Makaron z cukinii z klopsikami

Makaron z cukinii z klopsikami to pyszny pomysł na obiad z dużą ilością warzyw. Soczysta cukinia w roli oszukanego makaronu jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy ograniczają spożycie węglowodanów.

To też dobry sposób na małych niejadków, którzy kręcą nosem na warzywa 😉

Jak zrobić makaron z cukinii z klopsikami?

Warzywne zamienniki makaronu czy ryżu to idealny pomysł na zwiększenie ilości warzyw w posiłku. Od lat przygotowuję ryż z kalafiora, ale od pewnego czasu ma on groźnego konkurenta w postaci makaronu z cukinii.

Przygotowanie tych smakowitych zielonych niteczek jest niezwykle proste, a efekt jest niezwykle pyszny.

3 sposoby, żeby zrobić makaron z cukinii.

Jak zrobić makaron z cukinii – spiralizer

Pierwszy sposób na zrobienie tego oszukanego makaronu to urządzenie o nazwie spiralizer. To specjalna tarka/obieraczka, która tnie warzywa na długie, cienkie paski. W zestawie najczęściej znajduje się kilka wymiennych tarcz, dzięki którym możecie przygotować zarówno wstążki przypominające tagliatelle, jak i cienkie nitki na wzór spaghetti.

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Drugi sposób na makaron z cukinii – obieraczka julienne

Drugi sposób to wykorzystanie specjalnej obieraczki, która kroi warzywa w stylu julienne, czyli na cienkie, długie paski. Sama kupiłam taką obieraczkę jakiś czas temu w jednym z dużych marketów za kilka złotych.

Trzeci sposób na zielony makaron – nóż

Nóż to może nie najprostszy, ale na pewno najbardziej dostępny sposób na makaron z cukinii. Za pomocą dobrze naostrzonego noża możemy pokroić warzywo w stylu julienne i uzyskać długie cienkie paski.

Każda z tych opcji jest tak samo dobra! Pamiętajcie więc, że nie musicie wydawać 200 zł na spiralizer, by przygotować makaron z cukinii.

Soczyste klopsiki z indyka – idealny towarzysz zielonego makaronu

Klopsiki z indyka pojawiają się w mojej kuchni bardzo często. Jeśli wpadacie na stronę od czasu do czasu, może trafiliście na jeden z przepisów te pyszne mięsne kuleczki, jak np. klopsiki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym czy pieczone w sosie pomidorowym.

Pulpeciki, które towarzyszą makaronowi z cukinii są inspirowane jeszcze innym przepisem. Mam na myśli moje ulubione klopsiki w sosie pomidorowym autorstwa Nigelli Lawson. Robię je od lat, wprowadzając drobne modyfikacje w zależności od tego, z czym je łączę.

Kluczem tego, że są tak soczyste i pyszne jest puree z selera naciowego i cebuli. Nie pomijajcie go – to prawdziwy game changer!

Sprawdź też inne proste pomysły na obiad jednogarnkowy:

Tagine z wołowiny i ciecierzycy

Fasolka po bretońsku

Pomidorowe risotto Jamiego Olivera

Pieczone udka z kaczki z pomarańczą i żurawiną

Makaron z cukinii z klopsikami

Makaron z cukinii z klopsikami

Makaron z cukinii z klopsikami to pyszny pomysł na fit obiad z maksymalną porcją warzyw. Idealny przepis dla diety niskowęglowodanowej.
5 na 1 głos
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 30 g parmezanu
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Makaron z cukinii

  • 4 cukinie
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Kroki

  • Umyj cukinię i pokrój ją w cienkie paski za pomocą spiralizera, obieraczki julienne lub noża.
  • W blenderze zmiskuj cebulę i selera naciowego.
  • W misce wymieszaj mięso mielone, jajko, puree z cebuli i selera, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, oregano, pieprz i sól. Nie mieszaj za długo, tylko do połączenia składników.
  • Uformuj z mięsa kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż klopsiki przez ok. 10 minut, rumieniąc z obu stron.
  • Przełóż klopsiki na deskę wyłożoną papierowym ręcznikiem.
  • Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem, żeby pozbyć się ewentualnych resztek po smażeniu mięsa, i rozgrzej na niej masło.
  • Przełóż na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 1 minutę.
  • Dodaj cukinię, sok z cytryny i wymieszaj. Przełóż na patelnię klopsiki, żeby się podgrzały.
  • Smaż wszystko przez 2 minuty, często mieszając makaron.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: obiad
Kuchnia: europejska, polska, śródziemnomorska
Słowo kluczowe: cukinia, fit obiad, indyk, klopsiki z indyka, makaron z cukinii, mięso mielone z indyka, obiad bez węgli, obiad dla dwojga, pulpety z indyka, szybki obiad, tani obiad, zdrowe jedzenie, zdrowy obiad, zdrowy przepis

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl