Kurczak korma z dynią to rozgrzewający, aromatyczny i przepyszny obiad w stylu orientalnym. Delikatne mięso i słodko-pikantny sos na bazie mleczka kokosowego to idealne połączenie.
Kurczak korma z dynią – pomysł na szybki obiad rodem z Indii
Są dni, kiedy obiad musi być „na już”. Na takie właśnie okazje idealny jest kurczak korma. Sycący, pełen aromatu i niezwykle prosty w przygotowaniu, skradnie serce domowników.
W Indiach korma to danie, w którym mięso lub warzywa dusi się w sosie na bazie ghee – indyjskiego masła klarowanego, jogurtu, wywaru i przypraw. Z mięs najpopularniejsze są jagnięcina, kurczak i wołowina. Wśród warzyw najczęściej spotykane są cebula, pietruszka i szpinak.
Korma może być ostra, lekko pikantna czy nawet lekko słodka – wszystko zależy od preferencji kucharza. Nie może w niej jednak zabraknąć rozdrobnionych w moździerzu ziaren kolendry, mieszanki garam masala i świeżo startego imbiru.
POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU
Korma – wersja ekspresowa
Oryginalna korma jest przepysznym daniem, które lubię przygotowywać, gdy mam więcej czasu. Na ekspresowy obiad polecam tę znacznie prostszą, szybszą wersję kurczaka korma, przeznaczoną dla delikatniejszych, europejskich podniebień 😉
Używamy tu bowiem gotowego sosu korma. Mój ulubiony to ten firmy Patak’s. Jest mocno kokosowy, lekko słodki, delikatny. Lubię podkręcić jego smak ostrą papryczką lub szczyptą płatków chilli.
Półproduktów w kuchni używam naprawdę sporadycznie, ale w tym wypadku to oszczędność czasu, a smak jest cały czas świetny.
Kurczak korma z dynią – z czym podawać?
To orientalne danie możecie podawać z delikatnym ryżem – basmati lub jaśminowym. W wersji fit może to być też ryż pełnoziarnisty. Do kormy świetnie pasuje też pyszny chlebek naan.
Przed podaniem warto posypać kormę płatkami migdałów i świeżo posiekaną kolendrą.
SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania główne znajdziesz w zakładce OBIAD
Kurczak korma z dynią
Składniki
- 400 g dyni piżmowej
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 opakowanie sosu Korma Patak's
- 150 ml mleka*
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek startego imbiru
- 1½ łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- chlebek naan do podania
Kroki
- Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej nieco oleju i dodaj kurczaka. Posyp go słodką papryką, solą i pieprzem i smaż przez 4-5 minut, aż zacznie się rumienić.
- Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2 minuty.
- Dodaj dynię, wlej sos korma i mleko. Zetrzyj imbir i dodaj szczyptę płatków chili.
- Przykryj patelnię i gotuj przez 15-20 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.
- Podawaj z ryżem basmati lub chlebkiem naan.
Wskazówki
Przygotowałeś/aś ten przepis?
Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!