Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to lekki, pyszny obiad, który idealnie sprawdzi się zarówno podczas kolacji we dwoje, a także spotkania ze znajomymi.

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi. Obiad z południa Europy

Komu brakuje wakacji? Tęsknicie za piękną plażą, lazurową wodą i ciepłym, grzejącym w plecy słońcem? Ja bardzo. I dlatego staram się ratować chociaż potrawami, które przypominają mi o błogich wakacjach nad Morzem Śródziemnym.

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Zawsze, gdy jestem w Grecji czy Hiszpanii, jem tyle krewetek, aż mi uszami wychodzą. Ale jak tu się oprzeć świeżym, dopiero co złowionym owocom morza. Tam też nauczyłam się, że w przypadku krewetek, nie potrzeba wielu dodatków. Warto pozostawić im możliwość bycia główną gwiazdą danej potrawy, i tylko uzupełnić ich smak pasującymi dodatkami. Dobrym przykładem na to jest ten makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Krewetki – pyszny i niskokaloryczny przysmak

Jeśli do tej pory nie jedliście nigdy krewetek, to omija Was mnóstwo pyszności! Wiem, że niektórzy omijają krewetki, bo sprawiają wrażenie produktu trudnego w przygotowaniu i niewygodnego do jedzenia (bo co tu począć z tą głową i ogonem?), ale uwierzcie mi – to wcale nie jest takie skomplikowane.

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Po 2-3 razach, kiedy będziecie przygotowywać krewetki, będziecie już powoli wyczuwać, jak się z nimi obchodzić, by były idealne. A żeby poszło to Wam jak najbardziej bezboleśnie, poniżej kilka rad i wskazówek, jak je kupić i przygotować.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania z makaronem znajdziesz w zakładce MAKARON

Świeże czy mrożone?

Odpowiedź na to pytanie zależy tak naprawdę od tego, czy macie sprawdzony sklep z rybami i owocami morza. Mówiąc sprawdzony, mam na myśli taki, który sprzedaje faktycznie świeże krewetki, a nie rozmrożone krewetki, które udają świeże. Jeśli tak, to śmiało wybierajcie świeże. Pamiętajcie tylko o zasadach, które stosuje się też przy zakupie świeżych ryb – sprawdźcie zapach i wygląd głowy. Zapach powinien być delikatny, morski i naturalny. Intensywnie rybny sugeruje, że krewetki są drugiej świeżości. Głowa natomiast powinna być takiej samej barwy jak reszta krewetki – oznaki czarnego koloru to sygnał, że krewetka jest zepsuta.

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Mrożone krewetki występują w dwóch wariantach – surowe (poznacie je po szarym kolorze) i ugotowane (w różowo-pomarańczowym kolorze). Różnią się one tym, że ugotowane krewetki możecie spożywać od razu po rozmrożeniu i odsączeniu (np. do sałatek). Surowe krewetki muszą jeszcze przejść obróbkę termiczną.

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Rozmiary krewetek – co oznaczają?

Wchodzicie do sklepu, podchodzicie do stoiska z rybami i owocami morza, patrzycie na krewetki, a tam, przy etykietach masa nie mówiących nic liczb: 16/20, 30/40, 40/60. Są to oznaczenia rozmiarów krewetek, które określają, ile krewetek zmieści się w 1-funtowym opakowaniu (454 g). Czyli w przypadku krewetek z oznaczeniem 16/20 wiemy, że dostaniemy ok. 16-20 sztuk. Wynika z tego, że im mniejsza liczba, tym mniej krewetek w opakowaniu, bo większy jest ich rozmiar.

Pamiętajcie, że w przypadku krewetek sprzedawanych w całości (z głową i ogonem) liczby te odnoszą się do opakowania 1-kilogramowego.

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Jak przygotować krewetki?

Mrożone krewetki wyjmujemy na sitko i rozmrażamy. Następnie, w zależności od tego, co podpowiada przepis, zdejmujemy z nich głowę, ogon i pancerz (w tym przepisie na makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi pozbywamy się akurat wszystkich trzech rzeczy).

Warto zacząć od głowy, którą delikatnie wykręcamy i odkrywamy. Kolejny krok to obranie pancerza – zacznijcie odrywanie od nóżek, tak jest najwygodniej. Następnie ściskamy ogon i zdejmujemy go. Po tej operacji płuczemy krewetki pod strumieniem zimnej wody i osuszamy na ręczniku papierowym.

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Krewetki możemy grillować, smażyć, gotować, ale należy pamiętać o najważniejszej zasadzie – krewetki smażymy maksymalnie przez 3-5 minut. Jeśli za długo przetrzymamy krewetki na patelni staną się gumowe i niezbyt smaczne, więc pilnować, by zdjąć je możliwie jak najszybciej.

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Dzięki temu, że krewetki smażymy tak krótko, możemy dodać na patelnię praktycznie każdy tłuszcz, w zależności od naszych preferencji – olej słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy czy nawet oliwę.

Oceń jako pierwszy/a

Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Pyszny i lekki obiad, który świetnie sprawdzi się podczas kolacji we dwoje, jak i na spotkaniu ze znajomymi.
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 30 min.

Składniki

  • 400 g makaronu typu spaghetti, linguine
  • 400 g dużych krewetek
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 250 ml wody z gotowania makaronu
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • 200 g śmietanki kremówki
  • sok z ½ cytryny
  • 2-3 łyżeczki masła klarowanego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz

Kroki

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając 250 ml wody z gotowania do późniejszego użycia.
  • Krewetki obierz z główek, pancerzy i ogonów. Opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
  • Rozgrzej na patelni masło klarowane i wrzuć krewetki. Posyp solą i pieprzem. Smaż przez 3-5 minut, w zależności od wielkości krewetek. Przełóż je na talerz.
  • Dodaj dodatkową łyżeczkę masła klarowanego i wsyp na patelnię płatki chili. Podsmaż przez 1 minutę i dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smaż przez 3-4 minuty.
  • Wlej na patelnię śmietanę, sok z cytryny i starty parmezan. Dodaj sól i pieprz, zagotuj.
  • Dodaj makaron i szpinak, wymieszaj. Dolej wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.
  • Dodaj krewetki, wymieszaj dokładnie.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: europejska, hiszpańska, śródziemnomorska, włoska
Słowo kluczowe: fit obiad, jednogarnkowiec, krewetki, makaron, niedzielny obiad, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla singla, obiad na dwa dni, obiad z makaronem, pomidory, spaghetti, szpinak, szybki obiad, włoski obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl