Chlebek naan – przepis na indyjskie pieczywo z patelni

Chlebek naan tradycyjnie przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, ale z tym przepisem możecie go zrobić we własnej kuchni. Wystarczy tylko patelnia!

chlebek naan

Czym jest chlebek naan?

Chlebek naan to płaski chleb bazujący na drożdżach. Kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią indyjską, ale można go spotkać w wielu krajach Azji, m.in. w Iranie, Pakistanie, Indonezji czy Myanmarze.

Podstawowy przepis na naan nie różni się wiele od prostego przepisu na chleb – mamy tu mąkę, drożdże, sól i wodę. Często pojawia się też mleko lub gęsty jogurt naturalny. Dzięki temu chlebki mają bardziej elastyczną konsystencję i charakterystyczny smak.

Tradycyjnie chlebek naan wypieka się w glinianych piecach tandoor. Tradycyjnie piece były opalane węglem drzewnym lub drewnem, obecnie coraz powszechniejsze są piece gazowe. Jednak jedno pozostaje niezmienne – temperatura pieczenia. Tandoor osiąga temperaturę nawet do 480 stopni! Dzięki temu pieczone w nim chlebki czy mięsa przygotowuje się bardzo szybko, a dania zachowują swoją soczystość i chrupkość.

chlebek naan

Naan w domowych warunkach

Wiadomo, że nikt z nas nie ma w domu pieca tandoori, a chciałoby się zjeść pyszne, świeże naany. Jak można sobie z tym poradzić? Ratunkiem jest patelnia żeliwna.

Na upartego chlebek naan da się przygotować na każdej patelni z nieprzywieralną powłoką (czyli np. teflonem), jednak najlepsze, najbardziej zbliżone do oryginału efekty, osiągnięcie właśnie z patelnią żeliwną. Jej ogromną zaletą równomierne rozprowadzanie ciepła i możliwość bardzo mocnego rozgrzania. Przy patelni teflonowej nie będzie to łatwe zadanie.

chlebek naan

Na szczęście patelnie żeliwne są obecnie coraz bardziej dostępna i można je kupić w całkiem przystępnych cenach. Dla chętnych pozostaje Le Creuset za 600 zł w górę (kiedyś się doczekam ;)), ale patelnie za 150 zł też dadzą radę, jeśli tylko będziecie pamiętać o należytym ich konserwowaniu.


Sprawdź też inne przepisy na chleby w zakładce WYPIEKI.


Z czym podawać chlebek naan?

Naan najczęściej można spotkać jako dodatek do curry, dahl i innych dań kuchni indyjskiej. Świetnie pasuje też do dipów i różnych smarowideł, jak hummus (np. mój ulubiony hummus z suszonymi pomidorami) czy bakłażanowe baba ganoush.

Można go również zajadać solo, posmarowanego roztopionym ghee (masłem klarowanym) i posypane posiekaną natką pietruszki lub kolendry.

chlebki naan

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU


chlebek naan

Indyjski chlebek naan

Prosty przepis na pyszne, indyjskie pieczywo przygotowywane na patelni żeliwnej. To świetny dodatek do curry, mięs i dipów.
5 na 8 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 1 hour 35 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas przygotowania: 1 hour 50 min.
Porcje: 8 porcji

Sprzęt

  • Patelnia żeliwna

Składniki 

  • łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki letniej wody
  • szklanki mąki pszennej plus do podsypania
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • olej roślinny do smażenia

Kroki

  • Wymieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól, wodę, jogurt i oliwę z oliwek. Zagnieć ciasto, przełóż do miski obsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
  • Wyjmij ciasto z miski i podziel na 8 równych porcji.
  • Rozwałkuj wszystkie porcje na cienkie placki.
  • Rozgrzej patelnię żeliwną na dużym ogniu, dolej 1 łyżkę oleju słonecznikowego, żeby placki nie przywarły.
  • Gdy patelnia jest mocno rozgrzana, połóż na niej placek. Gdy pokażą się bąbelki i ciasto będzie mocno rumiane od spodu, przekręć je na drugą stronę i również podsmaż do zrumienienia. Powtórz tę czynność ze wszystkimi plackami, dolewając oleju w razie potrzeby.
  • Podawaj z curry, ulubionym dipem albo solo, posmarowane roztopionym masłem klarowanym.

Wskazówki

  • Ciasto na chlebek naan jest dość rzadkie. Podsypuj je mąką tylko w razie absolutnej konieczności. Gdy mąki będzie za dużo, chlebki będą twarde i zbite. Ja najczęściej dodaję niewiele mąki podczas samego zagniatania, ale mocniej podsypuję przy wałkowaniu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: przekąska, wypieki
Kuchnia: azjatycka, bliskowschodnia, indyjska
Słowo kluczowe: chleb, chlebek, indyjskie pieczywo, pieczywo

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Zrobiłam garlic naany z Twojego przepisu i wyszłe przepyszne jak z najlepszej indyjskiej restauracji 🙂 przekonały się nawet starsze pokolenia 🙂

    1. Agnieszka Author says:

      Jak miło czytać takie komentarze! 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie, Aga

  2. A czy można upiec placki w piecu do pieczenia pizzy 450 stopni

    1. Agnieszka Author says:

      Nie mam doświadczenia z takimi piecami, ale próbowałabym, bo oryginalnie naany piecze się w piecu tandoor, który rozgrzewa się do prawie 500 stopni 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka

  3. 5 stars
    Świetny przepis!! Robiłam dziś po raz pierwszy i wyszły naprawdę dobre- synowi bardzo smakowały

    1. Agnieszka Author says:

      To super! Bardzo mnie cieszą takie komentarze 🙂 Pozdrawiam serdecznie, Aga

  4. 5 stars
    Od lat -z powodzeniem piekę na normalnej patelni lub w rozgrzanym do maximum piekarniku na najwyższej półce tuż pod grillem.

  5. 5 stars
    Rewelacyjne wyszły!

    1. Aga Author says:

      To super 🙂

  6. witam, czy można prosić o podanie ilości mąki w gramach?

    1. Aga Author says:

      To będzie ok. 400 g mąki.

  7. Czy mozna dać świeże drożdże? Jeśli tak to ile?

    1. Aga Author says:

      Można dodać świeże – ok. 30 gramów drożdży.

  8. 5 stars
    Robione pierwszy raz, podane z butter chicken….. Przepyszne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl