Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie)

Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym to przepyszny i super zdrowy pomysł na lunch do pracy, piknik czy kolację ze znajomymi. Te pełne pyszności zawijasy z papieru ryżowego świetnie komponują się z aromatycznym i sycącym sosem orzechowym z pikantną nutą chilli.

To świetna propozycja na zdrowy posiłek nie tylko dla wegan.

Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie)

Spring rolls z tofu – pomysł na zdrowy lunchbox

Jeśli szukasz świeżego i pysznego pomysłu na lunch czy kolację z dużą porcją witamin, to te wegańskie spring rolls z tofu i sosem orzechowym są właśnie dla Ciebie. To azjatyckie danie zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem i nasyci na długi czas!

Spring rolls to jedna ze sztandarowych potraw Wietnamu. Charakterystyczny dla wietnamskiej kuchni papier ryżowy (bánh tráng) wypełnia się dodatkami takimi jak krewetki, wieprzowina, makaron ryżowy i warzywa, a następnie zwija w roladki.

Gỏi cuốn (wietnamska nazwa spring rolls) podaje się z dodatkiem sosów, które dodają charakteru delikatnym roladkom. Najczęściej spotyka się sos hoisin i sos orzechowy. Ten drugi jest moim zdecydowanym faworytem i dlatego przepis na niego znajdziecie na dole strony.

Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie)

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Czym różnią się spring rolls od sajgonek?

Sajgonki a spring rolls – podobne dania, ale jest między nimi kluczowa różnica. Sajgonki występują w wersji smażonej, natomiast spring rolls w wersji świeżej.

Wietnamskie spring rolls są zawsze zawinięte w papier ryżowy, natomiast bliźniacze do sajgonek roladki z kuchni innych krajów, np. chińskiej, mogą być przygotowane z ciastem zrobionym na bazie mąki pszennej i wody. To popularne rozwiązanie w przypadku chińsko-amerykańskiego kulinarnego mariażu, znanego jako egg roll.

Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie)

Co dodać do spring rolls z tofu?

Spring rolls z tofu i sosem orzechowym to danie typu sprzątanie lodówki. W tym przypadku dokładnie to sprzątanie lodówki z warzyw 😉 Te roladki wybaczą wiele eksperymentów. Wśród moich ulubionych, sprawdzonych dodatków znajdują się:

  • marchewki
  • papryka (każdy kolor)
  • seler naciowy
  • mango
  • rzodkiew
  • ogórek
  • czerwona kapusta
  • sałata masłowa
  • zioła: mięta, kolendra, bazylia
Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie)

Sprawdź też inne pomysły na zdrowy lunch:

Falafel

Sałatka z burakiem, fetą i batatem

Galette z pomidorami i ziołowym twarogiem

Sałatka z tortellini i mozzarellą

Gofry wytrawne z dipem ziołowym i wędzonym łososiem

Placki z cukinii z serem i boczkiem

Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie)

Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie)

Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym to rewelacyjny pomysł na zdrowy lunchbox, piknik czy kolację ze znajomymi.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 30 min.
Porcje: 8 sztuk

Składniki 

  • 8 sztuk papieru ryżowego
  • 100 g makaronu ryżowego przygotowanego wg instrukcji na opakowaniu
  • 2 marchewki pokrojone w cienkie paski
  • 1 papryka pokrojona w cienkie paski
  • 8 liści sałaty masłowej
  • 1 ogórek pokrojony w cienkie paski, środek wydrążony
  • garść liści kolendry
  • garść liści mięty

Tofu

  • 200 g tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sos orzechowy

  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczki płatków chilli

Kroki

  • Tofu osusz, pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Następnie dodaj olej i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
    200 g tofu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Upiecz tofu w temperaturze 200 °C przez 30 minut (obróć raz w trakcie pieczenia).
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.
  • Papier ryżowy zamocz w całości w ciepłej wodzie na 2-3 sekundy, aż zmięknie. Przełóż na deskę.
    8 sztuk papieru ryżowego
  • Ułóż na nim garść makaronu, kilka pasków marchewki, papryki, ogórka, liść sałaty, kolendrę, miętę i tofu. Zawiń składniki od dołu, a następnie zawiń boki. Zwiń roladkę.
    100 g makaronu ryżowego
  • Przygotuj w ten sposób pozostałe spring rollsy.
  • Podawaj je z sosem orzechowym.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: brunch, kolacja, lunch
Kuchnia: wietnamska
Słowo kluczowe: makaron ryżowy, marchewka, obiad z tofu, papier ryżowy, pieczone tofu, sajgonki, sos orzechowy, spring rolls, tofu, zdrowe jedzenie

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl