Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym to przepyszny i super zdrowy pomysł na lunch do pracy, piknik czy kolację ze znajomymi. Te pełne pyszności zawijasy z papieru ryżowego świetnie komponują się z aromatycznym i sycącym sosem orzechowym z pikantną nutą chilli.
To świetna propozycja na zdrowy posiłek nie tylko dla wegan.
Spring rolls z tofu – pomysł na zdrowy lunchbox
Jeśli szukasz świeżego i pysznego pomysłu na lunch czy kolację z dużą porcją witamin, to te wegańskie spring rolls z tofu i sosem orzechowym są właśnie dla Ciebie. To azjatyckie danie zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem i nasyci na długi czas!
Spring rolls to jedna ze sztandarowych potraw Wietnamu. Charakterystyczny dla wietnamskiej kuchni papier ryżowy (bánh tráng) wypełnia się dodatkami takimi jak krewetki, wieprzowina, makaron ryżowy i warzywa, a następnie zwija w roladki.
Gỏi cuốn (wietnamska nazwa spring rolls) podaje się z dodatkiem sosów, które dodają charakteru delikatnym roladkom. Najczęściej spotyka się sos hoisin i sos orzechowy. Ten drugi jest moim zdecydowanym faworytem i dlatego przepis na niego znajdziecie na dole strony.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Czym różnią się spring rolls od sajgonek?
Sajgonki a spring rolls – podobne dania, ale jest między nimi kluczowa różnica. Sajgonki występują w wersji smażonej, natomiast spring rolls w wersji świeżej.
Wietnamskie spring rolls są zawsze zawinięte w papier ryżowy, natomiast bliźniacze do sajgonek roladki z kuchni innych krajów, np. chińskiej, mogą być przygotowane z ciastem zrobionym na bazie mąki pszennej i wody. To popularne rozwiązanie w przypadku chińsko-amerykańskiego kulinarnego mariażu, znanego jako egg roll.
Co dodać do spring rolls z tofu?
Spring rolls z tofu i sosem orzechowym to danie typu sprzątanie lodówki. W tym przypadku dokładnie to sprzątanie lodówki z warzyw 😉 Te roladki wybaczą wiele eksperymentów. Wśród moich ulubionych, sprawdzonych dodatków znajdują się:
- marchewki
- papryka (każdy kolor)
- seler naciowy
- mango
- rzodkiew
- ogórek
- czerwona kapusta
- sałata masłowa
- zioła: mięta, kolendra, bazylia
Sprawdź też inne pomysły na zdrowy lunch:
Sałatka z burakiem, fetą i batatem
Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem
Sałatka z tortellini i mozzarellą
Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem
Placki z cukinii z serem i boczkiem
Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie)
Składniki
- 8 sztuk papieru ryżowego
- 100 g makaronu ryżowego przygotowanego wg instrukcji na opakowaniu
- 2 marchewki pokrojone w cienkie paski
- 1 papryka pokrojona w cienkie paski
- 8 liści sałaty masłowej
- 1 ogórek pokrojony w cienkie paski, środek wydrążony
- garść liści kolendry
- garść liści mięty
Tofu
- 200 g tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sos orzechowy
- ¼ szklanki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- ¼ szklanki wody
- ⅓ łyżeczki płatków chilli
Kroki
- Tofu osusz, pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Następnie dodaj olej i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.200 g tofu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Upiecz tofu w temperaturze 200 °C przez 30 minut (obróć raz w trakcie pieczenia).
- Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.
- Papier ryżowy zamocz w całości w ciepłej wodzie na 2-3 sekundy, aż zmięknie. Przełóż na deskę.8 sztuk papieru ryżowego
- Ułóż na nim garść makaronu, kilka pasków marchewki, papryki, ogórka, liść sałaty, kolendrę, miętę i tofu. Zawiń składniki od dołu, a następnie zawiń boki. Zwiń roladkę.100 g makaronu ryżowego
- Przygotuj w ten sposób pozostałe spring rollsy.
- Podawaj je z sosem orzechowym.
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!