylu grande cuisine. Jedyną różnicą jest to, że w przepisie Carême’a jest wcześniejsze ubijanie części śmietany.

Pewne jest natomiast, że panna cotta cieszy się największą popularnością właśnie na północy Włoch, a zwłaszcza w regionie Piemontu. W 2001 roku deser trafił na listę tradycyjnych, włoskich produktów spożywczych PAT (Prodotti agroalimentari tradizionali italiani), zatwierdzanej przez Ministerstwo Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Panna cotta – gotowana śmietanka

W tradycyjnym przepisie zatwierdzonym przez włoskie Ministerstwo Rolnictwa znajdziemy 6 produktów:

  • śmietanę kremówkę,
  • cukier,
  • likier (rum, koniak, marsala lub grappa),
  • żelatynę,
  • laski wanilii
  • i mleko (opcjonalnie).

W przepisie, który znajdziecie poniżej, pomijam tylko dodatek alkoholu, by panna cotta była jak najbardziej przyjazna dla wszystkich – dzieci, kobiet w ciąży i wszystkich, którzy alkoholu muszą lub po prostu starają się unikać.

Na szczęście różnica w smaku jest niezauważalna, a to co najważniejsze, czyli kremowa, bogata konsystencja i waniliowo-śmietankowy aromat, pozostają bez zmian.

Idealnie kremowa panna cotta – wskazówki

Panna cotta, która jest delikatna, kremowa, a nie galaretowata i ma idealnie wyważony, waniliowo-śmietankowy smak to jest to! Jak ją przygotować? Wystarczy, że będziesz pamiętać o kilku punktach.

Dobra śmietana

Szukajcie w sklepach śmietany o zawartości tłuszczu 36% (30% też da radę, ale im więcej tłuszczyku, tym bardziej kremowy deser) i bez niepotrzebnych dodatków. W składzie powinna być tylko śmietanka i ew. żywe kultury bakterii. Stabilizatorom i zagęstnikom mówimy stanowcze nie.

Tłuste mleko

Jak widzicie, panna cotta nie jest fit deserem – tutaj im więcej tłuszczu, tym lepiej 😉 I to potwierdza się też w przypadku mleka. Wybierzcie to o zawartości min. 3,2 % tłuszczu.

Wanilia

Dla najlepszego, najbardziej naturalnego i wyrazistego smaku użyjcie lasek wanilii. Zamiennikiem może być dobrej jakości ekstrakt waniliowy (mój ulubion to Nielsen-Massey). Nie polecam sztucznych aromatów ani cukru wanilinowego, które mają sztuczny, chemiczny smak i zapach.

Ostrożnie z ogniem

Ostatnia, kluczowa zasada w przygotowywaniu tego deseru – uważaj, by nie zagotować masy. Podgrzewaj śmietanę z dodatkami na bardzo małym ogniu i zdejmij ją z palnika tuż przed zagotowaniem.

Sprawdź też inne pyszne pomysły na desery:

Mrożone batony jogurtowe z owocami i granolą

Deser z musem kajmakowym i jagodami

Ciasto rafaello bez pieczenia

Kokosowe kulki mocy

5 na 2 głosów

Panna cotta

Panna cotta to klasyczny włoski deser na bazie śmietany. Jest kremowy i delikatny, a przygotujesz go w kilka minut!
Porcje 4 porcje
Czas przygotowania 10 min.
Chłodzenie 6 godz.
Całkowity czas przygotowania 6 godz. 10 min.

Sprzęt

  • 4 foremki o pojemności ok. 180 ml

Składniki

  • 550 ml śmietany kremówki najlepiej 36%
  • 100 ml mleka min. 3,2%
  • 10 g żelatyny
  • 85 g cukru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii bądź 15 g cukru z wanilią

Kroki

  • Wymieszaj żelatynę z 30 ml mleka, żeby napęczniała.
  • Oczyść laskę wanilii z ziaren i przełóż je do garnka.
  • Do tego samego garnka wlej pozostałe mleko, śmietanę i wsyp cukier (jeśli nie używasz laski wanilii, dodaj teraz też ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią). Włóż też laskę wanilii.
  • Podgrzewaj masę na małym ogniu, regularnie mieszając, by zawartość nie przywarła do garnka, a cukier całkowicie się rozpuścił.
  • Gdy widzisz, że masa zaraz zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia i wyjmij laskę wanilii.
  • Dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut, aż całość zacznie gęstnieć.
  • Przelej masę do foremek i przestaw do ostygnięcia.
  • Gdy masa będzie chłodna, wstaw foremki do lodówki na min. 6 godzin.
  • Żeby przełożyć deser, zanurz na chwilę foremki w gorącej wodzie i obróć do góry nogami na talerzyk.
  • Podawaj z sosem owocowym, karmelowym lub świeżymi owocami.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: deser
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: deser, deser na święta, deser na walentynki, deser w pucharku, kuchnie świata, letni deser, panna cotta, prosty deser, słynne przepisy, śmietana kremówka
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu i dodaj tag #przepisynatalerzu!

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2022. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl