Co dziś na kanapki? Proponuję prosty i pyszny pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki. W przeciwieństwie do klasycznej mięsnej wersji jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo smakuje po prostu rewelacyjnie!
Spróbuj go na kanapkach, pokrojony w plastry w towarzystwie warzyw lub dodaj do sałatki.
Wegetariański pasztet z soczewicy i marchewki
Czy ten pasztet z soczewicy i marchewki smakuje może udawać mięsny pasztet? Nie, bo nie musi! Sam w sobie jest pyszny i wyjątkowy. Świetnie pasuje na co dzień, ale też np. jako jedna z potraw na wielkanocnym stole.
Podstawą pasztetu jest czerwona soczewica, która szybko i pięknie się gotuje, dzięki czemu przygotowanie tego wege przysmaku nie jest wcale czasochłonne. Dodatkowo, soczewica chłonie wszystkie przyprawy jak gąbka, więc nie wahaj się ich użyć!
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Prosty przepis na pasztet z soczewicy czerwonej
Pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki robię regularnie od wielu lat. Przepis, który znajdziecie poniżej wyewoluował z kultowego przepisu na wegetariański pasztet autorstwa Agnieszki Kręglickiej.
Przez lata zmieniałam proporcje, aż doszłam do idealnej wersji – kremowej, ale trzymającej kształt, z wyraźną nutą orientalnych przypraw. Kumin, wędzona papryka i curry świetnie ożywiają mdłą soczewicę i nadają jej charakteru.
Sprawdź też inne pomysły na przepisy bez mięsa:
Sałatka z fetą, ciecierzycą, batatami i sosem tahini
Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym
Jajka sadzone w gniazdach z cukinii
Pasztet z soczewicy czerwonej i marchewki
Sprzęt
- 1 Keksówka o wymiarach 25 x 12 cm
Składniki
- 250 g czerwonej soczewicy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 200 g marchewki pokrojonej w drobną kostkę lub startej
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kuminu
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka bułki tartej opcjonalnie
- 2 jaja
Dodatkowo
- bułka tarta do wysypania foremki
- czarnuszka do posypania
Kroki
- Przepłucz soczewicę na sitku pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu pamiętaj o wyjęciu liści laurowych i ziela angielskiego.250 g czerwonej soczewicy, 500 ml bulionu warzywnego, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony pieprz
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż przez 2 minuty na średnim ogniu.4 łyżki oleju roślinnego, 1 duża cebula
- Dodaj marchewkę, czosnek i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż marchew zacznie robić się miękka. W połowie smażenia dodaj do warzyw przyprawy.200 g marchewki, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1½ łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki curry, 2 łyżeczki kuminu
- Wymieszaj soczewicę z przesmażonymi warzywami. Dodaj sos sojowy, sprawdź smak, dopraw solą i pieprzem.2 łyżki sosu sojowego
- Wmieszaj 3 jajka. Jeśli konsystencja jest bardzo rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej.2 jaja, 1 łyżka bułki tartej
- Przełóż masę do foremki obsypanej bułką tartą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40-45 minut.
- Wyjmij pasztet z foremki po wystygnięciu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!