Kurczak korma z dynią

Kurczak korma z dynią to rozgrzewający, aromatyczny i przepyszny obiad w stylu orientalnym. Delikatne mięso i słodko-pikantny sos na bazie mleczka kokosowego to idealne połączenie.

Kurczak korma z dynią – pomysł na szybki obiad rodem z Indii

Są dni, kiedy obiad musi być „na już”. Na takie właśnie okazje idealny jest kurczak korma. Sycący, pełen aromatu i niezwykle prosty w przygotowaniu, skradnie serce domowników.

W Indiach korma to danie, w którym mięso lub warzywa dusi się w sosie na bazie ghee – indyjskiego masła klarowanego, jogurtu, wywaru i przypraw. Z mięs najpopularniejsze są jagnięcina, kurczak i wołowina. Wśród warzyw najczęściej spotykane są cebula, pietruszka i szpinak.

Korma może być ostra, lekko pikantna czy nawet lekko słodka – wszystko zależy od preferencji kucharza. Nie może w niej jednak zabraknąć rozdrobnionych w moździerzu ziaren kolendry, mieszanki garam masala i świeżo startego imbiru.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Korma – wersja ekspresowa

Oryginalna korma jest przepysznym daniem, które lubię przygotowywać, gdy mam więcej czasu. Na ekspresowy obiad polecam tę znacznie prostszą, szybszą wersję kurczaka korma, przeznaczoną dla delikatniejszych, europejskich podniebień 😉

Używamy tu bowiem gotowego sosu korma. Mój ulubiony to ten firmy Patak’s. Jest mocno kokosowy, lekko słodki, delikatny. Lubię podkręcić jego smak ostrą papryczką lub szczyptą płatków chilli.

Półproduktów w kuchni używam naprawdę sporadycznie, ale w tym wypadku to oszczędność czasu, a smak jest cały czas świetny.

Kurczak korma z dynią – z czym podawać?

To orientalne danie możecie podawać z delikatnym ryżem basmati lub jaśminowym. W wersji fit może to być też ryż pełnoziarnisty. Do kormy świetnie pasuje też pyszny chlebek naan.

Przed podaniem warto posypać kormę płatkami migdałów i świeżo posiekaną kolendrą.

SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania główne znajdziesz w zakładce OBIAD

5 na 2 głosów

Kurczak korma z dynią

Kurczak korma z dynią to pyszny, pożywny i bardzo prosty obiad w stylu orientalnym. Idealna propozycja dla całej rodziny!
Porcje 4 porcje
Całkowity czas przygotowania 35 min.

Składniki

  • 400 g dyni piżmowej
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie sosu Korma Patak's
  • 150 ml mleka*
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek startego imbiru
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • chlebek naan do podania

Kroki

  • Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju i dodaj kurczaka. Posyp go słodką papryką, solą i pieprzem i smaż przez 4-5 minut, aż zacznie się rumienić.
  • Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2 minuty.
  • Dodaj dynię, wlej sos korma i mleko. Zetrzyj imbir i dodaj szczyptę płatków chili.
  • Przykryj patelnię i gotuj przez 15-20 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.
  • Podawaj z ryżem basmati lub chlebkiem naan.

Rady

*Dla bardziej aksamitnej, bogatszej konsystencji możesz użyć śmietany kremówki lub śmietanki kokosowej.
Autor: Agnieszka | na-talerzu.pl
Posiłek: obiad
Kuchnia: brytyjska, europejska, indyjska
Słowo kluczowe: curry, curry z kurczakiem, dynia, indyjskie curry, korma, kurczak korma, mleczko kokosowe, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad na dwa dni, obiad z kurczakiem, orientalny obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, szybki obiad, tani obiad

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl