Cofnij Email Link
+ servings
5 na 1 głos

Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym (wegańskie)

Spring rolls z tofu, warzywami i sosem orzechowym to rewelacyjny pomysł na zdrowy lunchbox, piknik czy kolację ze znajomymi.
Porcje 8 sztuk
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 8 sztuk papieru ryżowego
  • 100 g makaronu ryżowego przygotowanego wg instrukcji na opakowaniu
  • 2 marchewki pokrojone w cienkie paski
  • 1 papryka pokrojona w cienkie paski
  • 8 liści sałaty masłowej
  • 1 ogórek pokrojony w cienkie paski, środek wydrążony
  • garść liści kolendry
  • garść liści mięty

Tofu

  • 200 g tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sos orzechowy

  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczki płatków chilli

Kroki

  • Tofu osusz, pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Następnie dodaj olej i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
    200 g tofu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju roślinnego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Upiecz tofu w temperaturze 200 °C przez 30 minut (obróć raz w trakcie pieczenia).
  • Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj.
  • Papier ryżowy zamocz w całości w ciepłej wodzie na 2-3 sekundy, aż zmięknie. Przełóż na deskę.
    8 sztuk papieru ryżowego
  • Ułóż na nim garść makaronu, kilka pasków marchewki, papryki, ogórka, liść sałaty, kolendrę, miętę i tofu. Zawiń składniki od dołu, a następnie zawiń boki. Zwiń roladkę.
    100 g makaronu ryżowego
  • Przygotuj w ten sposób pozostałe spring rollsy.
  • Podawaj je z sosem orzechowym.
Posiłek: brunch, kolacja, lunch
Kuchnia: wietnamska
Słowo kluczowe: makaron ryżowy, marchewka, obiad z tofu, papier ryżowy, pieczone tofu, sajgonki, sos orzechowy, spring rolls, tofu, zdrowe jedzenie