Przepłucz soczewicę na sitku pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu pamiętaj o wyjęciu liści laurowych i ziela angielskiego.
250 g czerwonej soczewicy, 500 ml bulionu warzywnego, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, smaż przez 2 minuty na średnim ogniu.
4 łyżki oleju roślinnego, 1 duża cebula
Dodaj marchewkę, czosnek i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, aż marchew zacznie robić się miękka. W połowie smażenia dodaj do warzyw przyprawy.
200 g marchewki, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1½ łyżeczki słodkiej papryki, 3 łyżeczki curry, 2 łyżeczki kuminu
Wymieszaj soczewicę z przesmażonymi warzywami. Dodaj sos sojowy, sprawdź smak, dopraw solą i pieprzem.
2 łyżki sosu sojowego
Wmieszaj jajka. Jeśli konsystencja jest bardzo rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej.
2 jaja, 1 łyżka bułki tartej
Przełóż masę do foremki obsypanej bułką tartą.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do
180 °C i piecz przez 40-45 minut. Wyjmij pasztet z foremki po wystygnięciu.